vitaminer
Helbred & balance

Får du vitaminer nok?

Af Line Sølvhøj Jensen 8. juni 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Mange unge skal være mere opmærksomme på deres kostvaner, fordi de mangler vitaminer. Se, hvad du kan gøre her.

Når man er teenager, så har kroppen ekstra meget brug for vitaminer. En undersøgelse har vist, at mange unge piger mangler jern og D-vitaminer, som blandt andet er vigtige vitaminer for dit immunforsvar, knoglerne og ilten i din krop.

Læs også: 15 ideer til træning.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mangler du jern?
Der er nogle helt typiske kendetegn på, at man mangler jern. Her kan du se kendetegnene:

• Du er tit træt og føler dig ikke rigtig oplagt til noget.
• Du er bleg.
• Du føler, at dine muskler er svage.
• Du får tit hjertebanken.
• Du har hovedpine og føler dig svimmel.

Sådan kan du få mere jern:
Du kan få jern ved at spise kornprodukter, men det er også en god idé at spise kød, frugt og grøntsager. Grønne grøntsager, som for eksempel broccoli, er især gode.

Læs også: 10 gode madvaner.

Mangler du D-vitamin?
Her kan du se de typiske tegn på, at du mangler D-vitaminer:

• Du har problemer med knoglerne og brækker hurtigt noget.
• Du har svært at bruge dine muskler rigtigt.
• Dine tænder bliver løse.

Sådan kan du får mere D-vitamin:
Det er en rigtig god idé at spise æg og fisk, som for eksempel makrel, sild, laks og hellefisk. Du skal også drikke skummetmælk, spise ost og kød.

Test dig selv: Er du sommer-sund?

Nødder indeholder også supermange sunde fedtstoffer og vitaminer. Læs om seks sunde nødder her:

6nødder,derholderdigsund

HasselnødderSpiser du hasselnødder, kan du være sikker på at få stoffet magnesium, som er et mineral, der sikrer, at du kan bruge dine muskler på normal vis, og at dit hjerte har det godt. Ud over det har hasselnødder også et højt indhold af B-vitaminet folat, og studier har faktisk vist, at sportsfolk præsterer bedre og er mere udholdende, hvis de har fået tilstrækkeligt med folat.
Foto: Shutterstock
ParanødderDen store paranød har et højt indhold af stoffet selen, som blandt andet hjælper dig med at rense din krop for skadelige stoffer som for eksempel kviksølv. Kroppen bruger desuden selen til at producere en form for antioxidanter, som beskytter dine celler mod skader.
Foto: Shutterstock
ValnødderValnødden er en af de nødder, som indeholder rigtig mange antioxidanter, hvilket er supersundt for dig. Samtidig er de så smarte, at de øger indholdet af stoffet melatonin, som får dig til at sove godt!
Foto: Shutterstock
Pistacienødder De lækre, grønne pistacienødder indeholder lidt færre kalorier end mange andre nødder. Samtidig har de også et højt indhold af stoffet lutein, som er godt for dine øjne og din hud. Hvis de skal være rigtig sunde, skal du dog undgå de saltede.
Foto: Shutterstock
Pekannødder Pekannødder er små sundhedsmirakler, da de indeholder mere end 19 forskellige vitaminer og mineraler! Nødderne har et højt indhold af E-vitamin, som styrker din hud.
Foto: Shutterstock
Mandler Mandler er geniale som mellemmåltid, da de indeholder masser af kostfibre og protein, som holder dig mæt i lang tid. Samtidig kan man finde store mænger af de såkaldte monoumættede fedtsyrer, som modvirker mavefedt.
Foto: Shutterstock

MestLæste