Mad & opskrifter

10 gode madvaner

Af Line Sølvhøj Jensen 19. oktober 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Gode madvaner handler om meget mere end at spise sundt. Vi har samlet ti supergode madvaner til dig!

1. Lad vær med at overfylde din tallerken
Når du øser mad op på din tallerken, så lad vær med at overfylde den. Tag en lille portion til at starte med. Hvis din tallerken er fyldt helt op, så kommer du hurtigt til at spise det hele, selv om du egentlig ikke kan spise det. Mærk efter om du er mere sulten, inden du tager mere.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Start med grøntsagerne
Du skal både starte med grøntsagerne, når du øser mad op på din tallerken, og når du spiser. Fyld halvdelen af tallerkenen op med grøntsager, og start med at spise dem. Så ender det ikke med, at det er sovsen, du spiser dig mæt i.

3. Bag selv
Brug de kedelige regnvejsdage i efteråret på at bage. Du kan både bage lækre brød og kager selv, som kan være meget mere sunde end dem, du køber i forretningerne.

4. Spis varieret
Det er sundt at spise frugt og grøntsager, men ikke hvis du spiser det samme hver dag. Hvis du har spist kedelige kartofler og gulerødder den ene dag, så kan du glæde dig over, at du heldigvis ikke behøver at spise dem næste dag. Det er nemlig godt at spise forskellige grøntsager i løbet af ugen.

5. Snup en vitaminpille
Måske får du ikke spist alt det fisk, du skal, og det er heller ikke sikkert, at du er så god til at drikke mælk og spise ost. Derfor er det en god idé at tage en vitaminpille om dagen, så du får alle de vitaminer, din krop har brug for.

6. Læg bestikket fra dig
Mens du tygger maden, så læg bestikket på tallerkenen. Tag dig god tid til at spise maden, for jo hurtigere, du spiser, jo mere overmæt bliver du.

7. Smør madpakken hjemmefra
Hvis du køber maden, når du er i skole, så bliver du hurtigt fristet til at købe noget usundt. Derfor er det en god idé at lave din madpakke hjemmefra. Du kan eventuelt smøre den aftenen før og lægge den i køleskabet. Så du har du god tid til at lave den og gøre den lækker.

8. Flere måltider
I stedet for at spise dig propmæt, så spis flere måltider i løbet af dagen. Din krop har godt af at få fem-seks måltider om dagen, og du risikerer heller ikke at få enormt meget lyst til sukker, hvis du spiser flere måltider om dagen. En hovedregel er, at du skal spise hver 3. time ca.

9. Lad vær med at spise mere…
... bare fordi det er sundt. Man kan godt blive fristet til at tro, at bare fordi det er lightprodukter eller en smoothie smoothie, så kan man spise endnu mere. Men din krop har ikke godt af, at du overspiser.

10. Sluk fjernsynet, når du spiser
Hvis du er optaget af en god serie i fjernsynet, eller lige skal tjekke venners Facebook-profil, mens du spiser, så kommer du hurtigt til at spise mere. Derfor er det en god idé at slukke fjernsynet og computeren, mens du spiser.

MestLæste