Pige bruger snus
Helbred & balance

Det skal du vide om snus

Af Sisse Tvegaard Andersen 15. juni 2018
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Kender du nogen, der har prøvet bruge snus? Så få dem lige til at læse med her.

Snus er blevet mere og mere udbredt blandt danske unge - især drenge. Men hvad er snus egentlig, og hvad sker der i kroppen, når man lægger den lille hvide pose op under overlæben? Det kan du blive klogere på her.

Læs også: Farligere end snus: Derfor skal du sige nej til cigaretter

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad er snus?

Snus er pulveriseret tobak tilsat smagsstoffer, som pakkes i små poser, der kan lægges under overlæben eller i kinden, så nikotinen fra tobakken bliver optaget gennem slimhinden i munden. Det giver en slags rus, hvor du får en snurrende fornemmelse i kroppen, din puls bliver hurtigere, og dit blodtryk stiger.

Snus i poser
Foto: Shutterstock

Læs også: Det gør alkohol ved din krop

Det skal du vide om snus:

  • Det er ulovligt at sælge snus. Siden 1. januar 2016 har det været forbudt at sælge snus i Danmark.
  • En pose snus kan indeholde over 40 gange så meget nikotin som en cigaret. Men da kroppen optager nikotinen langsommere fra snus end fra cigaretter, svarer en pose snus altså ikke til at ryge 40 cigaretter på én gang. Man får dog stadig en del mere nikotin i blodet fra én pose snus end fra en cigaret. Nogle unge oplever derfor, at de bliver svimle eller skal kaste op, når de bruger snus.
  • Du kan blive afhængig af snus. Nikotin er vanedannende, og det kan være svært at stoppe, hvis man først er begyndt at bruge snus.
  • Snus er mindre farligt end cigaretter, fordi man ikke suger røg ned i lungerne. Men det er stadig ikke sundt at bruge snus.
  • Der er identificeret op til 31 kræftfremkaldende stoffer i snus. Snus er blandt andet mistænkt for at give kræft i bugspytkirtlen.
  • Der er også undersøgelser, der viser, at snus giver højere risiko for at få type 2 diabetes.
  • Snus kan give sår på tandkødet og slide på tænderne. Det er værst, hvis man bruger løs snus i stedet for snus i pakker.

Læs mere om