Helbred & balance

5 superbær der booster din sundhed!

Af Stine Kærsgaard 17. marts 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
De er farverige og smager vildt godt – og så er de sprængfyldte med alverdens gode ting til dig og din krop!

Synes du også, at bær er lidt af en luksus-ting? Måske du alligevel skulle overveje at spise endnu flere af de lækre, farverige vitaminbomber, for bær hører faktisk til blandt de allersundeste fødevarer. De kan derfor være med til at forebygge sygdom og andre irriterende dårligdomme som f.eks. blærebetændelse.

Læs også: Den her morgenmad gør dig klogere!

Bær er samtidig et godt alternativ til chips, popcorn, slik, og hvad der ellers nemt kan ryge ned som mellemmåltider og hurtige aftensnacks. Husk at vælge bær fra hele farvepaletten, for bærrenes farvestoffer indeholder nemlig også supersunde stoffer.

Læs her om fem bær, der kan noget forskelligt hver især og samtidig booster din sundhed:

Superbær

Man kan vist godt kalde gojibærret for et lille mirakelbær! Hvis du føler dig uoplagt eller sløj, kan det være en god idé, at have de små orangerøde bær ved din side, da de er superrige på C-vitamin. Faktisk indeholder de hele 500 gange mere C-vitamin end appelsiner (ret vildt ikke?), og det gør dem gavnlige for både immunforsvaret og energiniveauet. Du kan købe tørrede gojibær i de lidt større supermarkeder, og de kan nemt drysses på yoghurt eller puttes i salater.
Wow! Der er da ingen grænser for, hvad blåbær kan gøre for dig og din sundhed. Forskning viser, at de mørkeblå små bær, der indeholder masser af antioxidanter, herunder fenoler og antocyaniner, både gør huden flottere og taljen smallere. Blåbær er lækre friske – spis dem for eksempel i din smoothie eller lav en lækker blåbærhavregrød om morgenen.
Hvem elsker ikke jordbær? De røde, saftige bær har et højt indhold af kostfibre, som har en god effekt på vores hjerte og fordøjelsessystem. Pluk sommerens friske jordbær, eller fyld din fryser med de røde herligheder. Du kan f.eks. også koge jordbærgrød sammen med friske vaniljestænger eller lave lækre smoothies. Mmh…
Friske tranebær kan godt være lidt sure i det, men de tørrede smager som ren slik! Hvis du ofte lider af blærebetændelse, kan det også være en god idé at spise tranebær eller drikke tranebærjuice, som du kan købe på apoteket. De stoffer der findes i tranebær virker nemlig bakteriedræbende og kan derfor virke lindrende ved for eksempel blærebetændelse.
De her flotte, gyldne bær har virkelig mange navne! Bærret kaldes b.la. også for Incabær og Physalis. Ananaskirsebæret er kendt for sine ernæringsmæssige og sunde egenskaber, da det er rigt på C-vitamin, forskellige B-vitaminer og mineraler som fosfor, jern og kalcium. Man kan sagtens spise en håndfuld af bærerne, helt som de er, og ellers er det super lækkert at dyppe dem i chokolade og servere dem som tilbehør til en dessert.

Læs mere om

MegetMere