Pige har hovedpine
Helbred & balance

5 grunde til du har hovedpine

Af Louise Haack 11. august 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Arg! Hovedpine er jo SÅ irriterende, men hvorfor får du egentlig ondt i hovedet, og hvad kan du gøre ved det?

Det er vildt irriterende at blive ramt af hovedpine, for et dunkende hoved er virkelig aldrig rart! Men vi får desværre alle sammen hovedpine en gang imellem, og det er der flere forskellige grunde til.

Læs også: Hovedpine og PMS? Sådan håndterer du kriserne

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det kan for eksempel være, at du ikke har fået nok søvn eller vand - eller måske skal du have din menstruation lige om lidt? Uanset hvad årsagen til din hovedpine er, vil du helt sikkert nærmest gøre alt, hvad du kan, for at få den til at gå væk igen.

Her i galleriet kan du se forskellige grunde, til at du har hovedpine og finde ud af, hvad du kan gøre for at slippe af med smerterne igen.

5grundetilduharhovedpine

Grund #1: Du har sovet for lidt.Hvis du ikke får omkring otte til ni timers søvn om natten, kan du godt risikere at få en virkelig slem hovedpine.
Løsningen: Snup en lur. Eller sæt noget beroligende musik på. Rolig og god musik får din krop til at frigive signalstoffet dopamin, der giver lykkefølelse og nærmest virker som kroppens eget naturlige smertestillende. Derfor kan lidt stille og rolig musik være med til at mildne din hovedpine.
Foto: Shutterstock
Grund #2: Du er sulten eller tørstig. Hvis du springer et måltid over, får du måske hovedpine senere. Et lavt blodsukkerniveau kan nemlig få en hovedpine til at gå i udbrud. Dehydrering kan også være årsag til hovedpine, så det er vigtigt både at spise og drikke ofte.
Løsningen: Spis tre store måltider hver morgen, middag og aften. Sørg for altid at have en lille snack med i tasken, som du kan spise, hvis du får hovedpine. Det er vigtigt, at din krop ofte får noget at spise, så dit blodsukker kan holdes stabilt. Drik også vand, når du er tørstig. Vand er klart det bedste, hvis du har hovedpine, og du skal sørge for at drikke nok til hverdag.
Foto: Shutterstock
Grund #3: Du tygger hele tiden tyggegummi. Hvis du konstant tygger på et tyggegummi, kan du risikere at få spændinger i kæben, som kan ende med at give dig hovedpine. Faktisk har et forsøg med mennesker, der tyggede meget tyggegummi og ofte havde hovedpine vist, at de ikke døjede nær så meget med hovedpine, hvis de stoppede med at tygge tyggegummi hele tiden.
Løsningen: Spyt tyggegummiet ud. Det er selvfølgelig okay at tage et stykke tyggegummi en gang imellem, men prøv at lade være med at gøre det hver dag. Lav også nogle øvelser mod kæbespændinger for at slippe af med smerterne. Søg på Google for at finde forskellige eksempler, som du kan prøve.
Foto: Shutterstock
Grund #4: Du skal have din menstruation om lidt. Hvis du kan se i kalenderen, at du skal have din menstruation om et par dage, kan det sagtens være årsagen til, at dit hoved gør ondt. Faktisk kan man opleve hovedpine helt op til en uge før, man forventer at få sin menstruation. Det er en del af de forskellige PMS-symptomer, som man kan risikere at få, når man får sin menstruation. Man får hovedpine, fordi hormonerne i kroppen går op og ned, og man kan have det hver måned eller kun opleve det en gang imellem.
Løsningen: Du kan lægge et varmt kompres på panden og nakken for at mildne smerterne. Varmen øger blodcirkulationen, så der kommer frisk blod og ilt til hjernen. Hvis du lider af migræneagtige hovedpiner op til din menstruation, kan det være en god idé at snakke med din læge. Der findes forskellige former for behandlinger mod problemet.
Foto: Shutterstock
Grund #5: Du bruger for meget tid foran computeren (og din telefon!). Hvis du hele tiden bøjer nakken for at kigge ned på din telefon eller sidder i en forkert stilling foran en computer hele dagen, så er der ret stor risiko for, at du får spændinger i nakken, som kan give dig en hovedpine.
Løsningen: Lav nogle strækøvelser for din nakke, som kan løsne op i spændingerne. Du kan finde masser af øvelser, hvis du søger på Google. En god omgang massage er også godt, og det kan få hovedpinen til at fordufte. Sørg også for, at du rejser dig fra computeren, går en tur og bevæger dig noget mere, så du ikke spænder op, fordi du sidder i den samme stilling hele dagen lang.
Foto: Shutterstock

Læs mere om

MestLæste