Svimmel
Helbred & balance

5 grunde til at du føler dig svimmel

Af Mathilde Mathea 17. oktober 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Føler du dig nogle gange svimmel?

Svimmelhed kan være rigtig ubehageligt. Men før du bliver urolig, så tjek lige, om der kan være en "normal" årsag til din svimmelhed - for i mange tilfælde er svimmelhed meget almindeligt og går hurtigt over.

Læs også: Hvis man har en spiseforstyrrelse, kan man også tit føle sig svimmel - tjek de andre tegn her

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Næste gang, du føler dig svimmel, så stil dig selv disse spørgsmål:

1. Er jeg angst?

Er der noget du frygter? Ved fx vaccinationer eller blodprøver er det meget almindeligt at føle sig svimmel. Man kan både føle sig svimmel op til vaccinationen og efter vaccinationen. Så læg dig og slap af - det er vigtigt!

2. Har jeg rejst mig for hurtigt op?

Hvis du har siddet ned i et stykke tid og så pludselig kommer i tanke om noget og hopper op af sengen, kan det godt gøre dig svimmel. Det skyldes, at blodet løber hurtigt fra hovedet.

3. Får jeg nok jern?

Det kan være, at du er vokset meget det seneste halve år, hvilket gør, at kroppen rent biologisk ikke kan følge med i produktionen af røde blodlegemer. Dermed mangler du jern og kan opleve svimmelhed. Jernmangel kan også skyldes, at du ikke får nok jern igennem din kost.

4. Har jeg menstruation?

Man kan opleve svimmelhed under menstruation, og det er helt normalt. Især de første dage af menstruationen, hvor du bløder relativt meget. Svimmelheden plejer at gå væk efter en lur.

5. Er jeg forkølet?

Når man er rigtig forkølet, kan man samtidig godt være svimmel. Det oplever de fleste, og det er helt normalt. Det er heldigvis ikke langvarigt og bør gå væk, når snuen forsvinder.

Læs også: Tjek her, om du får nok vitaminer

Sådan undgår du at blive syg:

Sådanundgårduatblivesyg

Tag godt med tøj på, så du ikke fryser. Og så er det supervigtigt, at du har nogle sko eller støvler på, der er varme og vandtætte.
Drik masser af te og især grøn te. Faktisk siger man, at tre kopper grøn te indeholder lige så mange C-vitaminer, som der er i et glas appelsinjuice.
Få godt med søvn. Du skal helst sove otte timer hver nat.
Sørg for at komme ud hver dag og få frisk luft. Hvis solen skinner, så er det især vigtigt, at du kommer ud. Solen giver dig nemlig D-vitaminer, som er godt for dit immunforsvar.
En af de typiske årsager til, at du bliver syg, er, at du bliver smittet på grund af dårlig hygiejne. Så sørg for at vaske dine hænder tit!
Prøv at undgå at blive stresset, for en stresstilstand kan gøre, at du hurtigere bliver syg, da det nedsætter dit immunforsvar. Hvis du har meget at se til, så prøv at lave lister og skrive ting ned, da det kan give dig lidt ro. Tag også en dyb indånding og drop de urealistiske mål – du når, hvad du når!
Hvis du fornemmer, at du er ved at blive syg, så bliv under dynen. Dit immunforsvar er ikke særlig stærkt, hvis du er ved at blive syg, og derfor bliver du hurtigt endnu mere syg, hvis ikke du lytter til din krops signaler og alligevel tager i skole eller over til din veninde. Så husk at blive hjemme.
Snup en vitaminpille hver dag, så du er sikker på, at du får de vitaminer, du skal have.
Din krop ELSKER grøn mad, så sørg for at få masser af grøntsager og frugter – hver dag. Citrusfrugter er især supergode, fordi de er med til at give dig et stærkt immunforsvar.
Spis mad med masser af krydderier i. Stærk mad, hvor der er chili og hvidløg i, er ekstra godt.

Læs mere om

MestLæste