Helbred & balance

10 topsunde vaner

Af Anna Malgaard 20. december 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Sundhed handler om andet end kost og motion. Her får du ti topsunde vaner – og de er slet ikke så tossede at komme i gang med!

Gør dig klar til at få meget mere energi og overskud. Her får du nemlig ti sunde vaner - sæt i gang!

Få masser af søvn
Et klassisk skønhedstip, der virker! Når man er teenager, har kroppen brug for ekstra meget søvn for at udvikle sig, som den skal. En teenager har, ifølge eksperter, brug for cirka ni timers søvn hver nat, ellers kan det gå ud over helbredet. For lidt søvn kan give dig stress og gøre dig overvægtig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Smil og grin
Noget af det, der giver mest overskud og selvtillid, er at smile og grine. Det er gratis, det er godt, og 10 minutters grin svarer til en halv times workout. Så grin igennem med tøserne, mens I ser de mest skøre YouTube-videoer, I kan finde.

Spis morgenmad
Morgenmaden er uden tvivl det vigtigste måltid på dagen, fordi det skal give dig energi til de næste mange timer. Når du spiser morgenmad, fortæller du kroppen, at den skal op og i gang, og på den måde sætter du forbrændingen op og fylder kroppen med energi.

Læs også: Sådan får du gratis motion.

Giv komplimenter
Når du gør andre glade, kan du ikke selv undgå at komme i godt humør. Det koster intet at give et kompliment - så kom endelig i gang! Fortæl din veninde, at hendes hår sidder godt, din mor, at hendes aftensmad smager supergodt eller måske dig selv, at du bare ser supersød ud, når du smiler! Men husk at det skal komme fra hjertet, ellers er det bare tomme ord.

Vær dig selv
Lad være med at prøve at leve op til andres forventninger. Kan de ikke lide dig, som den du er, er de ikke værd at samle på. Hvis du prøver at være noget, du ikke er, kan du også let komme til at virke falsk, og så gider folk dig ikke. Så vær dig selv - det kommer du helt sikkert længst med.

Kom ud i det fri
Det er supervigtigt at få frisk luft hver dag. Din hjerne skal have ilt, for at du kan fungere bedst muligt og yde dit optimale. Gå en tur i den friske luft hver eneste dag, og gerne når solen skinner, for så får du nemlig også en masse D-vitamin - men husk nu solcremen!

Læs også: Bliv sund med din iPhone.

Spis rigtigt
At spise rigtigt betyder ikke, at du skal leve af vand og gulerødder. Det handler om at spise varieret og få tilpas med mad. Eksperter anbefaler, at du spiser seks gange om dagen, så du holder dit blodsukker stabilt, din forbrænding oppe og har energi hele dagen igennem. Husk, at hvis du engang imellem får lyst til noget chokolade, så skal der altså også være plads til det.

Lav noget du elsker
Nogle gange kan hverdagen godt gå op i pligter og skolearbejde. Derfor er det vigtigt at huske dig selv og lave ting, som du bliver i godt humør af, for eksempel tage i biffen med en veninde, male et flot maleri, tage et langt bad eller noget helt fjerde. Det vigtigste er, at du bliver i godt humør af det.

Drik masser af vand
Det er en smule irriterende at få at vide hele tiden, men der er noget om snakken. Hvis du vil holde dig sund, så skal du huske at få nok væske. Og du kan desværre ikke nøjes med at drikke sodavand og juice - din krop har brug for ganske almindeligt vand.

Dyrk motion
Ja, ja, vi ved godt at vi har sagt det mange gange før - men det er, fordi det er enormt vigtigt at få rørt kroppen, da motion har en positiv indflydelse på mange ting i din krop. Du bliver i bedre humør, forebygger en masse sygdomme og øger din selvtillid. Så op på cyklen, ud i solen og hyg dig med veninderne!

Læs også: Slut med dårlige undskyldninger.

MestLæste