hvad er onani
Helbred & balance

10 gode råd: Onani for begyndere

Af Redaktionen 29. juli 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Mmm ... Onani kan føles rigtig dejligt, men hvad går det helt præcist ud på? Hvordan gør man, og hvor sidder den der klitoris egentlig?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mmm ... Onani kan føles rigtig dejligt, men hvad går det helt præcist ud på? Hvordan gør man, og hvor sidder den der klitoris egentlig?

 1. Hvad er onani?

  Onani er, når man giver sig selv seksuel nydelse – man kan også kalde det at have sex med sig selv. Man kan gøre det på mange forskellige måder, men fælles for dem er, at det føles dejligt, og at man bliver seksuelt opstemt. Nogle får orgasmer, når de onanerer. En orgasme føles for mange som en slags klimaks. Ens muskler i underlivet trækker sig sammen, man kan få rystelser i kroppen og føle sig opstemt. Nogle orgasmer kan føles store og intense, andre mindre og blide. Det er langtfra alle, der får orgasmer, når de onanerer (eller har sex), men derfor kan det sagtens være rigtig dejligt alligevel. Det tager ofte lidt tid at lære sin krop at kende og finde ud af, hvad der føles rart. Derfor er det en god idé at prøve sig frem, når man onanerer.

 2. Er jeg gammel nok til at onanere?

  Der findes ingen aldersgrænse for, hvornår man kan eller må begynde at onanere. Nogle begynder, når de er meget unge, mens andre begynder senere eller slet ikke. Selv helt små børn onanerer, fordi det føles dejligt. De tænker dog ikke på det som noget seksuelt.

 3. Jeg er lidt i tvivl om, hvordan man onanerer. Kan I hjælpe?

  Det er du ikke den eneste, der er. Man kan gøre det på mange måder, og der er ikke noget, som er forkert, så længe det er rart og ikke gør ondt. Det er derfor en god idé at prøve sig frem og undersøge, hvad man selv synes er dejligt. Mange kan godt lide at røre ved og massere deres klitoris og kønslæber. Klitoris kan være meget følsom, så nogle foretrækker ikke at røre direkte, men i området rundt om. Der er også nogle, som godt kan lide at stikke fingre op i skeden. Mange kan også godt lide at kærtegne deres baller, inderlår, hofter, mave, bryster eller hals. Man kan blande berøringerne af de forskellige steder og variere tempoet.

 4. Jeg onanerer næsten hver dag. Er det for meget?


  Det lyder slet ikke som for meget, men derimod ret almindeligt. Du er selvfølgelig selv den bedste til at vurdere, om du synes, det fylder for meget for dig. Men som udgangspunkt bliver det først for meget, når man har svært ved at lave andet og tænke på andet og aflyser aftaler for at kunne onanere.

  Læs også: Myter om onani

 5. Hvor sidder klitoris?

  Den synlige del af klitoris sidder der, hvor kønslæberne mødes, op mod maven og under den forhøjning, der kaldes venusbjerget. Den kan føles lidt som en lille perle, men form og størrelse kan variere fra kvinde til kvinde. Klitoris er dog meget større end den knop, man kan se. Den strækker sig som et slags gaffelformet organ inde i underlivet. Når man er seksuelt opstemt og rører ved sin klitoris, vokser den og kønslæberne, fordi blodtilførslen øges.

 6. Kan jeg godt onanere, når jeg ikke har haft sex med en anden endnu?

  Sagtens! Onani er en rigtig god måde at lære sin krop at kende på. Derfor kan det være rart at have onaneret, før du begynder at have sex med en anden, fordi du på den måde har en bedre idé om, hvad du synes er rart.

 7. Er det pinligt at onanere?

  Der er rigtig mange mennesker, som onanerer, og det er ikke en pinlig ting at gøre. Over halvdelen af piger og unge kvinder mellem 15 og 24 år har onaneret mindst en gang om ugen i det seneste år. Det er slet ikke noget, man bør skamme sig over.

 8. Jeg har ikke rigtig lyst til at onanere. Er det mærkeligt?

  Nej. Det er forskelligt, hvornår man får lyst til at prøve at onanere, ligesom det også er forskelligt, hvornår man begynder at tænke på og snakke om sex. Nogle får aldrig lyst til at onanere, og det er helt okay. Man kan også have perioder i sit liv, hvor man har ingen, mindre eller mere lyst til at onanere. Det kan for eksempel skyldes, at ens tanker er et andet sted, at man føler sig stresset, eller måske at man har meget sex med en anden og derfor ikke tænker på onani.

 9. Min veninde har talt om, at man kan onanere i badet. Hvordan det?

  Der er mange, som godt kan lide at onanere i badet, fordi man kan bruge bruseren til at kærtegne kroppen. Mange bruger bruseren til at stimulere deres klitoris og kønslæber, og nogle synes også, det er rart at bruse vand på deres bryster, mave, inderlår eller baller. Nogle bruger også deres fingre til at kærtegne kroppen, samtidig med at de bruser vand på sig selv. Det kan være svært at gøre, hvis man ikke har en håndbruser. Nogle har en bruser, hvor man kan vælge mellem forskellige funktioner eller skrue hovedet helt af. Der er en del, der skruer hovedet helt af for at få mere styrke på vandet. Men det er meget forskelligt, hvordan man godt kan lide det, så det bedste er at prøve sig frem og finde ud af, hvad man selv synes er rart. Du kan også onanere i et badekar, her kan man enten bruge bruserhovedet eller bare gøre det, som hvis man lå i sin seng.

 10. Kan jeg godt onanere, når jeg har menstruation?

  Ja, og rigtig mange gør det! Nogle undgår det de første par dage, hvor de bløder mest, og nogle gør det slet ikke, når de har menstruation. Det er altså meget forskelligt, men der er slet ikke noget i vejen med at gøre det.

  Læs også: Guide til onani: Hvordan onanerer man?