5 ting, du skal vide om underlivet
Under dynen

5 ting, du skal vide om underlivet

Karoline Mathilde Rasmussen 16. september 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Underlivet er ret genialt. Læs, hvorfor lige her!

5 ting, du skal vide om underlivet
1.
“Vagina” og “skede” er to ord for den samme ting, og de beskriver begge det 7-10 centimeter lange hulrum, der går fra de ydre kønsdele op til livmoderen. ”Vulva” er betegnelsen for dine ydre kønsorganer – altså det, du kan se, hvis du sidder med spredte ben foran et spejl. Vulva dækker over ydre kønslæber, indre kønslæber, klitoris, urinrørsåbning og skedeåbning.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Modsat, hvad man ofte hører, er klitoris altså ikke bare ”en lille følsom ært” ved toppen af dine indre kønslæber. Nej, klitoris er faktisk et større yformet organ, der breder sig i bækkenet og ned over begge sider af vulva. ”Den lille ært” er bare toppen af isbjerget og bliver også kaldt ”glans” eller ”klitorishoved”. Den kan være helt eller delvist dækket af en lille “hætte”.

3. Ligesom en penis, der kan svulme op ved ophidselse, sker der faktisk præcis det samme for klitoris. Når man bliver ophidset, kan klitoris svulme helt op til dobbelt størrelse. Det er da imponerende og ret sejt!

4. Det er ikke kun kvinder, der har en vagina. Det kønsorgan, man er født med, stemmer nemlig ikke nødvendigvis overens med det køn, man identificerer sig med, og derfor er der mange mennesker, der identificerer sig som mænd eller ikke-binære, der har en vagina.

5. Er du bekymret for, om du lugter dernede? Det er der sikkert ikke nogen grund til at være – et sundt underliv lugter nemlig! Udflåd – som er naturligt og nødvendigt – skal gerne have en let syrlig lugt. På samme tid sveder man også en del i skridtet, ligesom der også vil komme urinrester i løbet af dagen. Derfor er det altså helt normalt og forventeligt, hvis du lugter mellem benene efter en lang og travl dag, og det er der ingen grund til at være flov over.

Vil du vide mere?
Vil du vide mere om underlivet, så kan vi anbefale podcasten 'Østrogenial', hvor du både kan blive ekspert på menstruation og udflåd, og så kan du høre et helt afsnit om, hvordan en gynækologisk undersøgelse foregår. Det er både inspirerende, beroligende og underholdende lytning! Find 'Østrogenial' i din podcastapp.

Læs mere om

MestLæste