Konfirmation
Konfirmationsfest

Skriv en god konfirmationstale: Sådan gør du

Stefanie Frid Jørgensen 23. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du også svært ved at få skrevet en tale til din konfirmation? Så har vi lavet den ultimative guide til din helt egen personlige takketale til din konfirmation.

Du vil super gerne lave en takketale til konfirmationen, men åh. Hvordan gør man liiige det? Og hvad skal man huske at sige? Og hvad hvis du nu bliver meganervøs? Der er ingen grund til panik. Vi har samlet en tjekliste, som du kan bruge til at lave talen til din konfirmation.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En konfirmationstale med tema

Er du krea-typen, så gå all in og lav et tema til talen. Det kan være, at du gerne vil lave en sjov tale til din konfirmation, hvor du fortæller om sjove ting, dine forældre har sagt eller gjort. Det kan også være en meget kærlig konfirmationstale, hvor du fortæller en masse søde ting, som dine forældre har gjort for dig. Hvis du er meget krea, kan du også lave en quiz om dine forældre, som dine gæsterne skal være med til. Der er mange muligheder.

Ideer til din konfirmationstale

Der er mange emner, som du kan skrive om i talen til din konfirmation – det er helt op til dig. Men hvis du føler, at du konstant har skriveblokade, så giver vi dig her nogle emner, som kan hjælpe med at få skrevet noget ned.

Tip 1 - Husk gæsterne

Din fest ville helt sikkert ikke være det samme uden dine fantastiske gæster. Så husk at fortælle dem i talen, at du er glad for, at de ville komme. Det er også en meget god måde at åbne en tale med at sige: "Først vil jeg gerne sige tak til alle mine dejlige gæster, fordi de ville være en del af min fest og tak for de fede gaver".

Læs også: Hvad er konfirmation - og hvorfor holder man det?

Tip 2 - Husk mor og far

Selv om de fleste taler kommer til at handle om dig den dag, så er der to personer, som også fortjener en tale. Din mor og far. De har gjort deres allerbedste for at give dig denne fest, og de vil blive superglade for at vide, at du virkelig sætter pris på deres arbejde. Her kan du vælge at være konkret og skrive: "Tak far, fordi du har sat alle borde og stole op i festlokalet", eller du kan lave en mere fælles tak til dine forældre for alt det, de har gjort. Det er i hvert fald en god ide at få dem nævnt på en eller anden måde i talen til din konfirmation.

Tip 3 - Brug barndommen

Dine forældre vil helt sikkert elske, hvis du valgte at fortælle om nogle af de barndomsminder, som betyder allermest for dig. Det kan være en rejse, en tur i Tivoli eller andre ting, som du har lavet med dine forældre, som gør dig glad at tænke på. Det er ikke altid nemt at være forældre, så de vil helt sikkert blive rørte over, at du fortæller dem, at I har haft en masse oplevelser sammen, som betyder noget for dig. Altså er banrdom et godt tema at inddrage i din konfirmationstale.

Sådan afslutter du talen til din konfirmation

Når du har fortalt de ting i talen, som du gerne vil sige, så gå hen og giv dine forældre et stort kram hver. En lille ekstra huskeregel: Når talen er færdig, så stil dig op og udbring en fællesskål. Så har du afsluttet din konfirmationstale på den allerbedste måde, og dine forældre vil være så stolte over dit flotte arbejde med tale.

Man må godt spørge om hjælp

Hvis du har lyst til at kyle blok og blyant ud af vinduet, så tæl lige til tre og husk, at det altså er helt okay at spørge om hjælp. Det kan være din kusine eller fætter, som kender din familie godt, som kan hjælpe dig med at huske nogle sjove minder. Det kan godt være svært at skrive tale til konfirmation, så det er helt okay, at spørge efter hjælp.

Husk at øve dig

Selvfølgelig må du gerne have et papir med talen i hånden, når du stiller dig op, men det også en lille smule øv, hvis du bare læser op uden at kigge på gæsterne. Så brug lige en halv time om dagen på at læse talen højt for dig selv eller måske endda en ven, så du til sidst kan huske de store træk af talen. Og husk – din konfirmationstale behøver ikke være kilometerlang for at være god.

Læs også: Sådan skriver du den bedste konfirmationssang

Hvis du bliver nervøs ...

Det er helt naturligt, at du får lidt ondt i maven, inden du skal holde din konfirmationstale. Det er måske første gang, at du skal stå foran en stor forsamling og sige noget, og derfor kan det godt virke ret skræmmende. Men du skal tænke på, at din familie og venner kender dig, og de ved, at du gør dit allerbedste. Så du kunne nærmest stille dig op og bare sige skål, og de ville stadig synes, at det var sejt gjort. Er du alligevel meganervøs på dagen, så træk vejret dybt tre gange hele vejen ned i lungerne, og så vil du straks føle, at nervøsiteten bliver mindre.

Læs mere om

MestLæste