Konfirmation
Konfirmationsfest

Bekymret for din konfirmation? Det gør du

Anna Løwe og Selina Sander Jensen 23. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er stort at blive konfirmeret, og selve konfirmationsfesten betyder rigtig meget for de fleste konfirmander. Derfor er det også helt naturligt, at man tænker meget over, hvordan man ser ud, hvordan dagen bliver, og om den nu kommer til at leve op til ens egne og gæsternes forventninger. Få tips til at tackle bekymringerne her!

Typisk bekymrer konfirmander sig om:

  • Nervøsitet
  • At holde en tale
  • Uren hud
  • Hvordan festen kommer til at gå, hvis forældrene er skilt

På denne side har vi samlet tips og gode råd til at tackle de bekymringer, du, som konfirmand, måske kan have op til din store dag.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nervøsitet

Det føles så ubehageligt at være nervøs. Men det er altså helt normalt at være nervøs op til en stor dag som konfirmationen. Hvis der er noget, du bekymrer dig rigtig meget om, så snak med dine veninder eller forældre om det – de vil helt sikkert gerne prøve at hjælpe dig af med nervøsiteten og bekymringerne.

Der skal selvfølgelig være plads til at være lidt nervøs og have sommerfugle i maven. Din nervøsitet hænger sikkert også sammen med, at du jo glæder dig helt vildt til din dag – og når først festen er i gang, glemmer du garanteret din nervøsitet fuldstændig.

At holde en tale

Der ligger en god portion tid og penge i at holde en konfirmationsfest, og du har måske tænkt, at du derfor rigtig gerne vil takke dine forældre for, at de har holdt en fest for dig. Som konfirmand er det ikke sikkert, at du har prøvet at holde en tale før – og derfor er det meget normalt at være nervøs for at skulle stille sig op foran alle sine gæster og holde en takketale. For nogen falder det helt naturligt at holde en tale, mens det for andre er forbundet med mange bekymringer.

Heldigvis findes der mange alternativer til at holde en tale. En løsning kan for eksempel være at skrive en konfirmationssang i stedet for, hvor du, ligesom i en tale, kan takke dine forældre og gæster. På den måde undgår du at skulle stille dig op foran hele forsamlingen og snakke, hvis du ikke har det godt med det. Du kan også lave en form for underholdning, hvis du synes, det fungerer bedre for dig.

Husk at det er din dag, og at det vigtigste er, at du har det godt og føler dig tilpas.

Mit udseende

Når du skal konfirmeres, er det DIG, der er i centrum. Og derfor vil du jo gerne se supergodt ud! Af samme grund kan mange godt bekymre sig over deres udseende. Hvad nu, hvis huden slår ud dagen inden, og man får en kæmpe bums? Det er helt almindeligt at tænke sådan, og det er altså de færreste teenagere, der har helt perfekt hud – så du er bestemt ikke alene!

Men det kan alligevel være en god idé at tænke så langsigtet som muligt i forhold til at pleje din hud op til konfirmationsdagen. Sørg for at have en god rutine i ugerne op til din konfirmation, hvor du husker at fjerne din makeup hver aften og bruge en creme, så du får den fineste hud.

Skulle det alligevel ske, at du er så uheldig at få uren hud på selve dagen, så går det nok alligevel – det meste kan nemlig trylles væk med makeup. Hvis du ikke selv er så god til at lægge makeup, kan du alliere dig med en, der kan hjælpe dig (gør det i god tid). Skal du selv stå for at købe makeuppen, så er det en god idé at købe ind til også at kunne dække urenheder – og så er det jo bare dejligt, hvis du ikke får brug for det alligevel!

Mine forældre er skilt

Der er forskellige måder at holde konfirmation på, når ens forældre er skilt. Nogle vælger at holde én samlet fest med både mors og fars familier samlet, mens andre vælger at holde to fester. Som konfirmand vil man jo gerne have, at begge ens forældre er glade på konfirmationsdagen – og derfor er det naturligt at bekymre sig om, hvordan festen nu lige kommer til at gå, når man samler mor og far, eller om den ene forælder nu bliver ked af det, hvis han eller hun først skal holde fest for dig en anden dag.

Det er meget vigtigt at huske, at dine forældre gerne vil have, at DU får den bedste dag som overhovedet muligt. Du kan altså godt regne med, at de vil gøre alt for at din dag bliver god – også selv om det betyder, at den ene part først skal fejre dig en anden dag!

Hvis du holder én samlet fest og bekymrer dig om, hvordan det nu vil gå, når mor eller har fået en ny kæreste, eller om din mor og far, og deres familier, ikke kan enes, så kan du på forhånd lave en god bordplan, som du synes, tager højde for det. Og så kan du altså være ret sikker på, at lige den dag er der ingen sure miner – de er der jo alle sammen for din skyld!

Så længe du selv sørger for at hygge dig og slappe af, vil din familie og gæster gøre det samme, uanset, om de er vant til at være i samme rum eller ej.

Læs mere om

MestLæste