p-piller
Helbred & balance

Den her bivirkning ved p-piller skal du kende

Af Marie Søndergaard 6. oktober 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
En ny undersøgelse viser, at der er en dårlig bivirkning ved at tage p-piller, som man ikke tidligere har kendt.

Det her skal du vide om p-piller

Tager du p-piller, eller overvejer du at begynde? Så er det vigtigt, at du kender de bivirkninger, du måske kan få af dem. P-piller kan gøre rigtig mange gode ting, men det er også vigtigt at overveje de knapt så gode ting, de kan resultere i.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det har tidligere været fremme, at der er større risiko for at få en blodprop, hvis man tager p-piller, og det er derfor, at lægerne nu anbefaler, at man kun tager de såkaldte 2. generations p-piller, hvor risikoen ikke er ligeså stor. Men nu har man også fundet ud af, at p-piller giver en større risiko for depression i forhold til, hvis man ikke tager p-piller. Det viser en ny, dansk undersøgelse.

Læs også: Hvornår må man tage p-piller?

Der er større risiko for depression, jo yngre man er, når man starter med p-piller, og undersøgelsen viser, at 5 ud af 1000 piger mellem 15-19 år, der tager p-piller, hvert år får depressionsdiagnosen, hvor det kun er 3 ud af 1000 af de piger, der ikke bruger nogen form for hormonel prævention.

Selv om det stadig er en meget lille risiko, så er antallet af depressionsramte altså næsten fordoblet for dem, der tager p-piller i forhold til dem, der ikke gør.

Læs også: Her er forskellen på p-piller og mini-piller

Husk, at hvis du er bekymret eller har spørgsmål omkring p-piller, så kan du altid tale med din læge om det!

Herunder kan du læse om crazy prævention fra gamle dage!

Crazypræventionfragamledage

Soranus, en gammel græsk gynækolog, var en af dem, som virkelig havde mange skøre idéer om, hvordan man kunne undgå graviditet. Blandt andet anbefalede han, at kvinder drak det beskidte vand, som smede brugte til at afkøle deres glødende jern i.
Oldtidens egyptere blandede honning sammen med knuste akacieblade og krokodilleafføring og formede massen som en prop, som så blev ført op i skeden.
I 1200-tallet udtalte den tyske læge Albertus Magnus, at en kvinde kunne undgå graviditet hele livet, hvis hun blot spiste en bi.
I den tidlige middelalder i den arabiske verden brugte man elefantlort som beskyttelse, som blev sat op i skeden.
Oldtidens romere skulle eftersigende have dyppet uldtotter i honning eller gammel olivenolie, som de så satte op i skeden før samleje. Det virkede dog ikke så godt, for de fik også anbefalet at tage det ud igen lige før, at manden fik udløsning.
En romersk forfatter ved navn Plinus mente, at mænd bare skulle smøre deres penis ind i knuste enebær, hvis de ikke ville gøre en kvinde gravid.
I Kina har man ladet kvinder drikke kviksølv for at forhindre graviditet, og det har helt sikkert ikke været sundt!
Og i Canada skulle man eftersigende have brygget te, som kvinder skulle drikke, på bævertestikler (yes, du læste rigtigt) for at undgå graviditet.
Omkring 1600- og 1700-tallet udviklede man noget, som mindede om et kondom lavet af dyreblærer eller et tyndt skind. Det påstås, at kondomerne ofte havde et lille silkebånd på sig, som man kunne binde det fast med.
Omkring 1600- og 1700-tallet udviklede man noget, som mindede om et kondom lavet af dyreblærer eller et tyndt skind. Det påstås, at kondomerne ofte havde et lille silkebånd på sig, som man kunne binde det fast med.
Først i starten af 1900-tallet kom de tyndere latexudgaver, som minder om dem, vi bruger i dag. Wow, der har været mange vilde præventionsformer gennem tiden!

Læs mere om

MestLæste