sex

Teens udskyder den første gang

Af Marie Søndergaard 24. november 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Unge i dag bliver kaldt ”Generation fornuftig”.

En undersøgelse viser, at danske teenagere venter lidt længere med at have sex den første gang i forhold til tidligere år. Statens Institut for Folkesundhed laver nemlig en undersøgelse hvert fjerde år, og den har vist, at antallet af teenagere, der har haft deres seksuelle debut som 15-årige, er faldet fra 34 procent til 21 procent fra 2009 til 2013. Det skriver Metroxpress.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Test dig selv: Ved du nok om sex og beskyttelse?

- Vi har valgt at kalde unge i dag for ”Generation fornuftig”, fordi de drikker mindre, spiser sundere, rygere mindre og venter med at have sex den første gang, siger Karen Margrethe Dahl fra Statens Institut for Folkesundhed til Metroxpress.

Læs også: Hvad er hans forventninger til sex?

Hun forklarer, at det faldende antal af teens, der har haft sex som 15-årige, netop kan hænge sammen med, at unge drikker mindre, og man derfor ikke så nemt kommer ud i en ’ups’-situation, hvor man kommer til at være sammen med en, mens man er fuld.

Hvad siger I til tallene?

I galleriet kan du læse, hvad du skal huske at spørge dig selv om inden den første gang!

Detskalduspørgedigselvomindendenførstegang

Mærk grundigt efter i maven, så du er helt sikker på, at du er klar til din første gang. Du kan prøve at forestille dig, hvordan du vil have det, efter I har gjort det – ville du mon fortryde det, være glad eller ærgerlig? Hvis du ikke tror, du vil have det godt med det, er du ikke klar endnu, og det er også helt okay!
Har du fundet den rette, eller er du mere tiltrukket af tanken om at have sex i det hele taget, end at have det med ham? Du kommer til at huske din første gang resten af dit liv, og du kan ikke gøre det om, så sørg for, at du ikke kommer til at fortryde det. Han skal få dig til at føle dig speciel, og du skal være tryg ved at gøre noget så intimt med ham. Hvis du ikke er det, bør du overveje, om han er det værd. Den rette skal nok komme!
Hvad er grunden til, at det netop skal være nu, du skal have din første gang? Er det fordi, du bare ikke kan vente mere, og han er den helt rigtige, eller er det mere fordi, du bare gerne vil have det overstået og prøve det samme, som dine veninder? Du skal kunne give dig selv en god grund, der ikke går ud på bare at få det overstået!
Selv om du føler dig klar, og du synes, han er den rette, er der intet galt med dig, hvis du egentlig ikke har lyst. Det er helt forskelligt fra person til person, hvornår man får lyst til at have sex, og der er ingen rigtig alder for det. Det kommer til dig lige pludseligt!
Man kan være nok så klar til at have sex, men hvis du ikke ved nok om det, kan det hurtigt gå galt, og du kan blive gravid eller få en kønssygdom. Bliv meget klogere på den første gang her.

Læs mere om

MestLæste