Nutella
Mad & opskrifter

Du udtaler Nutella helt forkert!

Af Stine Kærsgaard 25. september 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Mener de det her? Ifølge producenten skal man sige det på en helt bestemt måde.

Vi siger ofte ”Nutella”. Faktisk flere gange om ugen og vi har da ALDRIG tænkt på, at det var muligt at udtale det forkert, for ”Nutella” er jo ”Nutella” – eller hvad?!

Læs også: Se smart Nutella-opfindelse

Noget tyder på, at vi er blevet holdt for nar hele vores liv. For den italienske producent fortæller på deres hjemmeside, at Nutella udtales på en bestemt måde:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Nutella (udtales New-tell-uh) er en smagfuld, unik smørepålæg lavet af en kombination af ristede hasselnødder, skummetmælk og lidt kakao.

Bum. Vi har altså lidt svært ved at vende os til den her udtale! Det falder os slet ikke naturligt.

Læs også: Gode grunde til at elske chokolade

Er I med på bare at droppe den lidt (ja, sorry) ”forfinede” udtale og bare holde fast i Nutella, som vi altid har sagt det?

Læs alt om chokolade i galleriet her:

Sandtogfalskomchokolade

Ja og nej. Lys mælkechokolade er ikke sundt, fordi det indeholder mælkefedt, men et stykke mørk chokolade med over 70 procent kakao, er faktisk helt fint at spise. Det indeholder nemlig sunde fedtstoffer og antioxidanter, og så opkvikker det endda humøret. Men husk nu, at det indeholder næsten lige så meget energi og kalorier, som almindeligt chokolade, så det skal selvfølgelig spises med måde.
Overraskende nok: Sandt! En undersøgelse for nogle år tilbage viser nemlig, at det fedt, vi spiser, bliver optaget i vores fedtvæv, og da mørk chokolade indeholder fedt, som har en fast konsistens, kan det over længere tid faktisk give fastere bryster.
Fastere, men ikke større! Det er en skrøne.
Falsk! Det er ikke lykkedes nogen at bevise, at chokolade kan forværre akne eller er direkte årsag til mange bumser. Et stykke mørk chokolade kan endda være godt for huden på grund af antioxidanterne, mens mælkechokoladen kan være et problem for andre, som nemt får bumser af mælkefedt.
Da chokolade – og især mørk chokolade – indeholder nogle stoffer, som kroppen kan omdanne til endorfiner og serotoniner, er det faktisk sandt, at man kan være afhængig af chokolade. Det er nemlig de stoffer, der giver en følelse af lykke og afslappethed, og det kan give din krop lyst til at indtage mere af det. (Og så kan man blive afhængig af sukkeret i chokoladen!)
Falsk! Det er aldrig bevist, trods det høje sukkerindhold, at chokolade giver huller i tænderne. Tværtimod peger flere undersøgelser på, at chokoladen faktisk kan dræbe flere bakterier i munden og hjælpe til bedre tandhygiejne. Men det betyder selvfølgelig ikke, at chokolade kan erstatte tandbørsten!
Delvist sandt. Der er nemlig en smule koffein i chokolade, så selv om det slet ikke svarer til en kop kaffe, kan det kvikke dig en lille smule op.
Niks! Der er ikke fundet nogen forbindelse mellem chokolade og hovedpine.

MestLæste