At gaslighte er en måde at manipulere med et andet menneske, ved at få dem til at tvivle på deres mavefornemmelse, følelser, hukommelse og få dem til at tro, at der er noget i vejen med dem.
Mit liv

Vi Unge undersøger: Hvad er gaslighting?

Adele Bennett-Larsen 10. november 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Canva
Måske du er stødt på ordet "gaslighting" før? Det er et ord, som beskriver en bestemt form for manipulation. Ordet bruges ofte i forbindelse med parforhold, men man kan faktisk også komme til at gaslighte sig selv. Læs alt om gaslighting her.

At gaslighte er en måde at manipulere et andet menneske. Når man gaslighter nogen, kan man få personen til at tvivle på sig selv, sin mavefornemmelse, hukommelse og sine følelser.

Psykisk vold
Gaslighting er manipulation i sådan en grad, at det er psykisk vold, hvilket er alvorligt og ulovligt. Men det komplicerede ved fænomenet er, at det ikke altid er nemt at vide, at man bliver udsat for det. Gaslighting foregår nemlig ofte lidt usynligt og over lang tid, og det kan komme til udtryk gennem brug af forskellige manipulerende ord, sætninger og handlinger.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gaslighting kan ske for alle
Man snakker tit om gaslighting i parforhold, men det kan også ske i venskaber, mellem familiemedlemmer, på en arbejdsplads og mellem klassekamerater. Man kan også komme til at gøre det mod sig selv - og det kan ske for folk i alle aldre og køn. Derfor er det også vigtigt at lære, hvad gaslighting er for en størrelse, da det er enormt usundt og skadeligt at blive udsat for eller udsætte andre for.

Benægtelse og beskyldning
Ifølge psykologer sker gaslighting ofte ved, at gaslighteren benægter ting eller twister en sandhed, så man bliver i tvivl om, hvorvidt man husker rigtigt, eller hvad der er sandt og falsk.

Gaslighting føles nedgørerende, og kan gøre en usikker på sig selv.

Et eksempel: Når en person gaslighter dig, kan personen eksempelvis fortælle dig dårlige ting om dig selv, så du tror, at du ikke er noget værd. Samtidig kan gaslighteren også finde på at forvirre dig ved nogle gange at sige gode ting om dig, sådan at du tænker, at personen ikke er så slem alligevel.

En gaslighter vil også typisk fortælle dig, at du er for sensitiv, overtænker ting eller er skør – og på den måde kommer du til at føle, at dine tanker og følelser er forkerte, og at du overreagerer.

Når man gaslighter sig selv
Ligesom at andre kan manipulere med dig og din mavefornemmelse, virkelighedsforståelse mm., så er man også selv i stand til at gøre det mod sig selv. Tanker som, "Jeg er ikke klog nok, jeg overreagerer, jeg er for sensitiv, tingene kunne være værre", er alle tanker, der kan være tegn på, at man gaslighter sig selv. Det er skadeligt, da det går stærkt udover ens selvtillid og selvværd, og kan forhindre en i at opnå gode ting i livet.

Svært at opdage
Det kan være svært at opdage, at man gaslighter sig selv. Men der er nogle mønstre, man kan holde øje med. Typiske tegn er, at man tvivler på sig selv og sin mavefornemmelse, hele tiden beskylder sig selv for ting, man ikke er 100% ansvarlig for, og at man tvivler på sin hukommelse. Man kan eksempelvis overbevise sig selv om, at noget, som ikke er sandt, er sandt.

Hvad kan man gøre?
Har du på fornemmelsen, at du bliver udsat for gaslighting enten af dig selv eller andre, eller at du selv udsætter nogen for gaslighting, så er det enormt vigtigt, at du tager det alvorligt og snakker med en voksen, du stoler på, skolepsykologen eller eksempelvis BørneTelefonen. Du kan også læse om gaslighting på internettet, hvor psykologer og terapeuter giver råd til at komme ud af det.

Pas godt på jer selv og hinanden!

MestLæste