Mit liv

Venindekrise: Red jeres venskab

Af Redaktionen 22. oktober 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du og din veninde blevet uvenner? Her kan du få tips til, hvordan du kan redde jeres venskab.

Hun er din bedste veninde. I griner og græder sammen. I hygger og fester. I kan snakke om alt, og hun hjælper dig - indtil I bliver uvenner. Så er det nemlig svært at tale om problemet. Veninder er rigtig dårlige til at skændes og vil hellere brokker sig til andre veninder end at sige sandheden til hinanden. Hvis du vil redde jeres venskab, må du mande dig op. Fortæl hende, hvad du er blevet ked af, men følg de her huskeregler:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vælg dine konflikter
Fordi det kan være så svært at fortælle veninden, at du er træt af hende, fordi hun altid kommer for sent til jeres aftaler eller glemmer at aflevere dit tøj tilbage, så overvej, om det er værd at hidse sig op over eller ej. Måske kan du godt se igennem fingre med, at din veninde kommer for sent ind imellem. Men kan du mær¬ke, at du vil gå og være irriteret over det, så skal du tage snakken.

Forbered din tale
Inden du tager snakken, skal du forberede dig godt. Tænk over, hvad problemet bunder i - måske handler det slet ikke om, at hun ikke afleverer dit tøj tilbage, men om noget helt andet. Og hvilke følelser vækker det i dig? Hvorfor vil du gerne løse det, og hvordan vil du gerne sige det til din veninde? Derudover skal du huske, at det kan bunde i en misforståelse. Din veninde ved nok slet ikke, at det irriterer dig så meget, når hun IGEN har glemt din kjole.

Prøv testen: Udnytter din veninde dig?

Undgå anklager
For at undgå at I farer i totterne på hinanden, er det vigtigt, at du får tingene sagt på den rigtige måde. Du skal holde bolden på din egen banehalvdel. Det vil sige, at du nøjes med at fortælle, hvordan du føler og tænker, men ikke anklager din veninde for noget. Det betyder, at det er helt forbudt at sige sætninger som: "Du er hele tiden sur". "Du ringer aldrig". "Du kommer altid for sent". I stedet for at angribe din veninde, skal du fortælle hende, hvad du føler. Hvis du synes, at hun altid aflyser jeres aftaler, kan du for eksempel sige: "Jeg bliver skuffet, når du aflyser, for jeg vil jo rigtig gerne være sammen med dig". Så føler hun ikke, at hun skal forsvare sig.

Glem "men"
En anden fælde er ordet "men". Hvis du starter din sætning med at sige, "Det er ikke personligt ment, MEN...". Så virker det lille ord "men" som et viskelæder. Og så er det faktisk personligt ment. Så fortæl hende, hvordan det er ment, i stedet for hvordan det ikke er ment.

TIP:
Det kan være en fordel at skrive dine tanker ned. Så du kan huske, hvad det præcis handler om, når du sidder over for din veninde. Og rens det så for anklager og men'er. Gør budskabet klart, så hun ikke er i tvivl om, hvad du mener.

Læs også: 10 gode grunde til at have en veninde.

I galleriet herunder kan du se 7 stensikre tegn på, din veninde er sur på dig.

7tegnatdinvenindeersurdig

Plejer hun altid at svare på dine beskeder, og nu gør hun det pludselig ikke? Det kan være et tegn på, at hun er sur over et eller andet. Kan du se, at hun har set dine beskeder, kan du skrive stille og roligt til hende, hvorfor hun ikke svarer, og om I skal løse problemet, inden I bliver uvenner.
Svarer hun lige pludselig kun i korte sætninger, når I snakker sammen, kigger ned og smiler mindre? Så er der nok et eller andet galt. Hvis hun ikke vil fortælle det, bliver du nødt til at presse på, så jeres venskab ikke bliver ødelagt. Du kan for eksempel sige til, at du rigtig gerne vil vide, hvis du har gjort noget, der har gjort hende sur, så du kan gøre det godt igen.
Hvis hun pludselig går udenom dig i frikvarterne, eller hun spurter hjem, når I har fri, er der nok et eller andet i vejen. Det behøver ikke at være noget med dig, men spørg alligevel ind til det, så du ikke skal gå og tænke over det i lang tid.
Er hun begyndt at sætte dig i anden række, og i stedet hænge ud med nogle andre piger? Det kan være rigtig svært at få sig selv til at bringe det op, fordi man ikke vil lyde som den klæbrige veninde, men hvis du er vant til, at I er meget sammen, kan du sagtens tillade dig at spørge, hvorfor det har ændret sig.
Det er ikke sjovt at have en veninde, der hele tiden skal kritisere, og hvis din veninde er blevet sådan, er hun nok enten sur eller bare en dårlig veninde.
Det er aldrig okay at bagtale nogen – heller ikke selv om man er sur! Gør hun det, er det dig, der har lov til at være sur og ikke hende. Tal om jeres skænderier under fire øjne og ikke med alle mulige andre.
Er de søde billeder af jer sammen på Instagram eller Facebook lige pludselig væk? Så må der være en grund til det. Måske vil hun bare have fornyet dem, men det kan lige så godt være et tegn på, at hun har et horn i siden på dig!