Mit liv

Vejen til mit job: Mød en tandlæge

Af Josephine Sjelhøj 6. maj 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Privat
Vi kender alle sammen følelsen af at sidde i tandlægestolen, men hvordan er det egentlig at være den, der står på den anden side? Det ved tandlægen Nadia alt om.

26-årige Nadia blev i 2020 uddannet tandlæge, og nu giver hun dig sine bedste råd til, hvad du skal gøre, hvis du også har en drøm om at stå på den anden side af den berygtede stol.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvordan ser en normal arbejdsdag ud for dig?

– En normal arbejdsdag består af 10-12 patienter, hvor jeg udfører behandlinger i form af plastfyldninger, tandkroner/broer, fjernelse af tænder, rodbehandlinger, og så er der akutte patienter, der oftest ringer på dagen med et akut problem, som typisk er tandsmerter. Derudover er der en del administrativt arbejde i form af journalføring.

Hvordan kom du i gang?

– Jeg tog en gymnasial uddannelse med matematik A, kemi B og biologi B. Da jeg afsluttede gymnasiet, supplerede jeg fysik fra C-niveau til B-niveau, og samme år startede jeg på Tandlægeskolen i København. Jeg søgte en del på nettet om tandlægeuddannelsens opbygning, og hvilke fag der fyldte meget, da det var vigtigt for mig at fysik fyldte lidt, mens biologi fyldte meget.

Hvilken uddannelse tager man for at blive tandlæge, og hvad laver man typisk?

– For at blive tandlæge skal man læse odontologi på universitetet, som er opdelt i en 3-årig bachelor og efterfølgende en 2-årig kandidat. Efter de fem år kan man kalde sig for tandlæge. De første to år på studiet er meget teoretisk præget, hvor man læser alt fra anatomi til biologi på celleniveau. De efterfølgende tre år er en blanding af praktisk og teoretisk undervisning, hvor man begynder at få egne patienter inde på Tandlægeskolen. Gradvist får man flere og mere avancerede patienter. De bedste minder fra min studietid var, hvordan man delte sine opture og nedture med ens holdkammerater. Fællesskabet på studiet er meget stærkt, og jeg har været så heldig at have fundet venner for livet.

Hvad inspirerede dig til at blive tandlæge?

– Det var kombinationen af stor teoretisk viden og praktisk håndværk med hurtige og synlige resultater. Derudover fangede det æstetiske i faget mig, og den daglige patientkontakt så jeg som et stort plus. Jeg har altid vidst, at jeg ville læse noget sundhedsfagligt, og da jeg selv havde bøjle på som teenager og kom meget hos tandlægen, blev jeg fanget af det.

Hvad er det bedste ved dit job?

– At alle arbejdsdage er forskellige, da det varierer, hvilke behandlinger man skal udføre, samt hvilken patient man har i stolen. Et eksempel på en god oplevelse er at have en meget angst patient i stolen, hvor det lykkes at fuldføre behandlingen, samtidig med at patienten har fået en god oplevelse. Derudover er det altid rart at aflevere et godt stykke håndværk, om det er en plastfyldning, krone, rodbehandling eller en helt almindelig tandrens.

Er der noget særligt, der motiverer dig?

– Det, der motiverer mig mest, er at hjælpe patienter af med deres smerter og opfylde deres behov. En god arbejdsdag for mig er en dag med en varieret aftalebog, hvor man får lov til at udføre forskellige typer behandlinger. Derudover er det et kæmpe plus at have glade patienter i stolen.

Er der noget særligt ved jobbet, som mange måske ikke ville tænke over?

– Som tandlæge er man hele tiden på – både psykisk og fysisk. Man skal kunne håndtere mange forskellige typer patienter. Derudover arbejder man tæt med sin klinikassistent, der betragtes som tandlægens højre hånd. Klinikassistenten suger og assisterer under behandlingen. Desuden hjælper klinikassistenten med at notere og registrere i journalen. En dygtig klinikassistent er guld værd for en tandlæge. Hvis man senere synes, at det er kedeligt at lave tænder en hel dag, kan man læse videre til kæbekirurg eller bøjletandlæge. Mange vælger også at arbejde i den kommunale børnetandpleje.

Hvilke råd har du til andre, der synes, det kunne være spændende at blive tandlæge?

– Kast dig ud i det, hvis du synes, at kombinationen af det praktiske håndværk, det teoretiske, det sundhedsfaglige og den daglige patientkontakt er spændende. Derudover får du lov til at arbejde med alle aldersgrupper og alle typer af mennesker.

Er der noget, du synes, at man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil være tandlæge?

– At være tandlæge kan være belastende for kroppen, fordi man dagligt sidder i samme arbejdsstilling, hvilket kan være opslidende. Men arbejdsdagene er aldrig ens, og det betyder, at man aldrig keder sig, og at arbejdstiden flyver afsted. Vigtigst af alt så hjælper man folk af med smerter og sygdom i munden.

MestLæste