Mit liv

Derfor betyder karakterer ikke alt

Af Oliver Kokholm Ungermann 17. februar 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du ked af, at du får lave karakterer, eller stræber du konstant efter 12-tallet? Se lige her, hvorfor dine karakterer ikke betyder alt.

Der er slet ikke noget galt med at stræbe efter at blive den bedste, men for nogle har det desværre taget overhånd. Karakterne betyder nemlig ikke SÅ meget, at det ligefrem skal gøre dig ked af det, når du havner under dine kammerater eller ikke når helt til tops.

Læs også: Hjælp, jeg får dårlige karakterer

Næste gang du bliver ked af det over dine karakterer, så tænk over de her seks grunde til, hvorfor karakterer ikke er så vigtige, som du gør dem til.

Derforbetyderkaraktererikkealt

Det er surt at få en lav karakter, hvis man håber på det modsatte, men det skal altså ikke slå dig ud. Tænk lige på, hvor meget tid du har tilbage i skolesystemet til at forbedre dig! Folkeskolen er kun første skridt for dig i et langt uddannelsesforløb, og hvad så om du ikke var så god til tysk eller matematik og fik en lav karakter? Det er der ingen, der vil huske, når du om ti år er færdiguddannet og klar til dit drømmejob!
Har du generelt et lavt gennemsnit, og er du nervøs for, at du ikke kan komme ind på den ungdomsuddannelse, du drømmer om? Heldigvis er det sådan, at du sagtens kan komme ind på et gymnasium, en erhvervsuddannelse eller lignende, selv om du har lave karakterer – endda også, hvis dine lærere har erklæret dig uegnet. Så kan du nemlig gå til en optagelsesprøve.
Der kan nemt gå sport i at få de bedste karakterer i en klasse, men sådan skal det ikke være. Det er fint, at du vil være den bedste, men så længe du gør dit bedste og altid gør dig umage, kan du ikke forlange mere af dig selv. Husk, at selv om du har en veninde, som får bedre karakterer end dig, har I stadig præcis de samme muligheder efter folkeskolen, og du har masser af tid til at indhente hende.
Et godt tip til at få det lidt bedre med dine karakterer er at tjekke, hvad dit drømmestudie egentlig kræver i gennemsnit. Du kan finde det på ug.dk, og så kan du gå målrettet efter det. Det er langt bedre, at du stræber efter at nå DIT mål, i stedet for at konkurrere mod andre og blive ked af det, når du føler dig bagud.
Det er SÅ frustrerende at have en veninde, ven eller kæreste, som skraber 12-tallerne til sig uden besvær, mens du knokler for at hænge i. Men du bliver nødt til at se på det sådan, at alle er forskellige, og nogle skal bare arbejde hårdere for det end andre. Det er super uretfærdigt, ja, men det skal nok udligne sig på et tidspunkt.
Vi får tit fortalt fra alle sider, at uddannelse er det vigtigste i verden, og det er også vigtigt – men! Der er altså også mange andre ting, der betyder noget. Dine karakterer siger jo ikke noget om, hvilken person du er, de fortæller dig ikke, at du er en megagod veninde, en sjov søster, en god datter eller en fantastisk kæreste. Husk, at du er så meget mere, end hvad dit karakterbevis fortæller dig, og at dit liv bliver fantastisk, selv om du ikke er den bedste i skolen.

MegetMere