Mit liv

Corona: Sådan passer du på dit mentale helbred

Af Line Lei Mohrsen Jensen 19. oktober 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Der er ingen tvivl om, at vi befinder os i en underlig tid, hvor tanker og bekymringer kan fylde meget. For at mindske tankemylderet, har Vi Unge lavet en guide til, hvordan du kan passe på dit mentale helbred bedst muligt.

Føler du også, at corona-situationen påvirker din hverdag? Og fylder det dine tanker med en række spørgsmål, bekymringer og nervøsitet?

Bare rolig, du er ikke alene.

Der er nemlig ingen tvivl om, at vi alle skal vænne os til, at corona er blevet en del af vores hverdag, og at vi stadig skal passe på og følge myndighedernes anbefalinger.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men de mange nye krav og informationer kan bare godt være lidt af en mundfuld, og derfor er der flere, som går med bekymringer om, hvordan man skal tackle de nye hverdagsrutiner.

Det er helt naturligt at have bekymringer, men for nogen kan tankerne bare slippe af med én og udvikle sig til angst - og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom.

Læs også: 5 ting, du kan gøre for at mindske coronasmitten

For at undgå for meget tankemylder – og i værste fald - oplevelser med angstanfald, har vi her nogle gode råd til, hvordan du kan forholde dig, hvis du er påvirket, og synes det er lidt svært. Rådene er udviklet af børne- og ungepsykolog samt medstifter af psykologi-appen MYiNNERME, Marie Ulstrup, og kommer her.

En ting, der kan hjælpe, kan være at tale højt om bekymringerne. Du kan prøve at tale om det med din bedste veninde, dine forældre eller din skolelærer. Oftest er det sådan, at hvis man siger tanker højt, kan det næsten virke beroligende. Det kan også hjælpe dig med at skelne mellem, hvad der er tanker, og hvad der er virkelighed. Det er dog her rigtig vigtigt at understrege, at du helt sikkert ikke er den eneste, som har bekymringer om corona-tilværelsen.

Hvis dine tanker derimod er så kraftige, at du oplever angst, har Marie Ulstrup opstillet tre teknikker, der kan berolige dig.

Marie Ulstrups tre teknikker ved angstanfald:

1. Træk vejret i en firkant

Forestil dig, at du kigger på en firkant. Træk vejret gennem næsen, så du kan mærke, at maven udspiler sig som en ballon. Følg øverste linje i firkanten, mens du tæller til 4 inde i hovedet og trækker vejret ind. Kig ned ad firkanten, mens du holder vejret og tæller til 4. På den måde kan du undgå overfladisk vejrtrækning og få mere ro på kroppen, så dens trusselsniveau dæmpes.

2. Spot blå ting

Se dig omkring. Hvor mange blå ting kan du finde i det rum, du sidder i? Fokuser på at finde så mange blå ting som muligt. Det er med til at flytte fokus fra angsten og distrahere dig selv fra de mest angstprovokerende tanker.

3. Spænd op i musklerne - og giv slip

Spænd så meget du kan i alle muskler, hold spændingen et par sekunder og giv slip. Forhåbentlig vil du opleve at føle dig mindre anspændt i musklerne og få en roligere vejrtrækning. Når du spænder op, er det typisk for at “holde sammen på dig selv”, og det vækker angsten. Prøv i stedet at give slip på kontrollen ved at hjælpe kroppen til at slappe af.

Læs mere om

MestLæste