stop smitte
Helbred & balance

5 ting, du kan gøre for at mindske coronasmitten

Af Anna Birch Jakobsen 2. oktober 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det kan være svært at navigere i en verden med corona... Hvilke regler og restriktioner er der? Hvad må man ikke? Hvad burde man ikke? Og det vigtigste spørgsmål af alle: Hvordan sørger vi for at stoppe smitten, så vi engang kan vende tilbage til livet uden corona? Vi har samlet 5 ting, som du kan gøre for at mindske smittespredningen.

Vi er alle ved at være godt trætte af corona... Og desværre betyder det, at flere og flere glemmer at overholde restriktionerne og anbefalingerne.

Men hvis vi vil af med corona, er det vigtigt, at vi fortsat gør vores bedste for at stoppe smittespredningen - hvis ikke vi gør det, så øger det i sidste ende risikoen for, at vi skal leve under coronaforholdene i endnu længere tid.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Lige nu er smittespredningen stigende blandt unge. Det skal vi selvfølgelig lave om på. Derfor har vi samlet 5 ting, du kan gøre for at mindske smittespredningen.

1. Syng til din hænder er rene

Det første råd er meget simpelt: Vask dine hænder.

Vi ved, du har hørt det flere gange, end du kan tælle, men for at mindske coronasmitten er det bare virkelig vigtigt, at vi vasker vores hænder - og det er altså ikke nok bare at stikke hænderne under vandhanen i fem sekunder.

For at det gør en forskel, skal vi vaske hænder i minimum 20 sekunder, og det kræver både sæbe og en masse skrubben. Med det sagt, så behøver det ikke at være kedeligt at vaske sine hænder. For at lave en smule sjov ud af det hele - og sørge for at vaske hænderne ordentligt - så kan du synge, til dine hænder er rene.

Du kan nemlig printe din helt egen håndvask-guide med lyrics til. Det eneste, du skal gøre, er at gå ind på www.washyourlyrics.com, skrive titlen på din yndlingssang og navnet på kunstneren - og så laver den automatisk en guide, hvor det passer med, at du på 30-40 sekunder af sangens lyrics får vasket dine hænder ordentligt. Det er lidt fjollet, men faktisk supersjovt - og det handler jo om at få det bedste ud af det.

Du kan prøve guiden med Justin Biebers sang "Baby" herunder. Når du har fulgt alle trinnene og sunget sangteksten, så har du perfekt vaskede hænder.

2. Sprit, sprit, sprit

Dette råd kommer nok heller ikke som et chok. Det er efterhånden blevet en vane, at vi afspritter vores hænder mange gange om dagen.
Men her er fem gode spritråd, som du måske ikke har tænkt over:

  • Når du afspritter din hænder, skal du bruge så meget håndsprit, at dine hænder er fugtige i 30 sekunder efter. Det kræver næsten, hvad der svarer til en teskefuld håndsprit.
  • Du skal have tørre hænder, når du spritter af.
  • Du skal have rene hænder, når du afspritter dine hænder - så hvis de ser beskidte ud, skal de vaskes først (og tørre igen!).
  • Hav altid din egen lille håndsprit med på farten.
  • Vi bruger vores telefon hele tiden, derfor er det en god idé at afspritte telefonen en gang imellem. Her er det dog vigtigt, at du bruger en sprit på kun 70 %. Brug en smule på en klud - og husk at passe på, at der ikke kommer sprit i telefonens 'åbninger'.

3. Sig nej

Det er vigtigt at være sammen med andre mennesker en gang imellem. Men vi skal stadig holde fast i rådene mod smittespredning. Derfor kan vi ikke være sammen med for mange mennesker på samme tid.
Det anbefales, at du kun deltager i arrangementer med din nærmeste omgangskreds. Men hvordan siger man nej, når man bliver inviteret til større arrangementer uden at føle sig presset eller få dårlig samvittighed?

For det første er det vigtigt, du ved, at det er helt okay at melde fra, og dine venner vil højst sandsynligt være meget forståelige. Det bedste er at være ærlig og sige, at selvom du virkelig gerne vil være med, så bliver du nødt til at melde fra, fordi du er en smule bekymret for corona.

Det er en speciel tid, og det er de fleste heldigvis forståelige overfor. Lav i stedet aftaler, som du føler dig komfortabel med, og som du kan deltage i med god samvittighed.

5. Bed andre om at holde afstand

En af de vigtigste ting i kampen mod corona er, at vi alle skal huske at holde afstand til hinanden. En gang imellem er der nogen, der glemmer det og stiller sig lidt for tæt på dig i bussen eller supermarkedet. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper hinanden med at huske på det. Hvis du føler, at der er en, som står lidt for tæt på dig, så er det helt okay høfligt at sige: "Undskyld, vil du være sød at tage et enkelt skridt tilbage, bare så der ikke er risiko for, at vi smitter hinanden".

Det handler også om at minde dine venner og din familie om det - det er nemlig altid nemmere at sige det, til nogen man kender. Så hvis din mor går lidt for tæt på en anden, når i er ude at handle, kan du hjælpe den fremmede ved at huske din mor på, at i skal holde afstand.

5. Download "Smitte Stop"

Der er i samarbejde med sundhedsstyrelsen blevet lavet en app, som kan hjælpe os med at bremse spredningen af corona - og jo flere der har downloadet app'en, jo bedre kan vi forhåbentligt blive til at mindske smitten.
Hvis du har været i kontakt med en person, som har app'en på sin telefon og efterfølgende er blevet testet positiv med corona, så får du en besked på din telefon. På den måde ved du, at du skal blive hjemme og testes for corona, før du igen må gå i skole.

Læs mere om