Sådan hjælper du en veninde, der har det svært
Mit liv

5 tips: Sådan hjælper du en ven(inde), der har det svært

Af Julie Sofie Hauritz 1. december 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Canva
Nogle gange kan det være svært at vide, hvad man kan gøre, når ens ven(inde) er ked af det og har det svært. Derfor har vi samlet 5 tips til, hvad du kan gøre for at gøre hendes/hans/deres dag lysere.

Vi kender alle sammen følelsen. Følelsen af at være ked af det. Og præcis ligesom vi selv kender til følelsen, så kender vores venner helt sikkert også til den. Måske du lige nu har en ven, der er ved at gennemgå et hårdt breakup? Eller måske du lige har haft en veninde, der dealede med noget, som hun ikke var meget for at snakke højt om?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Uanset hvad dine venner gennemgår (eller har gennemgået), så er det altid vigtigt at hjælpe og være der for dem, når de har brug for det. Men hvordan hjælper man egentlig en ven(inde), der er ked af det og har det svært?

Selvom det altid er en god idé at skrive og spørge, hvordan ens venner har det, så er det ikke altid sikkert, at man vil få det mest ærlige svar ud af dem. Derfor har vi samlet 5 tips til, hvordan du kan støtte og være der for en ven(inde), når vedkommende har brug for det.

Sådan kan du hjælpe

1. Lav, hvad din ven(inde) gerne vil lave
Et godt tip er at spørge, hvad hun/han/de gerne vil lave – og så rent faktisk gøre det. Det kan for eksempel være, at din ven(inde) gerne vil gå en tur, se en film, spise is eller noget helt fjerde. Det, at man får lov til at lave lige det, som man helt selv føler for at lave, kan nemlig være med til at løfte ens humør en hel. Derfor er vi sikre på, at det helt sikkert også vil kunne løfte din ven(inde)s humør, hvis I laver det, som hun/han/de har lyst til lige på det pågældende tidspunkt.

2. Invitér din ven(inde) med til forskellige aktiviteter
Nogle gange når man er ked af det, så kan man hurtigt komme til at lukke sig inde og bare være for sig selv. Selvom man gør det, er det ikke ensbetydende med, at man ikke længere kan lide eller vil ses med andre. Nogle gange er overskuddet bare ikke til det.

Derfor er et andet godt tip at invitere vedkommende til en masse forskellige aktiviteter – også selvom hun/han/de bliver ved med at takke nej til at tage med. På den måde vil din ven(inde) nemlig stadig føle sig ønsket – og hvis vedkommende så rent faktisk vælger at tage med, kan det også være hun/han/de får det bedre ved at komme ud og lave noget.

3. Få din ven(inde) til at smile eller grine
Et tredje tip til er at få vedkommende til at smile eller grine. Når vi trækker på smilebåndet, udløser vores hjerner nemlig lykkehormonet endorfiner, som kan få os til at slappe af og slippe kontrollen.

For eksempel viser forskning, at bare ét enkelt smil kan udløse lige så mange endorfiner, som hvis man får foræret 2.000 chokoladebarer! Så selvom det måske ikke er det letteste at få sin ven(inde) til at hverken smile eller grine, så er det altid et forsøg værd at få hun/han/de til det.

4. Vis, at du er der for din ven(inde)
Et fjerde tip at hjælpe en ven(inde) er at vise, at du er der for vedkommende. Selvom det nogle gange kan være svært, så kan selv en lille besked på Messenger eller et opkald gøre en rigtig stor forskel.

5. Aldrig tving din ven(inde) til at snakke om, hvordan hun/han/de har det
Et femte og sidste tip til at hjælpe en ven(inde), der har det svært, er aldrig at tvinge vedkommende til at snakke om, hvordan hun/han/de har det.

Rigtig mange af os har enormt svært ved at snakke om vores følelser. Så hvis ikke din ven(inde) har lyst til at snakke om, hvad der er galt, er en god idé ikke at presse på. Det er bedre bare at lytte og være der for vedkommende.

Og hvem ved, måske din ven(inde) med tiden får lyst til at åbne op og rent faktisk dele ud af sine følelser. Nogle gange handler det ”bare” om tid.

Der findes rigtig mange tips til, hvordan man kan hjælpe en ven(inde), der har det svært. Det her er bare et lille udpluk af nogle af de ting, der kan hjælpe - og selvom de hjælper på nogle mennesker, så er det ikke sikkert, de hjælper på alle.

Derfor er en god idé også altid at mærke efter og gøre, hvad du selv synes føles rigtigt! Vi er sikre på, at din ven(inde) vil værdsætte, at du er der for dem.

MestLæste