Trist teenagepige har fået delt nøgenbilleder
Identitet

Læserhistorie - ALLE har set mig nøgen!

Af Sisse Tvegaard Andersen 9. august 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Da Lauras kæreste begyndte at plage hende om at tage frække billeder af sig selv, sagde hun først nej. Men til sidst lod hun sig overtale til at sende ham nøgenbilleder. Det skulle hun aldrig have gjort...

– Hey. Du har flotte bryster!

Laura er forvirret. Hvorfor skriver en fremmed dreng og kommenterer hendes bryster? Hun ignorerer beskeden, men i løbet af nogle dage kommer der flere. Nogle piger råber efter hende på gaden. Langsomt går det op for hende, hvad der er sket. Folk har set de billeder og videoer, hun lavede til sin ekskæreste. Billeder uden tøj og videoer, hvor hun rørte ved sig selv.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Hvor normalt er det at dele nøgenbilleder?

– Jeg følte mig ad h... til. Jeg gemte mig, og snakkede ikke med nogen. Jeg var helt vildt ked af det. Jeg gik i skole, men når jeg kom hjem, sad jeg bare på mit værelse, siger hun.

Kæresten ville have nøgenbilleder

Laura var 13 år, da hun mødte sin ekskæreste. Han var et år ældre, og hun var dybt forelsket i ham. Meget kort tid inde i deres forhold spurgte han, om hun ikke ville tage et par nøgenbilleder til ham. Hendes første reaktion var blankt nej.

– Hallo, jeg er kun 13 år. Sådan noget gør man bare ikke, tænkte hun.

Men han plagede, og til sidst tænkte hun, at der nok ikke kunne ske noget ved det.

– Han var meget god til at overtale og beroligede mig med, at det jo bare var ham, der skulle se dem.

Det blev til flere nøgenbilleder og til sidst også videoer, hvor hun onanerede.

Bortset fra billederne var deres forhold meget uskyldigt. De gik ikke i seng sammen. Hun lavede videoerne alene og sendte dem til ham.

Blev stoppet på gaden

Efter nogle måneder slog de op, og Laura glemte hurtigt billederne. Indtil den dag, hun fandt ud af, at alle i hendes lille jyske hjemby havde set dem.

– Det var vildt ubehageligt. Folk ringede fra hemmeligt nummer og var rigtigt modbydelige over for mig. De sagde for eksempel: »Hej ulækre, vil du ikke også sende billeder til os«, og så smed de på. Jeg var grædefærdig hver gang. Jeg kan stadigvæk blive lidt nervøs, når nogen ringer fra hemmeligt nummer, siger hun.

Læs også: Jennifer Lawrence taler ud om nøgenbilleder

I første omgang tog hendes venner og veninder afstand fra hende, men da hun fik fortalt dem, hvad der var sket, og at det altså aldrig havde været meningen, at andre skulle se billederne, kom de tilbage.

– Men hvis jeg var oppe og skændes med veninder, kunne de godt finde på at bringe det op igen.

Laura fortalte det i første omgang til sin mor, men når moren efterfølgende spurgte, hvordan det gik, løj hun og sagde, at alle havde glemt billederne. Det havde de ikke.

– På gågaden kom folk hen og spurgte, om det var ikke var mig på billederne. Jeg hørte om folk, der boede så langt væk som Århus, der også havde set dem. Og det værste er, at folk, der ikke kender historien, jo tror, at det er mig selv, der har sendt billederne ud.

Hendes redning kom, da hun tog til USA som udvekslingsstudent.

– Jeg elskede at være der, for folk vidste det ikke. Jeg kunne være mig selv. Starte fra bunden og møde nye venner. Slappe af uden at frygte, at folk skulle spørge ind til det, siger Laura.

Fakta: Det er forbudt

Lauras ekskæreste brød faktisk loven, da han sendte billederne videre. Ifølge straffelovens § 235 er det nemlig forbudt at videresende seksuelle fotos eller videoer med folk under 18. Det kan faktisk give op til to års fængsel.

For et par år siden blev loven strammet, så det faktisk nu også er ulovligt både at se på og for eksempel have billederne på sin mobil, med mindre personen på billederne er over 15 år og har sagt ja til, at andre ser dem.

Laura har valgt at være anonym i artiklen. Hun hedder ikke Laura i virkeligheden, men redaktionen kender hendes rigtige navn.

I det nye Vi Unge kan du læse gode råd om at sende frække snaps til andre, og i galleriet her kan du se, hvad du kan gøre, hvis dine billeder bliver delt mod din vilje:

Sådantacklerdumisbrugafdinebilleder

Det føles så uskyldigt, når du sender et let påklædt billede til ham den søde. Men selvom du stoler 100 procent på fyren, så risikerer du altså, at billedet bliver set af mange flere, end du havde regnet med. Som tommelfingerregel kan du spørge dig selv, hvordan du ville have det med, at dine forældre så billedet, før du trykker ’send’.
Hvis uheldet allerede er sket, og dine billeder er endt på nettet, så er der desværre ikke så meget, du kan gøre. Det bedste, du kan gøre, er at tale med dine venner og din familie om det. Det kan godt være grænseoverskridende og ubehageligt at fortælle dine forældre, at du har taget nogle uheldige billeder af dig selv, men gør dig selv en tjeneste og få det sagt. Dine forældre elsker dig uanset hvad, og når de har accepteret det, der er sket, bliver det også nemmere for dig selv at leve med det.
Hvis dine billeder er blevet spredt på nettet, er du sikkert rigtig vred på dig selv. Alle VED jo, at der er en kæmpe risiko for, at ens billeder bliver spredt, så hvorfor gjorde du det alligevel? Drop selvhadet og vær lidt sødere ved dig selv. Det er supervigtigt, at du tilgiver dig selv for det, der er sket. Det første skridt mod tilgivelsen er at fortælle dine venner og familie, hvad der er sket. Når du ved, at dine venner og din familie kender til billederne og elsker dig alligevel, så vil det blive nemmere at tilgive dig selv.
Hvis din veninde eller dine klassekammerater spreder billeder af dig mod din vilje, er det mobning. Det gælder uanset, om billedet er et nøgenbillede, eller om det ”bare” er et uheldigt fjollebillede, som du ikke synes er særlig fedt. Mobning er aldrig i orden, så snak med din lærer eller en anden voksen om problemet.
Sket er sket, så hvis dine billeder er endt et sted, du ikke ønskede, er det bedste, du kan gøre for dig selv, at lære af det. Tænk dig om en ekstra gang, før du vælger at forevige situationer, som du ikke vil have, andre skal se.

Læs mere om

MestLæste