kærlighed

Hvordan får jeg en (god) kæreste?

Af Anna Bjerre 13. marts 2019
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Psykolog Anna Bjerre fortæller dig, hvad du kan gøre for at få en rigtig god kæreste.

Anna Bjerre er psykolog og daglig leder af girltalk.dk, der er en organisation, der arbejder for at hjælpe piger, som har brug for en at tale med.

Sidst skrev jeg lidt til dig om forelskelse. Denne her virkelig dejlige følelse, som også nogle gange kan gøre helt ondt i maven. Men forelskelse alene kan ikke give dig et godt forhold.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Der er mange, som spørger, hvordan de kan få en god kæreste. Der er faktisk også mange, der føler, at de er helt forkerte, hvis de ikke har en kæreste. Jeg vil derfor lige slå fast, at det ikke er et must at have en kæreste, og du kan vente lige så længe, du har lyst! Måske kan det endda være en fordel at vente med at få en kæreste, hvis man er for ung.

Jeg vil give dig lidt input her, men også lige slå fast, at dette selvfølgelig ikke er en fuldkommen liste, men blot nogle tanker.

Læs også: Det skal du huske om forelskelse

Der skal meget mere end forelskelse til, hvis man gerne vil have et forhold, der varer i længden. Husk på, at forelskelse ofte kan gøre dig blind til at starte med og husk, at det ikke er svært at finde en kæreste, men at finde en, som er god i længden, kan være svært.

Jeg har også lyst til at fortælle dig, at det ikke er lige meget, hvem du vælger som kæreste. Måske synes du eller dine venner og veninder, at det er vigtigt, at personen ser godt ud eller er populær, men lad dig ikke narre af udseende eller popularitet. Hvis du ser bag facaden, vil du opdage, at der er kvaliteter, der er langt vigtigere.

Jeg vil derfor foreslå dig at lave en liste over alle de egenskaber, du gerne vil have i en kæreste. Det er ikke en indkøbsseddel eller bestillingsliste, men måske kan det være godt at gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad du tænker er vigtigt for dig.

En liste kunne begynde sådan her:

1) En, der er ærlig.

2) En, der er til at stole på.

3) En, der ikke bange for at vise følelser.

4) En, som viser, at han eller hun har lyst til at være sammen med mig, selv om der er andre piger/drenge.

5) En, jeg virkelig godt kan lide at være sammen med, og en, jeg kan være mig selv med.

6) En, som er ordentlig over for andre.

7) ... Find selv på mere ...

Måske synes du, at det er lidt mærkeligt med mine forslag, men det er faktisk vigtigt at finde en kæreste, som er ærlig over for dig og er til at stole på. Hvis I skal være kærester, er det jo en forpligtelse, som gør, at I skal kunne regne med hinanden.

Det er også vigtigt, at I tør vise hinanden, at I er glade for hinanden – også selv om, der er andre. Du skal kunne mærke, at din kæreste gerne vil dig og derfor giver dig opmærksomhed uden at bestemme over dig. Mange fortæller mig, at de kan være kede af, at når de har en kæreste, skal de alligevel konkurrere med andre om at få opmærksomhed.

Læs også: Sådan hjælper du en med depression

Det er godt, at du overvejer om den, du er forelsket i, er en, som du kan forestille dig at bruge tid sammen med, så du ikke bare har en kæreste for at have en. Det er vigtigt, at du kan lide din kæreste, og det ikke bare er for at få status. Og det, at din kæreste er lige så glad for dig. Ellers kommer forholdet i ubalance, hvis du hele tiden skal overbevise din kæreste om, at det er godt, I er kærester, eller hvis du kan mærke, at du i virkeligheden ikke rigtig gider.

For at vide, hvordan din kæreste er inderst inde, kan det være en god idé at se på, hvordan han/hun behandler andre. En ting er jo, hvordan din kæreste behandler dig, som han/hun jo er forelsket i og gerne vil imponere, men hvordan er vedkommende over for andre? Taler han/hun ned til andre, hævder sig, skider på aftaler, behandler sine venner dårligt – ja, så er det nok kun et spørgsmål om tid, før du også bliver behandlet.

For at få en god kæreste er det vigtigt, at du kan få en god ven. Det er nemlig de samme ingredienser, der skal til i et godt kæresteforhold, som i et venskab. Din kæreste skal altså være en rigtig god ven med lidt "tilbehør".

Så måske vi næste gang skal se på, hvad der skal til for at få en god ven?

Du er altid velkommen til at skrive videre omkring dine tanker på girltalk.dk, hvor du også hver dag kan tale anonymt med vores rådgivere.

Psykolog Anna Bjerre.

MestLæste