Forelskelse er en underlig ting
Krop & Sind

Det skal du huske om forelskelse

Af Anna Bjerre 6. januar 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Forelskelse er for det meste en rigtig dejlig følelse, men der er altså nogle ting, du lige skal være klar over omkring forelskelse. Læs her, hvad psykolog Anna Bjerre skriver.

Det skal du huske om forelskelse

Anna Bjerre er psykolog og daglig leder af girltalk.dk, der er en organisation, der arbejder for at hjælpe piger, som har brug for en at tale med.

Tænker du også meget på den helt store kærlighed? Hvornår mon man finder den, og hvem er det?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Jeg taler med så mange piger, som stiller en masse spørgsmål til det med kærester og forelskelse. Nogen føler faktisk, at man SKAL have en kæreste – ellers er man jo ikke normal. Men det er helt ok ikke at have en kæreste og gerne ville vente og også helt naturligt at tænke meget på det. Det er også helt ok bare at være lidt forelsket uden at gøre mere ved det. Som mennesker længes vi ofte efter en anden. En person, der kan være den helt særlige, som står ved vores side. Vi kan bruge timevis på at forestille os, hvordan det bliver. Dagdrømme om alle de vidunderlige ting, vi skal opleve med denne kæreste.

Når du så møder forelskelsen, kan det, til at starte med, slå benene fuldkommen væk under dig. Du kan ikke tænke klart, have svært ved at koncentrere dig, og måske har du endda prøvet at have svært ved at spise eller sove. Forelskelsen bruser rundt i dig. Faktisk mener man, at forelskelse kan være lidt ligesom sindssyge, eller når man er afhængig af stoffer. Det er fordi, forelskelses-aktiviteten i hjernen foregår samme sted, som de forelskelsesstoffer, der hedder endorfiner og dopamin, bliver frigivet.

Forelskelse er et slags ”øjebliksbillede”. En her og nu følelse, som du kan opleve, og som så enten forsvinder igen eller udvikler sig videre til kærlighed. Forelskelse kan give én lykkerus, og det er derfor, at der er mange som jagter den. Den er dejlig og skøn.

Læs også: Sådan hjælper du en med depression

Når man er forelsket, synes man, denne ene person er den mest fantastiske i verden. Der er intet, som denne fantastiske person ikke kan. Men i virkeligheden, er det fordi, vi kommer til at tillægge en masse kvaliteter, som vedkommende måske slet ikke har. Måske tænker du ”åh, jeg bliver bare altid forstået” og ”det er bare så skønt med en kæreste, som man altid kan tale med” og ”den sødeste og bedste i hele verden”. Det er lidt sjovt, for forelskelsen gør, at man ikke rigtig kan se fejl ved den anden og selv de fejl, man kan se, virker ligegyldige.

Det er altså dejligt at nyde forelskelsen, og så er det godt at vide, at man ikke kan bygge et helt kæresteforhold kun på forelskelsen, da forelskelsen ofte forsvinder eller går over igen efter noget tid, og derefter bliver den måske afløst af kærlighed.

For at få et godt kæresteforhold skal der dog meget mere end forelskelse til. Der er en masse ting, som er godt at tænke over inden. Det vil jeg fortælle dig om næste gang jeg skriver her på viunge.dk.

Så indtil da skal du huske det her om forelskelse:

  • Forelskelse kan komme hurtigt og gå hurtigt.
  • Forelskelse giver en masse gode følelser og energi.
  • Forelskelse er ikke det samme som kærlighed.
  • Du kan ikke bygge et kæresteforhold kun på forelskelse.
  • At være forelsket er ikke det samme som, at man SKAL være kærester.
  • Nyd forelskelsen.

Du er altid velkommen til at skrive videre omkring dine tanker på girltalk.dk, hvor du også hver dag kan tale anonymt med vores rådgivere.

Psykolog Anna Bjerre.

Læs mere om

MestLæste