læs alt om forelskelse
kærlighed

Forelskelse fra A-Å: Hvilke kan du genkende?

Af Louise Wethke Buch 5. januar 2024
Foto: Katie Yu/The CW/Netflix
Hvordan ved man, om man er forelsket? Der er så mange følelser, der strømmer igennem kroppen, når man er vild med sit crush – måske kan du genkende nogle af dem?

ANDERLEDES OPFØRSEL

Hvis du er forelsket, kan dine veninder eller dine forældre helt sikkert mærke, du opfører dig lidt anderledes, end du plejer. Du har sikkert svært ved at tænke på andet end dit crush, og du opdager måske, at du bliver lidt mere pjattet, genert, mundlam eller lidt gladere, når du står over for dit crush.

BEDSTE VEN

Det kan være det bedste at være forelsket i sin bedste ven! For så er der stor chance for at automatisk er tryg omkring personen. Du ved sikkert også en masse om personen, hvilket gør, at der er vildt mange ting at snakke om. Det kan omvendt også være hårdt at være forelsket i sin bedste ven, for man kan jo godt risikere, at følelserne ikke er gengældt. Og det kan være lidt svært at være i et venskab, hvor der er romantiske følelser fra én af parterne. Er i bedste venner, skal i nok klare den - kærester eller "bare" bedste venner!

CRUSH

Man kan sagtens have et crush uden at være forelsket, og man kan også være megaforelsket i sit crush. Dit crush kan være en kendt, en sød fyr fra klassen eller en, du ser hver dag i bussen, men måske ikke rigtigt kender. Hvis du synes, dit crush ser megadejlig ud, er megasød, og du gerne vil lære ham bedre at kende, kan det være, det kan blive til en forelskelse. Men hvis du får sommerfugle i maven, når han går forbi, du tænker på ham hele tiden, og du bliver ked af det, når han snakker med andre piger – så er du nok blevet ret forelsket i dit crush!

DEN FØRSTE DAT

Uhh, man har megamange sommerfugle i maven, når man skal på sin første date med sit crush! Måske har han allerede taget initiativ til, at I skal lave noget hyggeligt sammen – men ellers kunne du jo også gøre det! Spørg, om I ikke skal tage ind og se den nye film sammen, eller om han ikke vil drikke en kop varm kakao med dig. Hvis du er meget nervøs inden din første date, kan det hjælpe, at du gør »rammerne« for daten lidt mere afslappede, men hvis du drømmer om cafétur, biografhygge og et romantisk kys, skal du bare gå all in!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

EKS-KÆRESTER

Det er helt naturligt, at ens følelser ikke bare forsvinder fra den ene dag til den anden, og det kan være megahårdt at være forelsket i en, man ikke er sammen med længere. Hvis din eks-kæreste har det på samme måde, og I kan arbejde på at gøre noget ved grunden til, I slog op, kan I måske prøve at finde sammen igen? Hvis din eks-kæreste ikke har lyst til at være sammen med dig, hjælper det dig rigtig meget, hvis du prøver at tænke på noget andet. Læg planer, og brug tid med dine veninder, for du får automatisk tankerne væk fra ham, når du laver noget andet. Husk, at det ikke betyder, at der er noget i vejen med dig, bare fordi I har slået op!

FLIRT LØS

Snapstreak, søde beskeder, øjenkontakt og det sødeste smil … Fyr op for flirten, så du kan se, om dit crush gengælder dine følelser. Man kan altså også blive endnu mere forelsket, når man flirter med en sød fyr, og hvem ved, måske kan det blive til mere?

GLAD ELLER KED AF DET

Når man er forelsket, kan man godt have sindssygt mange humørsvingninger, for man har så mange hormoner i kroppen, der påvirker ens humør. Man kan blive megaglad, hvis ens crush skriver en sød besked, giver et kompliment eller sender et sødt smil, men man kan altså også blive virkelig ked af det, hvis ens crush sårer en eller er mere interesseret i en anden pige.

HJERTESORG

Av! Hvis du er blevet slået op med, hvis dit crush ikke er interesseret, eller hvis han viser mere interesse for en anden, kan det altså også gøre ret ondt at være forelsket. Husk, at han ikke er den eneste og sidste, du kan blive forelsket i – der skal nok dukke en sød flirt op, der måske får dit hjerte til at banke endnu hurtigere.

I TVIVL?

Selv om man er forelsket, kan man sagtens være i tvivl, om det faktisk er den person, der skal være ens kæreste. Forelskelse og fornuft hænger nemlig ikke helt sammen. Der er sikkert 1000 tanker, der kører rundt i dit hoved, hvis du er i tvivl. Er han den rigtige? Vil han være mig utro? Har vi de samme interesser? Husk, at man ikke behøver være ens for at være kærester – det vigtigste er, at du kender dine grænser, og du ikke lader nogen overskride dem.

JALOUSI

Forelskelse og jalousi hænger tit sammen, og det er helt naturligt, hvis du får ondt i maven, når dit crush eller din kæreste snakker med en anden pige. Hvis du er i et forhold, og du er meget jaloux, er det en god idé at snakke sammen om det. Det er nemlig helt okay at være jaloux, for det betyder bare, at man er rigtig glad for en person, og at man er bange for at miste personen. Men jalousi kan også betyde usikkerhed, så det er en god idé at være ærlig omkring dine følelser, så I kan finde ud af, hvordan du kan blive mindre jaloux, og hvad han kan gøre for, at du føler dig mere sikker i jeres forhold.

KÆRESTEKEDELIG

Når man er helt nyforelskede, har man bare lyst til at være sammen eller skrive sammen HELE TIDEN! Det er en megadejlig følelse, og I skal helt sikkert nyde, at I har det sådan, men det kan også være, at du har nogle veninder, der føler, de bliver tilsidesat lidt! Tag en snak med dine veninder, for de skal på den ene side kunne acceptere, at du har fået en kæreste, og at du har lyst til at bruge tid med ham, men du skal på den anden side også huske at holde fast i dine venskaber.

LANGDISTANCE

Man kan sagtens blive kærester, selv om man ikke bor i den samme by! Det kan være megahyggeligt at snappe, facetime eller skrive sammen og glæde sig til, at man skal se hinanden. Snak med dine forældre, om I kan arrangere, at I kan ses i en weekend hos dig eller ham, så I har mulighed for også at ses en gang imellem.

MEGAFORVIRRET

Den ene dag skriver han til dig, at du er sød, den næste dag snakker I nærmest ikke sammen i skolen, og den tredje dag sender han dig det sødeste smil. Er han interesseret og bare genert? Eller ser han dig bare som en ven? Det kan være megaforvirrende at finde ud af, hvad ens crush tænker – og måske skal du få en afklaring ved at fortælle, hvordan du har det, og spørge, hvad han synes om dig?

NYFORELSKET

Det bobler i maven, og man føler, man bliver mere og mere forelsket hver dag. Hvis I lige er blevet kærester, er I helt sikkert ret nyforelskede, og det er den dejligste følelse! Og følelsen kan heldigvis vare ved i rigtig lang tid, hvis I er gode til at prioritere at bruge tid med hinanden og få nye oplevelser sammen.

OMG!

»Han kigger på mig!« Eller: »Han har lige skrevet!« Man screenshotter beskederne til sin veninde eller bliver helt varm indeni, hvis man får øjenkontakt med sit crush. Hvis du har det sådan, er det ret tydelige tegn på, at du er forelsket!

PERFEKTIONIST

Måske havde du forestillet dig, du skulle blive kærester med en høj fyr med mørkt hår, der spiller fodbold og i øvrigt er vildt romantisk? Og nu er du ret forvirret, for det er den totalt modsatte type, du har følelser for … Men hvis han får følelserne til at boble i maven på dig, er det altså et ret godt tegn – uanset hvad du havde forestillet dig! Omvendt skal du heller aldrig tænke, at du skal være på en bestemt måde for at imponere dit crush – du skal have én, der kan lide dig, præcis som du er!

Q&A

Er du bange for akavet stilhed, når du støder ind i dit crush i bussen, eller hvis I skal på date? Det hjælper dig helt sikkert at forberede nogle samtaleemner, du kan spørge ind til, så I kan holde samtalen kørende. Det kan hjælpe dig med at få ro i maven, inden I skal mødes, hvis du er sikker på, at samtalen ikke går død.

RØDE KINDER

Det er helt naturligt, at din stemme ryster lidt, når du snakker med dit crush, eller at du bliver ildrød i hovedet, og det er helt normalt! Husk, at din generthed ikke skal afholde dig fra at snakke med dit crush og måske flirte lidt med ham. Prøv at acceptere, at du får lidt røde kinder, når I snakker, for han synes helt sikkert bare, det er megacute! Det kan også være, at han er genert, men han bare har andre måder at vise det på.

SEX

Hvis du har været sammen med din kæreste i noget tid, og I har prøvet at kysse, nusse og måske røre lidt ved hinanden, kan det være, I har lyst til at gå skridtet videre og have sex med hinanden. Husk, at du kun skal gøre det, hvis du føler dig klar til det! Men hvis du kan mærke, at du føler dig klar, er det en god idé, hvis I snakker om det, for I er nok begge ret nervøse. Hvis I er åbne over for hinanden, kan det være, I bliver lidt mere afslappede omkring det.

TO PÅ ÉN GANG

Det er altså helt normalt, at man crusher på flere, og man kan også godt føle sig forelsket i mere end én, og derfor kan det også være vildt svært at vælge! Det er vigtigt at mærke efter i maven, for forelskelse handler ikke om, hvad der virker mest logisk eller praktisk. Måske kan du mærke, at du får lidt flere sommerfugle i maven, når du tænker på én af dem?

UOPNÅELIG?

Måske er der en i klassen, alle bare er vilde med – inklusiv dig! Det gør ham altså ikke uopnåelig for dig, og du må aldrig tænke, at han er »bedre« end dig! Du er megagod, som du er, og hvis du er vild med en fyr, skal du bare gå efter ham! Hvis ikke han er interesseret, har det ikke noget med dig at gøre, og det betyder heller ikke, han er uopnåelig. Måske passede I to bare ikke sammen.

VENNE-ZONEN

Har du fået følelser for din drengeven? Eller er du bange for, dit crush bare ser dig som en god veninde? Det er slet ikke no-go at blive forelsket i sine venner – når man er venner først, kan man nemlig blive rigtig gode kærester, fordi man kender hinanden og har det rart med hinanden. Prøv at komme ud af venne-zonen ved at skrive og flirte lidt mere med ham.

WOW!

Hvis du er forelsket, virker alt ved dit crush helt fantastisk. Måske kan dine veninder ikke se det samme, som du kan se, men det er, fordi de ikke er forelskede i ham. Nogle gange kan man falde for en, som ikke er særligt sød imod en, og det kan være, dine veninder er bedre til at se det, end du selv er. Husk at kende dine grænser, selv om du er forelsket og synes, at alt ved ham er megadejligt.

X-TRA OPMÆRKSOM

Du kigger helt sikkert efter dit crush i skolen og er opmærksom på, hvad han laver, eller hvem han snakker med. Måske har du også været liiidt for meget inde på hans Instagram-profil for at se, om der er kommet et nyt post, eller hvem der har kommenteret hans billeder. Når man er forelsket, er man nemlig ekstra opmærksom på sit crush og har lyst til at følge med i, hvad han laver.

YNGRE END HAM

Det er helt naturligt, hvis du bliver forelsket i en ældre fyr, og det behøver ikke forhindre jer i at blive kærester. Hvis aldersforskellen er meget stor, kan det være, at dine forældre bliver bekymrede, og så er det en god idé at snakke med dem om det og få dem med på råd.

ZZZ …

Du er megaforelsket, og uanset om det er et crush eller en kæreste, kan du slet ikke tænke på andet end ham – eller snakke om andet end ham, når du er sammen med dine veninder. Det skal dine veninder selvfølgelig kunne rumme, for du snakker nok også med dem om deres crushes! Men dine veninder kan godt blive liiidt trætte, hvis du kun kan snakke om din kæreste, så husk også at vise dine veninder, at du er interesseret i, hvad de fortæller, og har lyst til at lave ting med dem.

ÆRLIGHED

Det er bestemt ikke det letteste i verden at være ærlig over for dit crush og fortælle, hvordan du har det. Men hvis I har en flirt, og han ikke tager skridtet, kan det være, det er dig, der skal tage det næste skridt og spørge, om I skal være kærester

ØNSKETÆNKNING

Nogle gange kan en forelskelse vare i lang tid, og selv om du måske har fundet ud af, at det ikke bliver til noget mellem dig og dit crush, drømmer du stadig om jer to sammen. Det er helt okay at drømme, men hvis han slet ikke er interesseret, kan det faktisk være lidt usundt for dig at blive ved med at holde fast i drømmen om dig og ham. Det kan være megasvært at komme videre, men det kan hjælpe dig lidt, hvis du begynder at møde andre mennesker og åbne op for, at en anden kunne blive din nye drømmefyr.

ÅRSDAG

Årsdag er lig med ægte kærlighed – især hvis I stadig føler jer megaforelskede i hinanden! Hvis sommerfuglene i maven er gået væk, skal I tage en snak og finde ud af, om I stadig er vilde med hinanden – det er nemlig ret normalt, at man skal arbejde lidt ekstra for at føle sig forelsket, når man har været sammen i lang tid. Måske kan I prøve at få følelserne frem igen ved at genskabe nogle af de minder, I har fra jeres første date, begynde at tage mere ud sammen eller ses noget oftere.

MestLæste