Cutting - Når unge skærer i sig selv
Identitet

Cutting - unge skærer i sig selv

Af Tóra Effersøe Mortensen 21. januar 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Der er desværre mange unge, og du kender sikkert også én, som skærer i sig selv. Men hvorfor gør de det? Læs med her og find ud af, hvorfor unge skærer i sig selv, og hvordan du kan hjælpe en, der cutter.

Det kan være svært at forstå, at folk skærer i sig selv, og der er også mange forskellige grunde til, at de udsætter sig selv for smerte. Men nogle skærer i sig selv:

• for at flytte fokus fra en indre smerte.
• for at håndtere stærke og kaotiske følelser.
• fordi man føler vrede mod sig selv eller andre.
• fordi kroppen føles uvirkelig - for at mærke, at man er til stede.
• for at opnå en følelse af kontrol.
• som et råb om hjælp.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men unaset hvorfor folk cutter, så er det vigtigt at huske på, at cutting ikke er en løsning på problemerne, men at det skaber flere problemer.

Afhængighed
Det kan være yderst skadeligt at skære i sig selv. Der er en risiko for at miste meget blod og ved at blive ved med at skære i sig selv, kan man i sidste ende overbevise sig selv om, at man er afhængig af det. Derfor er det vigtigt, at man foræller andre om sine problemer.

Er din ven cutter? [faktaBox]
Har du en mistanke om, at din veninde skærer i sig selv, så er det en god idé at holde øje med hende, for du skal være sikker i din sag, inden du konfronterer hende.

• Læg mærke til om hun pludselig er begyndt at gå med langeærmer eller svedbånd.
• Vær opmærksom på om hun dukker op til idrætstimerne, det kan nemlig tænkes, at hun vil undgå situationer, hvor hun ikke har mulighed for at være tildækket.
• Selv om du er meget åben og har det fint med at snakke om følelser, så fornemmer du, at din veninde snakker udenom, når du spørger ind til hende.

Hvis du finder ud af, at din veninde er cutter, så må du prøve at hjælpe hende. Det kan du gøre ved at snakke åbent med hende om hendes problemer, og så kan du prøve at overtale hende til at snakke med en lærer, sine forældre eller en psykolog.

Her kan man få hjælp
Livslinien - www.livslinien.dk: Hvis du har brug for at tale med nogen, kan du ringe til Livslinien alle dage mellem 11-23 på telefon 70 201 201. Du kan også sende en mail og få svar af en rådgiver, som har tavshedspligt.

MestLæste