Identitet

Bliv bedre til at sige ”nej”

Af Stine Kærsgaard 21. september 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vil du gerne gøre alle mennesker glade og tilfredse? Nogle gange er det vigtigt at kunne sige ”nej tak”.

Kender du følelsen af at sige ”ja” til meget mere, end du faktisk føler, du har tid eller lyst til? Og ender du ofte med at blive ret stresset, fordi der slet ikke er plads til at slappe af?

Læs også: Får du stress?

Hvis ikke vi var søde og hjælpsomme mod hinanden, ville verden ikke være et rart sted. Så husk endelig at holde fast i at hjælpe andre!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men mange piger vil gerne gøre alt godt og gøre alle glade. Det er en god egenskab, men det kan også betyde, at vi tager mere på os, end vi rent faktisk kan overkomme. Og gør du det for meget, kan du risikere at føle dig stresset.

Læs også: Hjælp, jeg kan ikke sove!

Derfor er det vigtigt, at du lærer at lytte til dig selv og lærer at sige ”nej.” Find ud af, hvordan du gør det, i galleriet herunder:

Blivbedretilatsige”nej

De fleste piger har for vane at ville please og gøre alle glade. Vi vil være den bedste veninde, komme til alle fødselsdagene, deltage til motionsløbet, skrive en god engelsk stil og bage en kage til venindeaftenen. Det er positivt, at du har ”drive”, er pligtopfyldende og vil det bedste for folk omkring dig, men det må ikke tage så meget overhånd, at ting bliver uoverskuelige for dig. Derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvor meget tid du har – og kun siger ”ja” til de aftaler og ting, som du rent faktisk har plads til i kalenderen!
Foto: Shutterstock
Men hvad skal du så vælge? Her kan det godt blive lidt svært og tricky, hvis du gerne vil det hele! Derfor er det en god idé at tænke lidt over dine prioriteringer. Hvad gør du, fordi du virkelig har lyst til det, og hvad gør du for at glæde andre? Nogle gange er vi nødt til at gøre ting, som vi ikke synes er superfede. Sådan er det! Men hvis du går til fritidsaktiviteter for dine forældres eller andres skyld, eller har flere venindeaftaler efter skole, end du rent faktisk overkommer, så husk, at det er helt okay at sige fra en gang imellem. Det er dit liv og dig, der skal leve med at tingene er, som de er.
Foto: Shutterstock
Faktisk behøver det slet ikke være så slemt at sige ”nej tak”. Man kan nemlig sige det på en meget høflig måde. Du kan for eksempel sige, at du synes, en sammenkomst lyder rigtig hyggelig, og du er meget glad for invitationen, men at du ikke har tid lige nu. Viser du taknemmelighed og ydmyghed, bliver dit ”nej” med garanti modtaget helt fint!
Foto: Shutterstock
Vi kan ikke komme igennem livet uden at komme til at træde nogle over tæerne, sådan er det bare. Så derfor vil du med sikkerhed også en dag få sagt ”nej” til noget, som vil skuffe nogen. Slut fred med, at du ikke kan gøre alle glade, og hvil i stedet i, at du tænker over dine valg og tager dine beslutninger efter bedste evne.
Foto: Shutterstock
Med alt det her sagt er det vigtigt at understrege, at vi ikke bare altid kan handle efter vores lyst! Nogle gange må vi bide i det sure æble og gøre ting, som vi ikke rigtig gider. Gør vi ikke det, kan vi nemlig risikere at miste gode venner eller fremstå egoistiske. Vi skal også huske, at der med ”ja”-er ofte kommer en masse gode oplevelser. Det handler bare om at finde en god balance!
Foto: Shutterstock

MestLæste