lektier
Mit liv

Få overskud til at lave lektier

Af Thomas Flindt 16. august 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du også problemer med at koncentrere dig om at få lavet dine lektier? Her er et par gode råd, der giver dig overskud og hjælper dig med at få dem klaret.

Uanset hvornår på dagen du laver lektier, kan det virke trættende. Lige pludselig flakker bogstaverne foran øjnene, og du har svært at fokusere. "Gaaaab!". Du kæmper og kæmper, men kommer ingen vegne. Hvad skal du gøre? Du skal bare have lavet de forbandede lektier nu …

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Stjernernes sunde vaner

Frisk luft til hjernen

Hjernen er det organ i kroppen, der har brug for mest ilt. Selv om den kun udgør knap to procent af kroppens vægt, så bruger den cirka 20 procent af den ilt, som hjertet pumper rundt i kroppen via blodet. Derfor er ilt nøglen til at komme igennem dine lektier. Så sæt dig lidt på terrassen eller luft godt ud, inden du går i gang med lektierne.

Hold pauser

Undersøgelser har vist, at hjernen kan yde maksimalt i 25 minutter ad gangen. Derfor er det vigtigt at holde små pauser ind i mellem lektielæsningen. Her er et par tips til, hvad du kan lave i dine pauser:

Stræk ud

Når du strækker ud, løsner du op i musklerne, og det sætter gang i blodet. Blodet strømmer nu hurtigere igennem din krop, og du får derfor mere ilt til hjernen. Du behøver ikke engang rejse dig for at strække ud. Ræk skiftevis armene i vejret og bøj dig til siderne, sving armene eller bøj dig forover. Pas på du ikke overdriver i dine stræk. Det kan skade kroppen.

Læs også: 10 topsunde vaner

Gå en tur

Du sætter både gang i blodomløbet, og så får du en masse frisk luft. Win! En gåtur er også en god tænkepause, som ikke nødvendigvis behøves at blive brugt på skoleting. Har du ikke lyst til at gå udenfor, kan du sagtens få gang i kroppen alligevel. Lav for eksempel en omgang sprællemand eller dans vildt til din yndlingssang :)

Lav en lækker snack

Træthed kan også komme, fordi du ikke har fået nok energi via din kost. Lad vær med at spise en hel masse, da kroppen efter et stort måltid også skal bruge energi på at fordøje maden. Spis et stykke frugt eller en grøntsag, lav en rugbrødsmad eller snup en lille portion havregryn.

Her er et par gode tips til en sund snack.

Få et godt grin

Det er sundt at grine - og sjovt! Har du et YouTube-klip, som virker hver gang, eller kender du en anden sjov hjemmeside? Laver du lektier med en veninde, kan I prøve at få hinanden til at grine. Når man griner frigør kroppen en slags "lykkestoffer" kaldet endorfiner, og de hjælper dig med at holde fokus og slappe af. Sejt! :)

Husk væske

Du ved det sikkert allerede, men det kan ikke understreges nok: Drik vand! I løbet af en hel dag skal du have minimum to liter vand, så hav altid en flaske stående på bordet under læsningen. Vand er en slags brændstof for din hjerne, og du kan altid tilsætte vandet en skive citron eller lime, hvis du vil have lidt smag i.

En anden måde at få væske på er at spise mad, der har et højt vandindhold. Agurker, vandmelon og æbler har et meget højt vandindhold. Men husk, at det aldrig må erstatte dit vandindtag. Tjek linket her for at finde flere fødevarer med højt vandindhold.

Dyrk motion

Det er vigtigt for kroppen og hjernen, at du dyrker motion jævnligt. Når du aktiverer kroppen gennem sport, styrketræning eller anden fysisk aktivitet øges mængden af dopamin og serotonin i hjernen, og eksperter mener, at disse stoffer gør din hjerne skarpere, og de giver en mere generel følelse af glæde og virker beroligende.

Få din søvn

Det anbefales, at du får otte timers god søvn hver nat. Det er vigtigt for kroppen at hvile, for at du kan yde optimalt om dagen. Når du sover, restituerer kroppen, hvilket kan sammenlignes lidt med, at man "lader op". Og så er søvn jo ikke den værste måde at pleje sig selv på :)

Læs også: 10 tips til at falde i søvn

Herunder kan du læse, hvordan du skaber den perfekte stemning til lektielæsning!

Skabdenperfektestemningtillektielæsning

Jo mere du nyder at være ved dit skrivebord, jo mere tid vil du bruge der, og jo flere lektier vil du få lavet, så sørg for, at dit skrivebord er pænt og ryddeligt.
Hvis du først laver dine lektier lige inden, de skal afleveres, er det måske fordi, du ikke har haft godt nok styr på tiden. Hæng en kalender op på væggen bag dit skrivebord, hvor du skriver dine afleveringsdage ind, så du hver gang, du kigger op, bliver mindet om, hvor lang tid du har til dine opgaver.
Det er bevist, at farven grøn giver din koncentration et boost. Hvis du ikke har lyst til at male hele dit værelse grønt, så køb nogle grønne blyanter, en grøn notesbog, eller sæt en grøn plakat op over dit skrivebord.
Hvis du skal rejse dig, hver gang du skal bruge en notesblok eller en bog, bliver du nemmere distraheret. Sørg for at alt fra skriveredskaber til opladere og bøger er inden for rækkevidde af dit skrivebord.
Hvis der er meget koldt på dit værelse, så bruger du måske længere tid på dine lektier. Når man fryser er det nemlig svært at tænke og handle lige så klart, som man ellers ville. Skru lidt op for temperaturen, når du skal lave lektier. Det får dig til at arbejde hurtigere og mere effektivt.
Det er ingen hemmelighed, at de rigtige dufte kan ændre dit humør og din produktivitet. Hvis du har brug for et skud energi, så tænd et duftlys med appelsin- eller rosmarinduft. Vil du sænke dit stressniveau? Gå efter dufte som lavendel og jasmin.
Sørg for at der er lys nok omkring dit skrivebord. For lidt lys kan give dig ondt i hovedet, når du anstrenger dine øjne for at læse i mørket, og det kan også gøre, at du føler dig mere træt, end du egentlig er. Sæt en lampe op over dit skrivebord, og tænd et par fyrfadslys for hyggens skyld. Det allerbedste er dog dagslys, så hvis du kan, så stil dit bord ved et vindue.

MestLæste