Vi Unge

Vi Unge dengang og nu: Se bladets udvikling gennem tiden

Af Josephine Sjelhøj 11. februar 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi Unge har gennem flere årtier været hjemstedet for alt, der omhandler teenage-livet, og der er sket meget, siden bladet udkom for første gang tilbage i 1958. I forbindelse med det helt nye Vi Unge, der både har fået et nyt look og et større fokus på vigtige samfundsemner, giver vi jer her et sjovt tilbageblik på nogle af de mest ikoniske Vi Unge-forsider gennem tiden.

I 1958 blev Danmark introduceret for fremtidens største teen-univers, da det første nummer af bladet ’Filmjournalen’ udkom. Det blev starten på det succesfulde ungdomsmagasin, der i 1963 skiftede navn til ’Vi Unge.’

Siden Vi Unges begyndelse har bladet gennemgået flere tydelige ændringer i forhold til layout og indhold for at tilpasse sig den generation af teenagere, der læser bladet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Den 11. februar 2021, sker det så igen. Vi Unge har fået et helt nyt look og en masse nyt indhold, der indkapsler teenage-livet i 2021, og vi er så stolte af at kunne præsentere det helt nye Vi Unge til jer derude.

Det nye Vi Unge har fået fået et helt nyt look og har i dag også et større fokus på at sætte sexisme, klimaforandringer og antiracisme på dagsordenen. Vi har selvfølgelig stadig beholdt noget fra det ”gamle” Vi Unge-univers, som for eksempel 'Pinlige historier', 'Brevkassen' og en masse indhold om nutidens største stjerner.

- Fremover vil vi i højere grad italesætte emner, som i forvejen rører sig i samfundsdebatten, men altid på en måde, der møder læseren i øjenhøjde. Når der i medierne tales om f.eks. #metoo, gør vi det også i Vi Unge, men ud fra læserens præmis, fortæller Vi Unges chefredaktør, Nikita Hoffmann Andersen, og fortsætter:

- Alle teenagere skal kunne se sig selv i Vi Unge, hvad end det er i form af spejling i forhold til udseende, etnisk oprindelse, kropsform, religion, seksualitet, køn, samfundsklasse og så videre. Det er en kontinuerlig proces, som vi hele tiden arbejder på og med.

Et brev til læserne

For at få et eksklusivt smugkig på det nyeste nummer af Vi Unge kan du her læse Nikitas intro fra bladet.

Se med i galleriet herunder, hvor du kan følge Vi Unges udvikling, og se nogle af bladets mest ikoniske forsider gennem tiden.

ViUnge-forsidergennemtiderne

Denne simple og fine forside fra 1965 ligger langt fra det Vi Unge, vi kender i dag. Bladet har den populære tyske skuespiller Thomas Fritsch på forsiden.
I 70'erne var Vi Unge, ligesom nu, det hotteste blad for landets teenagere. Her ses Kim Larsen på forsiden af november-udgaven fra 1975, hvor man også kunne læse om årets favoritter og vinde en rejse til Canada.
Man behøver næsten ikke at få udgivelsesåret på dette blad for at kunne gætte, hvornår det blev sendt på gaden. Med ikoniske Boy George på forsiden og en ekstra stor 'E.T.'-plakat giver dette Vi Unge-blad fra februar 1983 os alt det bedste fra 80'erne.
Madonna blev et feministisk ikon, da hun dominerede 1980'erne med hitsingler, såsom 'Like A Virgin,' 'Express Yourself' og 'Like A Prayer,' og det betød selvfølgelig, at Vi Unge også havde det helt store Madonna-tema i et af bladene. Her ses april-udgaven fra 1989.
I starten af 1990'erne brandede Vi Unge sig selv som "oplevelsernes blad," og denne udgave fra 1992 med Tom Cruise på forsiden, viser præcis hvorfor. I bladet er der nemlig noget for alle, uanset om man er til Eddy Murphy, New Kids On The Block eller Guns N' Roses.
Kan du genkende Remee på denne forside af juni-udgaven fra 1995? Selvom mange unge i dag husker ham bedst som 'X Factor'-dommer, så var han i midten af 90'erne kendt som rapper i popgruppen Sound of Seduction, der også kan ses på forsiden. En af 90'ernes andre helt store crush-worthy stjerner var 'Beverly Hills 90210'-skuespilleren Jamie Walters, som selvfølgelig også kunne ses på forsiden af Vi Unge.
I 2000 blev Vi Unge udelukkende et magasin for piger, og fik samtidig det logo mange af de nuværende læsere kender. Dette blad fra 2004 bærer tydeligt præg af det. I bladet kunne man blandt andet komme helt tæt på superstjernen Britney Spears og det britiske band Busted, der fik alle til at synge med på "Year 3000."
Denne friske forside fra maj 2008 viser, hvordan det var at være teenagepige i slutningen af 00'erne. Bladet indeholder blandt andet interviews med Vanessa Hudgens og Johnny Depp, en stor musikquiz og en masse plakater af tidens hotteste stjerner.
Selvom dette Vi Unge-blad er næsten 10 år gammelt, så er mange af kendisserne på forsiden stadig mindst lige så relevante i 2021. På forsiden ser vi en ung Christopher, der samme år udgav sit debutalbum. Man kan også læse historier om One Direction, der var i starten af deres karriere, og Lady Gaga, som udover sine fantastiske popsange, også var kendt for sine vilde outfits.
Hvor mange af de andre forsider fra de sidste 10-15 år fokuserer på kendisser, så samler denne fine forside fra 2020 en masse af det, der også er vigtigt for teenagepiger i dag: Et fokus på kroppen, en guide til at finde sine drømme-jeans og en påmindelse om, at man er smuk, præcis som man er.
Vi Unge anno 2021: Det første blad efter relanceringen. Vi Unge-universet har nu fået en kæmpemæssig makeover, så det passer endnu bedre til teenage-livet i 2021. Det helt nye Vi Unge indeholder stadig alt det, man kender fra Vi Unge, såsom pinlige historier, mode og kendisnyt, men nu kommer det også til at fokusere endnu mere på emner såsom sexisme, klimaforandringer og antiracisme, som vi ved også interesserer læserne.

Læs mere om

MestLæste