Vi Unge

Drop digitalt drama

Af Luise Gregersen 2. oktober 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Dramaerne fra skolegården og klasselokalet er rykket online. Se her, hvordan du håndterer digitalt drama.

Fra digital mobning, sms-chikane og online-plageånder er de sociale medier med til at skabe endnu mere drama blandt teens.

Læs også: Mobning i skolen - Sådan tackler du det

I en undersøgelse, som MTV har foretaget, viste det sig, at hele 56 procent af alle mellem 14 og 24 år har oplevet en eller anden form for digitalt overgreb. Det kan være alt lige fra sms-chikane, online rygter eller deling af billeder, mod personens vilje.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bliver du også udsat for digitalt drama? Se her, hvordan du håndterer det.

Konfrontér mobberne ansigt til ansigt
En af de vigtigste grunde til, at folk mobber mere online, end de gør i virkeligheden, er, at det er nemmere. Når mobberen gemmer sig bag skærmen eller mobilen, ser han eller hun ikke, at offeret bliver ked af det, og så mister mobningen sin konsekvens. Hvis du oplever, at du bliver mobbet på nettet, eller at der bliver spredt rygter om dig på nettet, er det bedste, du kan gøre, at konfrontere personerne ansigt til ansigt. Forklar dem stille og roligt, at deres ord har gjort dig meget ked af det, og gør det helt klart, at du ikke vil finde dig i den behandling. Hvis de oplever virkelige konsekvenser af deres onde kommentarer fra den digitale verden, er der en chance for, at de fortryder dem.

Ignorér
Hvis du får en rigtig ondskabsfuld besked, så kan det være fristende at forsvare dig selv. Men hvis du svarer igen i samme tone, så kan det faktisk gøre situationen værre. Det er svært at aflæse tonefald på skrift, og derfor kan din besked blive misforstået, så den, der mobber, får lyst til at give igen med mere af samme skuffe. Prøv i stedet at ignorere sms'en og i stedet konfrontere person stille og roligt ansigt til ansigt.

Læs også: Hvornår er det mobning?

Blokér
Det er en myte, at mobning, der foregår ansigt til ansigt, er værre end digital mobning. Faktisk kan online mobning være mindst lige så ødelæggende for ens selvværd. Hvis du sidder alene på dit værelse, og de onde og negative beskeder tikker ind på din telefon eller din computer, kan du ende med at føle dig endnu mere isoleret og ensom, end hvis du havde folk omkring dig i et klasselokale. Det er helt okay at blokere numre på din telefon og slette folk fra de sociale medier, hvis de chikanerer dig. Deres hate vil kun gøre dig i dårligt humør, så pas på dig selv ved at sørge for, at du ikke får beskederne.

Snak med en voksen
Hvis det digitale drama fortsætter, så er det altså en rigtig god idé at snakke med en voksen om det. Hvis du ikke føler, at du kan tale med dine forældre om det, så tag fat i en anden voksen, som du stoler på. Det kan være en lærer, din storesøster eller måske en af dine veninders forældre, som du har det godt med? Du kan også ringe til Ungdommens Røde Kors' telefonlinje på 70 12 10 00.

Gem beskederne
Hvis du modtager trusler om vold, eller hvis folk spreder fotos af dig på nettet, så tag billeder af skærmen og beskederne, som du kan gemme. Hvis beskederne er voldelige, og du føler dig truet, bør du overveje at kontakte politiet.

Stjernerdererblevetmobbet

- Jeg skiftede skole meget, da jeg gik i de mindre klasser, fordi pigerne var onde. Jeg blev blandt andet bedt om at dele invitationer ud til en fødselsdagsfest, jeg ikke var inviteret til, har Jennifer Lawrence fortalt om sin barndom til The Sun.
Demi blev mobbet ustandseligt af sine klassekammerater, hvilket førte til, at hun udviklede bulimi.
- Jeg blev mobbet, fordi jeg ikke spillede fodbold, men interesserede mig for musik og kunst. Men jeg vil gerne sige til de unge personer, der bliver mobbet og føler sig dårligt behandlet, at alt det, som folk gør grin med om dig, eller det, som får dig til at føle dig mærkelig, er det, som kommer til at gøre dig sexet, når du bliver voksen, har Justin sagt i Ellen.
- Jeg havde store øjne, store læber og store ører, og det blev der konstant lavet sjov med. Jeg kom altid grædende hjem fra skole, siger Mila til Daily Mail.
- Jeg lignende en dreng, indtil jeg blev 15 år. Jeg gik med min brors tøj, og jeg barberede ikke mine ben, og det var der mange, der gjorde grin med.
- Jeg blev mobbet hvert eneste sekund i folkeskolen, og de forsøgte at pille mig ned på grund af min energi. Men det gør en stærkere at vende den anden kind til og gå den anden vej, har Selena Gomez fortalt til cleveland.com.
- Jeg fik slået to fortænder ud af en fra sjette klasse, da jeg gik i første, og der blev kastet æg på mit hus. Jeg hadede skolen, jeg havde ingen venner der, og jeg passede bare ikke ind, har ”One Tree Hill”-stjernen fortalt.
- Jeg blev mobbet af nogle store, hårde piger, og jeg var bare lille mig. De smed mig ind på toilettet på skolen, og låste mig inde. Jeg bankede på døren, indtil mine hænder gjorde ondt. Men ingen kom. Jeg tror, jeg sad derinde en time, fortæller Miley Cyrus i sin bog ”Miles To Go”.
"Harry Potter"-stjernen droppede eftersigende ud fra universitet på grund af mobning. Hver gang hun svarede på et spørgsmål, skulle hendes klassekammerater have sagt ”tre point til Gryffindor”, for at gøre grin med hendes rolle i filmen.
- Jeg blev tævet i skolen, da jeg var yngre. Jeg var selv lidt af en idiot, men jeg synes alligevel, det var uprovokeret, når de angreb mig. Det startede fordi, de ikke kunne lide, at jeg opførte mig som en skuespiller, har Robert Pattinson sagt til Parade Magazine.

Læs mere om

MestLæste