Mit liv

Spiseforstyrrelse

Af Sara Wilkins 3. september 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
En spiseforstyrrelse er en meget alvorlig sygdom. Måske kender du nogen, der har eller har haft problemer med sine spisevaner – men hvad er en spiseforstyrrelse egentlig? Læs med her og bliv klogere…

Hvad er en spiseforstyrrelse?
En spiseforstyrrelse er en tilstand, hvor man lider af en sygelig angst for fedme. Den syge er ekstremt optaget af sin vægt og sit udseende og stiller helt urimelige krav til sig selv om at skulle tabe sig.

Der er flere forskellige former for spiseforstyrrelser. De to mest almindelige er: Anoreksi (Anorexia nervosa) og Bulimi (Bulimia nervosa). Anoreksi er et selvfremkaldt vægttab, hvor man sulter sig og bliver meget undervægtig. Hvis man har bulimi, føler man i nogle perioder trang til overspisning, men kaster derefter al maden op igen, fordi man får dårlig samvittighed over at have spist for meget. Det kan normalt ikke ses, om en person har bulimi, fordi man oftest er normalvægtig. [faktaBox]

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Årsager
Der er både biologiske og psykologiske årsager til, at man får en spiseforstyrrelse. Det er især unge mennesker, der rammes af dem, og det kan blandt andet skyldes identitetsproblemer, lavt selvværd, konflikter i familien og stræben efter perfektionisme og selvkontrol. Man er ofte bange for at kroppen får former og bliver moden. De mange urealistiske billeder af tynde modeller og kendte i medierne, kan også have meget stor betydning.

Symptomer på en spiseforstyrrelse

Personen er sygeligt optaget af sin vægt og figur og har et urealistisk billede af sin egen krop.

Den syge vil prøve på at være så usynlig, stille og tilbagetrukken som muligt - og måske gå i stort tøj for at skjule kroppen.

Personen har ofte svært ved at sove og har mange humørsvingninger.

Den syge er ofte træt, og kan ikke koncentrere sig.

Hvis personen har anoreksi og er meget undervægtig, kan menstruationen pludselig stoppe.

MestLæste