Københavns Ungeråd: Sådan bliver du en del af et politisk fællesskab
Mit liv

Københavns Ungeråd: "Sådan bliver du en del af et politisk fællesskab"

Af Josephine Sjelhøj 2. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Kunne du tænke dig at blive en del af et politisk fællesskab, der skaber forandring? Så skal du læse med her, hvor vi zoomer ind på Københavns Ungeråd i en samtale med tre af de seje medlemmer.

Har du overvejet at blive en del af et politisk fællesskab, hvor du kan være med til at skabe en forandring og sætte fokus på vigtige emner, såsom mental sundhed, klimaforandringer og bedre seksualundervisning i skolen? Så skal du måske være medlem af din kommunes ungeråd.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

For at blive klogere på, hvad et ungeråd er og hvad de arbejder med, zoomer vi ind på Københavns Ungeråd, som beskriver sig selv som ”de unges talerør”.

Københavns Ungeråd fortæller, at deres mål er at sikre, at unge har medindflydelse på udviklingen i kommunen, og samtidig får et indblik i den demokratiske proces. Kommunens politikere har derfor et direkte samarbejde med medlemmerne af ungerådet, som hvert år kan anmode om at få en af deres forslag behandlet.

Ungerådet består af 35 medlemmer og 15 suppleanter i alderen 12-20 år med bopæl i Københavns Kommune. Vi Unge har mødt tre af dem, Ella Marie Bredsted Jakobsen, Kristian Tuxen Ladegaard Berg og Ingrid Bo Rahbek, til en snak om, hvad ungerådet laver, hvordan det skaber et fællesskab og hvorfor man som ung skal stille op til rådet.

Forskellige mærkesager

Selve rådet er delt op i forskellige udvalg, der hver især arbejder med deres egne mærkesager, såsom mental sundhed, klima og bedre seksualundervisning. Medlemmerne i udvalgene arbejder intenst på at gøre kommunen – og resten af samfundet – til et bedre sted at være for unge.

- Vores mærkesag er at sørge for, at der både er en åben dør – og en rigtig dør - ude på skolerne, som man kan finde, og som det er nemt at gå ind ad. Så hvis de unge på skolerne føler, de har brug for at snakke med en professionel omkring mental sundhed, så kan de det, fortæller Ella Marie om det, de arbejder med i udvalget for mental sundhed.

LÆS OGSÅ: ”Hun/hende”: Her er forklaringen på ny populær profiltekst på Instagram

Også Ingrid, der arbejder på at forbedre seksualundervisningen i skolerne, fortæller om, hvordan de i udvalget ønsker at skabe en forandring.

- Vi har udarbejdet et forslag til Borgerrepræsentationen på Københavns Rådhus, der har fokus på, at seksualundervisningen skal være bred og indeholde eksempelvis kønsidentitet, forskellige seksualiteter og samtykke. Vi synes, at det skal være et krav om, at lærerne er uddannede i seksualundervisningen således, at eleverne bliver præsenteret for den nyeste viden og forskning på området, fortæller Ingrid om Seksualundervisningsudvalget.

Lignende tiltag kan ses i Klimaudvalget, hvor Kristian er med til at udvikle konkrete tiltag for, hvordan man kan skabe en grøn forandring hos unge.

- Klimaudvalgets mærkesag er en grøn folkeskole. Vi har arbejdet med mærkesagen i kampagnen ’Uddannelser For Fremtiden’, hvor vi var med til at lave guide, om hvordan man skaber lokal forandring i grundskolen. Desuden har vi også stillet et medlemsforslag sammen med Enhedslisten, Radikale Venstre og SF om en handleplan for en grøn folkeskole, siger Kristian om Klimaudvalget.

Der skal endnu mere fokus på emnerne

For Ella Marie, Kristian og Ingrid er det vigtigt, at der bliver ændret på de nuværende rammer for henholdsvis mental sundhed, klima og seksualundervisning. Det er det, fordi alle unge har ret til at leve i et samfund, hvor der er plads til alle, og hvor de har de bedste forudsætninger for et godt liv. Derfor er det nødvendigt at sætte endnu mere fokus på de forskellige emner.

- Vi skal lære, at det er helt normalt at spørge om hjælp, og at lige meget hvor stort eller småt ens problem er, så skal man søge hjælp, siger Ella Marie om behovet for at sætte mere fokus på mental sundhed blandt unge.

En af måderne, som medlemmerne er med til at sætte fokus på emnerne, er blandt andet gennem demonstrationer, såsom deres klimamarch, og gennem debatindlæg i aviser.

- Vi gør meget ud af at komme i dialog med andre unge og dele den viden, vi tilegner os. Vi skriver også debatindlæg for at få mere fokus på emnet, og så deltager vi til demonstrationer og er også i gang med at opstarte en kampagne, fortæller Ingrid om de tiltag ungerådet har for at skabe mere fokus på emnerne.

At være en del af noget større

Under vores samtaler med de tre medlemmer, er det tydeligt, at de føler, de er en del af et stort og betydningsfuldt fællesskab, hvor alle brænder for at skabe forandring. Derfor har Ungerådet også lært dem en masse, de ikke ville være foruden.

- Vi får et helt unikt indblik i en meget lukket verden. Vi lærer at forhandle, debattere og tage stilling til emner, som vi i sidste ende kan påvirke. Det er et fedt fællesskab at være en del af. Hvor man møder nye mennesker, der har samme interesser som en selv, siger Ingrid.

- Jeg synes det bedste ved at være involveret i politik er, at man møder så mange nye mennesker. Jeg kan også godt lide at være en del af noget, og at min mening bliver hørt. Man møder en masse nye mennesker, og man føler bare, at man er en del af et fællesskab, fortæller Ella Marie.

Ud over det helt særlige fællesskab med de andre medlemmer i Ungerådet, så lægger medlemmerne også vægt på, at de får lov til at have reel politik indflydelse, hvilket giver dem muligheden for at sætte sit eget præg der, hvor de bor.

- Man kan være med til at forandre og sætte et præg på den kommune, man bor i. Det er også fedt at være med i et fællesskab, fortæller Kristian.

Sådan bliver du medlem af et ungeråd

I dag har 69 af Danmarks kommuner deres eget ungeråd, hvor medlemmerne enten er med til at sætte deres eget præg på kommunalpolitikken eller er med til at arrangere kulturelle tilbud til andre unge i området.

Hvis man spørger Kristian, Ingrid og Ella Marie, er der ingen tvivl om, at man skal kaste sig ud i politik og blive en del af sit lokale ungeråd.

- Ungeråd er en god mulighed for at blive klogere på politik og samfund og samtidig finde sig et nyt fællesskab, siger Kristian.

LÆS OGSÅ: Test: Er du en god »medsøster«?

For at blive medlem af Københavns Ungeråd skal man stille op til et valg, hvor de nyeste medlemmer bliver fundet. Hvis man går og overvejer om man skal stille op, men stadig er i tvivl, har Ingrid et helt særligt råd.

- Mit bedste råd til andre unge er, at man bare skal springe ud i det også selvom, at man ikke et stort kendskab til politik, og man nødvendigvis ved, hvad ens mærkesag skal være. Det er et fællesskab, man lærer utroligt meget af at være en del af, og man udvikler sig meget i takt med, at man kaster sig ud i nye opgaver, siger Ingrid.

Du kan læse meget mere om Københavns Ungeråd lige her.

Læs mere om

MestLæste