Helbred & balance

Lav din egen sunde te

Af Stine Kærsgaard 17. september 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er både sundt og superhyggeligt at drikke te. Læs med her, og få inspiration til, hvordan du kan lave din egen lækre te!

Der er ikke noget mere hyggeligt end en kop varm te om aftenen, som du kan drikke i selskab med dit yndlingsblad, en god bog eller fed serie.

Hvis du er lidt træt af tebrevene ude på hylden, så prøv at kaste dig ud i at lave din egen sunde te. Du kan både lave den på friske og tørrede urter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du vil bruge friske urter
Du kan tilberede urterne direkte i koppen. Det er en god idé at rive eller klippe bladene eller stilkene i mindre stykker, da saften og smagen dermed trænger lettere ud i vandet. Brug cirka 1 tsk. tørrede urter eller cirka 1 spsk. friske urter til hver kop. Hæld kogende vand over, og lad teen trække i 10 minutter. Hvis du bruger friske urter, kan du med fordel lade den trække lidt længere.

Hvis du vil bruge tørrede urter
Spred blade og tynde stilke ud i et tyndt lag på et rent hviskestykke eller noget køkkenrulle. Vend urterne et par gange om dagen, til de bliver helt tørre. De lidt større stilke kan du med fordel eftertørre i ovn med ovnlågen på klem ved cirka 45 grader.

Husk, kun til et års forbrug
Når urterne er helt gennemtørre, skal de helst findeles, så du kan bruge dem i tebreve. Gem dem i lufttætte dåser og husk at sætte mærkater på, så du ved, hvad der er hvad (psst, det kan godt være ret svært at se forskel på tørrede blade). Teen vil med tiden miste smagen, så husk, at den ikke kan holde sig længere end et års tid!

Læs også: 10 nemme genveje til sunhed

Prøv de her 4 forskellige slags te:

Mynte-te

Den her te er både frisk og lækker, men virker samtidig beroligende før sengetid. Du kan komme hele friske stilke ned i kogende vand eller hakke bladene og tørre dem. Mums!

Mælkebøtte-te

De fleste tænker nok på irriterende ukrudt, når de hører ordet mælkebøtte! Men faktisk kan man sagtens lave lækker te ud af planten. Smagen i mælkebøtter er ret bitter, men hvis du nøjes med at bruge friske blade og kun lader bladene ligge i teen et par minutter, bliver teen helt honningagtig – prøv dig frem!

Ingefær-te

Ofte er det sådan, at man enten elsker eller hader ingefær-te. Ingefær er ikke en plante eller blade, men derimod en rod. Du kan komme udskårne tern direkte ned i koppen eller rive roden på et rivejern og derefter komme indholdet ned i et tebrev (så bliver den ekstra stærk). Suppler eventuelt med lidt honning, hvis du synes, smagen er lidt ”skarp”.

Citronmelisse-te.
Både blomster og blade fra citronmelisse har en dejlig frisk citronsmag. Klip hele planten på tværs i strimler og brug den til frisk te eller tør bladene.

Læs også: 10 gode grunde til at drikke te

Kilde: Idenyt.dk

Lav dine egne sunde chips:

Sundechips

Grønkålschips er vildt sunde! Vend grønkålsbladene i lidt olie, drys med salt og bag dem i 15 minutter ved 180 grader.
Pitachips er måske ikke det sundeste, du kan proppe i munden, men det er sundere end de traditionelle chips. Skær nogle grove pitabrød i trekanter, pensl dem med olivenolie og drys med salt og rosmarin. Bag dem i 20 minutter ved 190 grader.
Skær en squash i fine skiver, eventuelt på et mandolinjern. Pensl med olie, drys med salt og bag i 20 minutter ved 200 grader.
Laves på samme måde som squashchips.
Æblechips er selvfølgelig søde, men hvis du bare trænger til noget sprødt, er de et rigtig godt valg. De tager dog lidt længere at lave. Skær æblet i tynde skiver og bag dem ved 80 grader i to til tre timer.

MestLæste