Spis fiberrigt og fedtfattigt
Det siger sig selv, men husk det nu - hvis du lever af kanelsnegle og hvidt brød, får du ikke en sund mave... Hvis du derimod følger kostrådene, får du en glad mave...

Få nok at drikke
Når du spiser fiberrigt, er det vigtigt, at du får nok at drikke. Vand er i det hele taget noget, der er meget vigtigt for din fordøjelse. Hold dig så vidt muligt fra de søde drikke - de er nemlig ikke gode for din mave.

Læs også: Bliv sund med din iPhone.

Gå på toilettet, når du føler, du skal.
Det er helt klart fristende at udskyde toiletbesøgene, hvis du pludselig kan mærke, at du skal på toilettet på skolens klamme toilet, men hey, du skal altså lytte til din krop. Læg papir på brættet og eventuelt i bunden af toilettet og få det overstået. Det er ikke sundt at holde sig.

Dyrk motion en halv time hver dag.
Der er ikke grænser for, hvad motion ikke er godt for - og din mave er altså bare endnu en ting! Få sat den halve anbefalede time ind i dit program, og husk, at det ikke behøver foregå i et motionscenter, du kan også bare cykle eller løbe en tur.

Læs også: Gode tips om sundhed.

Undgå alkohol og rygning.
Alkohol og rygning er ikke et hit, hvis der står en sund mavse på din ønskeseddel. Undgå det helt, eller hold igen med det.

Spis tre hovedmåltider hver dag.
Hvis du spiser et kæmpe måltid om dagen, sender du din mave på overarbejde, og det, synes den ikke, er fedt. Sats på tre daglige hovedmåltider, og husk også mellemmåltiderne.

Frugt 4-ever!
Det er bevist, at frugt og grønt forebygger sygdomme i maven, så hold dig ikke tilbage med æblerne, bananerne og jordbærrene...

Læs også: Tag på - på en sund måde.

Tip!
Hvis du skal ud at rejse, så spis yoghurt for at forebygge såkaldt "feriemave", og husk at skrælle frugten, inden du spiser den, eller skyl den i kildevand fra flaske, hvis vandet fra hanerne ikke kan drikkes.

Din mave er sund, hvis...
* Den ikke er oppustet eller udspilet.
* Du ikke har ondt i maven.
* Du føler, du skal på toilettet hver dag.
* Du føler dig godt tilpas.

Læs om mad mod forkølelse herunder!

Mad mod forkølelse