Bind og tamponer [faktaBox]
Man bruger bind og tamponer til at beskytte tøjet under menstruationen, så det ikke bliver ødelagt. Bind og tamponer absorberer al blodet - selvom du kun bløder op til et par teskefulde blod under din menstruation.

Forskellige former for bind
Der er mange forskellige bind, og formen og absorberingsstyrken afhænger helt af dig og hvor meget du bløder under din menstruation. Hvis du bløder meget, skal du vælge de bind med mange dråber, hvis du kun bløder lidt, skal du vælge dem med få. Du kan måske bruge dem, med lavere absorberingsstyrke i slutningen af din menstruation, når du ikke bløder så kraftigt.

Natbindet er ofte stort og har en højere absorberingsstyrke - du kan jo ikke skifte bind, når du sover, og derfor er det rart at føle sig tryg med et lidt større bind.

Læs også: Alt om menstruation.

Bind - det skal du huske:
Du skal skifte bind flere gange om dagen, da der ellers kan være risiko for at få underlivssvamp, fordi der bliver for fugtigt nede ved skeden.
Du må ikke smide bind i toilettet - for så stopper det helt sikkert til. Brug i stedet posen eller skraldespanden ved siden af.
Pas på med at gå i for stramt tøj - nogle gange kan bindet nemlig ses.

Fakta om tamponer
• Du mister ikke din mødom, ved at bruge tampon.
• Hylsteret til tamponen skal trækkes ud igen.
• En tampon kan ikke svømme rundt inde kroppen og blive væk - den bliver i din skede.
• Du skal ikke lade tamponen sidde i mere end 4 til 6 timer.

Læs også: Slip af med menstruationssmerterne.

Hvordan virker tamponer?
En tampon er en lille stav af absorberende materiale, som man fører op i skeden. Tamponen når at absorbere blodet fra din menstruation, inden det kommer ud af kroppen. Når tamponen bliver våd, udvider den sig, og så blokerer den for resten af blodet. Mange elsker tamponer, fordi man ikke kan mærke, at de sidder i - man glemmer næsten, at man har menstruation.

Forskellige former for tamponer
Der findes flere forskellige former for tamponer - akkurat ligesom med bind findes der forskellige former og absorberingsstyrker. Du skal vælge styrken afhængig af, hvor meget du bløder under din menstruation.

Læs også: Alt om menstruation.

Hvordan sætter man en tampon i?
De fleste tamponer kommer med et hylster af pap. Tamponen sidder i den øverste ende af hylsteret og er gemt inde under pappet. Hylsteret er lavet af to dele - når du skubber det nederste stykke op, kommer tamponen ud for enden. Du skal derfor have tamponen helt tæt på skeden, inden du skubber hylsteret op. Der er en snor for enden af tamponen, som du kan trække i, når du skal skifte til en ny tampon. Læs mere om, hvordan du bruger en tampon her.