Hvad er svamp?

Skedesvamp opstår, når surheden (ph-værdien) i skeden bliver ændret. Det skyldes som regel gærsvampen candida. Candidasvamp og skedesvamp er altså to ord for det samme. Normalt har skeden en ph-værdi mellem 3,8 og 4,2. Det er skedens mælkesyrebakterier, der sikrer en normal balance i underlivet. Ph-værdien stiger, hvis den bliver påvirket af for eksempel et indelukket miljø "dernede" eller ved sygdom, og hvis man har en ph-værdi på over 4,5, har candidasvampen god mulighed for at vokse og føre til skedesvamp.

Hvordan får man skedesvamp?  

Du kan få svamp efter sex, fordi sæd har en anden ph-værdi, end skeden har. Men det er ikke kun efter sex, man kan få svamp. Det kan også komme, fordi du vasker dig med sæbe i underlivet, i forbindelse med sygdom, hvis du får penicillin eller når du har menstruation. Ændringer i dine hormoner kan også give skedesvamp - for eksempel hvis du begynder på p-piller, eller hvis du skal til at have din menstruation. Man har også fundet ud af, at hvis man spiser meget sukker, tiltrækker et forhøjet blodsukker bakterier og svampe – også i underlivet. 

Læs også: Få overblikket: Alt om kønssygdomme 

Hvordan forebygger jeg svamp?

Nogle har større tendens til at få svamp i skeden end andre, og det kan derfor være en god idé at gøre noget for at forebygge, at du får svamp igen. Det er vigtigt at skeden får mælkesyrebakterier, der holder dit underliv i balance. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre:

  1. Du kan købe stilpiller på apoteket, der indeholder mælkesyrebakterier. De fungerer lidt som en tampon, og du får både et hylster og en pille, så du kan skubbe pillen op i skeden med hylsteret. Pillen opløses i skeden, og kommer ud igen efter noget tid som en hvidlig masse, der minder om lidt ekstra udflåd.
  2. Du kan smøre området omring skeden med natural yoghurt eller A38. A38 indeholder levende mælkesyrebakterier, som virker på samme måde, som de stikpiller, du kan købe på apoteket. Selv om det virker lige så godt, som stikpillerne fra apoteket, er det selvfølgelig en smule mere besværligt at bruge.
  3. Du kan forebygge svamp ved at huske at holde dig ren forneden. Vask dig dagligt, men vask dig helst kun med vand. Ph-værdien i skeden kan nemlig blive forstyrret, hvis du bruger sæbe - og især hvis du bruger sæbe med parfume i.
  4. Hvis du bruger trusseindlæg hver dag eller ret tit, kan dit underliv blive indelukket og fugtigt, og du får lettere ved at få svamp. Det samme kan ske, hvis du går i tætsiddende, syntetiske trusser. Skru derfor ned for brugen af trusseindlæg, og tænk over at have nogle løsere trusser på i bomuldsmateriale.  

Læs også: Er du ren forneden? 

Symptomer på skedesvamp: 

  • Kløe og svie ved kønsdelene - især i skeden eller ved skedeåbningen. 
  • Hævede, røde og irriterede skamlæber.
  • Tykkere og mere grynet udflåd.
  • Nogle får slet ikke symptomer.

Jeg har kløe i skeden – hvad skal jeg gøre?

Hvis du har haft svamp før, ved du, hvordan det føles, og du kan få håndkøbsmedicin mod skedesvamp. Hvis du ikke har haft svamp før, er det svært at vide, hvorfor det føles anderledes i dit underliv. Er du i tvivl, om kløen, svien eller ændret udflåd skyldes svamp, er det en god idé at kontakte din læge og fortælle om dine symptomer. Lægen vil enten ud fra din beskrivelse vurdere, om det er svamp, eller kalde dig ind til en undersøgelse.

Læs også: 10 ting, du skal huske "dernede"

Candida kur - behandling af skedesvamp

Hvis du har svamp, skal du behandles med en kur mod candidasvamp. Du kan få en stikpille og creme mod skedesvamp på apoteket. Stikpillen behandler dig i skeden, mens cremen behandler huden ved dine kønslæber. Stikpillen skal føres op i skeden med et hylster – lidt ligesom når du bruger tampon, og cremen skal smøres omkring skedeåbningen og kønslæberne. Det er en god idé at bruge begge behandlingsformer, så du er sikker på, du kommer af med din svamp. Hvis du kun bruger stikpillen, tager behandlingen en enkelt dag. Behandling med cremen tager tre til fem dage.

Hvis symptomerne ikke forsvinder, skal du kontakte din læge, som kan give dig tabletter på recept mod skedesvamp. Denne behandling tager fire til seks uger.

Hvor udbredt er svamp?

Næsten alle oplever at have svamp i løbet af sit liv, men man kan få svamp mange steder på kroppen. Svampebakterien lever bedst i varme og fugtige miljøer, og derfor får man ofte svamp i underlivet eller i munden. 75 procent af alle piger og kvinder får skedesvamp på et tidspunkt. Du skal derfor ikke føle dig unormal, hvis du også har det – det er helt normalt! 25 procent får skedesvamp mere end en gang i livet. Nogle får mere end fire udbrud om året og har derfor tilbagevendende skedesvamp. 

Vidste du...

  • At man sjældent får skedesvamp før puberteten?
  • At skedesvamp er den mest almindelige form for infektion i skeden?

Kilde: Sexlinien.dk

Læs også: Sex: Alt det, du ikke tør snakke om 

I galleriet kan du lære om seks infektioner i underlivet 

6 infektioner forneden