Helbred & balance

10 spørgsmål om kroppen

Af Louise Haack 12. maj 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Der er ingen grund til at være flov over noget som helst, der handler om din krop, men nogle spørgsmål kan godt være lidt pinlige. Heldigvis kan du finde svar på dem lige her.

1. Jeg har dun på overlæben. Skal jeg gøre noget ved det?

Alle mennesker har små dun på hele kroppen, og hvis det er dem, du har opdaget, at du har på overlæben, behøver du slet ikke at gøre noget ved det. Det er nemlig helt normalt. Ligesom barbering af ben vælger nogle dog at fjerne de små dun. Hvis du er en af dem, der helst vil af med dem, kan du fjerne hårene med en pincet eller vokse dem væk med et lille kit, som man kan få i for eksempel Matas. Hvis du har råd, kan du også få det ordnet hos en kosmetolog. Men husk, at der ikke er behov for at fjerne dem - det er noget, du vælger helt selv.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Jeg får tit sure tæer. Hvad kan jeg gøre?

Sure tæer er så træls, men det sker altså for alle en gang imellem. Det er godt at gå i bad og vaske sine fødder grundigt hver dag. Brug eventuelt en antibakteriel sæbe i badet. Sørg for at bruge bomuldsstrømper i stedet for syntetiske strømper, og sørg også for at skifte sko ret ofte, så du ikke går med de samme sko hver dag. Man kan også købe både fodspray og skodeodorant, som virker ligesom deodorant til armhulerne. Smart!

3. Jeg har skæl. Hvad skal jeg gøre for at få det væk?

Skæl er meget normalt, og mange mennesker kommer til at opleve det på et eller andet tidspunkt i livet. Det ændrer dog ikke på, at kan være helt vildt irriterende! Du kan begynde med at købe en shampoo, der er beregnet til skæl. Hvis den første, du får fat i, ikke virker, må du prøve dig frem, indtil du finder en, der gør. Husk, at alles hårtyper er forskellige, så derfor handler det om at finde en shampoo, der passer bedst til lige præcis dit hår. Hvis de forskellige shampooer ikke fjerner problemet, kan du snakke med din læge om det. Der findes nemlig også midler, som kan fås på recept, og som er meget effektive.

4. Jeg børster tænder hver dag, men jeg får alligevel dårlig ånde. Er det normalt?

Selv om du børster tænder både morgen og aften, kan du sagtens opleve, at du får dårlig ånde en gang imellem. Problemet kan være din hals eller din tunge og slet ikke dine tænder. Du kan prøve at børste din tunge, når du børster tænder. Samtidig skal du huske at drikke vand nok, og så er persille og selleri også gode til at friske din ånde op. En god idé er også altid at have en pakke tyggegummi med i tasken, så du kan snuppe et stykke, når det er nødvendigt.

5. Jeg har ret mange bumser, og de gør mig ked af det. Hvad kan jeg gøre?

Bumser er helt normale, men de kan alligevel være irriterende. De kan komme i ansigtet, på ryggen eller på brystet, og du kan få dem, uanset om du vasker din hud hver dag eller aldrig gør noget ved din hud. Hvis du har bumser på kroppen, kan du prøve at bekæmpe dem med en særlig kropsvask mod bumser. Du skal også huske at eksfoliere din hud, og du kan bruge de samme bumseprodukter på ryggen og brystet, som du også kan bruge i ansigtet. Hvis du har bumser i ansigtet, kan du først prøve dig frem med en god renseserie, der passer til din hudtype. Hvis det ikke virker, kan du snakke med din læge, for der findes midler på recept, som kan hjælpe imod akne. Husk, at bumser er helt normale, og at selvom de er irriterende, så er du ligeså smuk med dem som uden.

6. Jeg får hele tiden svedmærker under armene. Er det normalt?

Det er helt normalt at svede meget, når man er i puberteten. Husk at vaske dig grundigt under armene hver dag, og når du har haft idræt eller været til træning. Find også en god antiperspirant, som kan hjælpe. Du kan eventuelt spørge på apoteket, om der er nogle bestemte mærker, de kan anbefale. Det kan også hjælpe, at du vælger tøj i materialer som bomuld, uld og silke i stedet for syntetiske materialer som polyester.

7. Jeg har ret meget udflåd og lugter lidt »dernede«. Hvad skal jeg gøre ved det?

Udflåd er med til at holde din skede ren og fugtig, så det må altså gerne være der. Mængden af udflåd varierer meget i løbet af måneden og fra person til person. Hvis du er generet af det, kan du bruge et trusseindlæg de dage, hvor det er værst. Det er dog ikke så godt at bruge trusseindlæg hver dag, da det kan ende med at give dig svamp. Hvis du oplever en lugt som er anderledes end normalt eller som bekymrer dig, så er det altid en god idé at gå til lægen for at få lavet en gynækologisk undersøgelse.

8. Jeg har opdaget, at jeg har hår rundt omkring brystvorterne. Hvorfor har jeg det?

Bare rolig – du er langt fra den eneste pige i verden, der har hår rundt om brystvorterne! Det er helt normalt at have enkelte hår rundt om vorterne på brystet. Du vælger selv, om du vil fjerne dem eller lade dem sidde. Hvis du gerne vil have dem væk, kan du plukke dem med en pincet eller klippe dem af med en lille saks. Hvis du er bekymret for at du har mange hår omkring brystvorterne, kan du altid snakke med din læge, som kan undersøge, om der er ubalance i dine hormoner.

9. Jeg bløder tit igennem, når jeg har menstruation. Hvordan kan jeg undgå det?

Længden af menstruation og mængden af blødningen varierer meget fra person til person. Du skal derfor huske, at der ikke er noget galt med din krop - du skal måske bare have lidt ekstra beskyttelse. Prøv at købe nogle bind med en større sugeevne og eventuelt vinger. Du kan også have et par ekstra trusser med i tasken de dage, hvor du ved, du kan risikere at bløde igennem, ligesom du kan have en cardigan med, som du kan binde rundt om livet i en eventuel nødsituation.

10. Jeg får hele tiden forkølelsessår, og jeg er træt af det. Hvordan kan jeg undgå det?

Der er nogle, der ofte får forkølelsessår, og så er der nogle, der aldrig får dem. De små sår skyldes en virus, som nogle mennesker har i kroppen. Hvis du har den i kroppen, kan ting som stress, menstruation, feber og sol give dig forkølelsessår. Når først såret er brudt ud, kan du bekæmpe det med produkter, du kan købe i håndkøb på apoteket. Hvis du får forkølelsessår ofte, kan det være, du skal snakke med din læge om det.

Læs mere om

MestLæste