Skønhed

Skru ned for parfumen

Af Tóra Effersøe Mortesen Foto: Ernst Tobisch 23. oktober 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Lizzie, Pelle Hvenegaard, Sara Bro og Sebastian Jessen har fået en meget ubehagelig udslæt i ansigtet, det er nu kun sminket for at sætte fokus på risikoen for at udvikle livsvarig allergi ved at bruge parfume, hårfarver og hennatatoveringer. Læs med her og bliv klogere på hudallergi.

Hvis du bruger parfume, hårfarve eller hennatatoveringer, kan du risikere at udvikle hudallergi. Dine skønhedsprodukter kan nemlig indeholde allergifremkaldende parfumestoffer og farvestoffer. Specielt det stof, der hedder PPD, som blandt andet bruges i hårfarver, er en af de store syndere, når det gælder risikoen for udvikling af alvorlig allergi.

- Ja, jeg scorer jo nok ikke ret meget i aften," konstaterer sangerinden Lizzie, der er en af ambassadørerne for kampagnen "Hudallergi - en partner for livet.", som Miljøministeriet sætter hul på i dag.

- Men helt ærligt. Har man først fået hudallergi, er det i princippet noget, der varer resten af livet. Det er derfor, jeg gerne vil være med til at oplyse unge om, at de ved at skrue ned for deres forbrug også skruer ned for risikoen for at få hudallergi. Især hvis man farver sit hår, er det vigtigt, at man tænker sig om, siger sangerinden.

Hudallergi
Hudallergi viser sig på mange måder - lige fra rødmen, knopper, hævelser og blærer til sår og kan i sjældne tilfælde kræve hospitalsindlæggelse.

En undersøgelse viser, at omkring 30% af unge mellem 13 og 16 år har oplevet eksem, udslæt eller kløe ved at bruge plejeprodukter, der indeholdt parfume.

Og bliver du først allergisk, er du det for resten af livet.

Gode råd!
Jo mindre du bruger, jo mindre er risikoen for, at du får allergi.

Parfume:
Brug parfumerede produkter med omtanke. Det sikreste er at bruge uparfumerede svanemærkede produkter.

Hvis du gerne vil dufte, så vælg at bruge få produkter, der dufter. Du kan for eksempel vælge at bruge uparfumeret creme og

deodorant og så vælge en shampoo, som dufter. Hvis du bruger parfume, så er det en god idé at bruge den på tøjet frem for på huden. Men tjek først om den pletter.

Du skal være opmærksom på alle parfumestoffer, også naturens.

Hårfarve:
Det sikreste er at lade være med at farve hår. Hvis du alligevel farver hår, så vælg en skyllefarve eller få lavet striber.

Hvis du har eksem i hovedbund eller ansigt, eller tidligere har fået kløe, hævelser i ansigt eller udslæt efter hårfarvning, bør du ikke farve dit hår. [faktaBox]

Hennatatoveringer:
Undgå at få lavet en sort hennatatovering.

Hvis du har fået udslæt efter en hennatatovering, så undgå at farve håret og opsøg en hudlæge og find ud af, hvad det er, du ikke kan tåle.

MestLæste