makeup
Skønhed

Makeup fra A til Å

Af Line Sølvhøj Jensen 22. juli 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Gør dig klar til at blive ekspert i makeup! Her får du nemlig en kæmpe makeup-guide med alt fra A til Å!

Amorbuen
Den lille bue, der er på din overlæbe mellem de to spidser, kaldes amorbuen

Bryn
Pluk dine bryn engang imellem. Få eventuelt din frisør til at gøre det første gang - så er det lettere for dig at plukke dem fremover.

Concealer
Concealer er en dækstift, som du kan bruge til at dække urenheder eller mørke rande under øjnene. Den kan fås i forskellige nuancer, så vælg en, der passer til din hudfarve.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dejlig hud
Husk at din hud har brug for at blive forkælet og holde fri fra makeuppen engang imellem. Brug ansigtsmasker og en god creme, så du kan få en blød og dejlig hud.

Prøv testen: Hvilken makeup-stil har du?

Eyeliner
En eyeliner kan bruges til at definere dine øjne, og du kan både bruge den over og under øjet. Du kan både få eyelinere, der er faste og flydende.

Foundation
Foundation er en bruncreme, som du kan bruge i ansigtet for at give det et mere ensartet look. Bland den eventuelt op med din ansigtscreme, så den ikke er så kraftig i farven.

Globelinjen
Globelinjen er den buede linje, der er, hvor dit øje slutter under dit øjenbryn.

Hygiejne
Vask dine makeuppensler og din makeuppung engang imellem, for der samler sig hurtigt mange bakterier her.

Læs også: Få en stjernelækker hud.

Inderste øjenkrog
Den inderste øjenkrog er det punkt, der vender ind mod din næse.

Jordfarver
Makeup i jordfarver er et sikkert hit. Farverne er neutrale og kan gøre dit look flot og naturligt.

Kunstige øjenvipper
Drømmer du om endnu længere øjenvipper, eller vil du bare gerne være lidt ekstra festlig, så prøv kunstige øjenvipper.

Læber
Hold dine læber bløde og fugtige ved at bruge læbepomade eller en læbecreme. Men bruger du for meget, så kan du faktisk risikere at få tørre læber!

Mindst holdbar til…
Makeup holder ikke for altid. Der findes også en udløbsdato på makeup. Tjek efter her, hvor længe makeup kan holde sig.

Neglelak
Holder din neglelak ikke så godt, så prøv med en overlak. Den får neglelakken til at holde endnu længere.

Opbevaring
Opbevar din makeup mørkt og køligt og uden for direkte sollys. Sørg også for at putte låget på, når du er færdig.

Pudder
Pudder kan bruges til at give dit ansigt en mat finish, så huden blive jævn at se på. Du kan både få løs og fast pudder.

Quality
Makeup fås i mange mærker og til mange forskellige priser. Men husk, at det dyreste ikke altid behøver at være det bedste.

Rouge
Rouge kan fås i mange forskellige farver, så du kan selv vælge, om du er til røde æblekinder, brune sommerkinder eller måske ferskenfarvede forårskinder.

Læs også: 10 makeup-tips.

Solpudder
Solpudder minder om en almindelige pudder, men den er lidt mere bronze-farvet og kan give dit ansigt en fin solskinsglød.

T-zonen
T-zonen er den del af dit ansigt, der former et T - altså panden, næsen og hagen.

Usynlige bryn
Hvis du har meget lyse øjenbryn, så kan du tegne dem op med en øjenbrynspen eller få dem farvet hos frisøren.

Vippebukker
Brug en vippebukker til at give dine øjenvipper et ekstra løft. Brug den inden du lægger din mascara, så dine vipper ikke knækker.

X-tra meget makeup
Skal du til fest, så bruger du sikkert lidt mere makeup, end du plejer at gøre. Men husk, at det stadig skal se naturligt ud, så du ikke bliver for malet at se på.

Yderste øjenkrog
Den yderste øjenkrog er det punkt ved dine øjne, der vender ud mod ørene.

Zzz
Husk at fjerne din makeup, inden du går i seng.

Æv, sommerkuløren er væk!
Fortvivl ikke! Selvbruner er svaret på, at den lækre sommerkulør er forsvundet. Læs her, hvordan du bruger en selvbruner.

Øjenskygge
Du kan få øjenskygger i mange forskellige farver. Eksperimenter dig frem med forskellige farver.

Åh, knækkede negle!
Hvis dine negle ofte knækker, kan det skyldes udtørring eller at du spiser forkert. Brug en håndlotion eller en neglebåndscreme og husk at snuppe din vitaminpille.

Herunder kan du læse, hvordan du får din makeup til at holde længere!

dinmakeuptilatholdelængere

Hvis du gerne vil have din makeup til at holde bedst muligt, så er det supervigtigt, at du holder din hud ren. Hvis du har overskydende fedt på huden, vil din makeup nemlig hurtigere glide af og tvære ud. Brug lidt tid på at finde nogle renseprodukter, som er helt rigtige for din hud og, få dig en god renserutine.
Et andet godt trick er at lade din creme trænge helt ind i huden, før du påfører fin makeup. Det er en god ide at vente en halv times tid, så er du nemlig sikker på, at den er trængt helt ind og har gennemfugtet huden.
Har du hørt om en primer? Det er et lille luksusprodukt, som du kan smøre på din hud, inden du lægger din makeup på. Primeren sørger for at lukke dine porer og glatte din hud ud, så den fremstår ensartet, og så gør den samtidig, at makeuppen lægger sig så flot som muligt og altså holder lidt længere.
Da du ofte fedter lidt mere i t-zonen (hagen, næsen og panden), er det en god idé lige at lægge lidt pudder dér. På den måde bliver foundationen siddende i længere tid, da pudderet suger fedtet fra din hud.
Hvis du gerne vil have din blush til at holde i lang tid, så er det en god idé at bruge en creme-blush frem for en pudder-blush. Men pas på med mængden, og vær opmærksom på farven, da du hurtigt kan få lidt af et ”fastelavns-look” med alt for røde kinder, og det ser altså ikke så tjekket ud.
Samme princip gælder faktisk for øjnene – gå efter en creme-øjenskygge fremfor en almindelig. Det giver et lidt andet look, så hvis du synes, det bliver for skinnende, så læg eventuelt et par strøg almindelig øjenskygge ovenpå.
Hvis du ikke vil have, at din mascara skal smatte ud, så vælg en vandfast. Det kan dog kun anbefales at bruge en vandfast i situationer, hvor du ved, at du kommer til at svede mere, end du plejer, eller hvor du ved, at din makeup bliver sat på prøve. Den vandfaste mascara er nemlig lidt hårdere for øjenvipperne end den almindelige, og dem vil vi jo gerne passe rigtig godt på.
En læbestift holder bedre end en lipgloss, men det ser til gængæld også lidt mere ”malet ud”. Hvis du ikke vil have alt for meget fokus på dine læber, så vælg en farve, der er samme nuance som dine egne læber, og dup den på med fingeren. Husk, at fjerne overskydende læbestift med en serviet, hvis du ikke dupper.
Det er en god idé at skifte din makeup ud efter et års tid og at rense dine makeupbørster minimum en gang om måneden. På den måde undgår du, at der samler sig bakterier i dem eller anden snavs, som kan give dig fedtet hud eller allergi.

MestLæste