Skønhed

Hvorfor sveder jeg?

Af Cecilie Rosfort-Nees 10. februar 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Sved er ikke til at komme udenom. Her kan du blive meget klogere på sved, deo’er og lugtende armhuler …

Hvorfor sveder man egentlig?
Sved køler din krop af. Når sveden fordamper, bliver din hud kølet af.

Jeg vasker mig om morgenen og bruger deo, men alligevel kommer jeg til at lugte af sved i løbet af dagen. Hvad gør jeg forkert?
Start med at gøre noget så simpelt som at skifte deodorant. Nogle gange kan et andet mærke være meget bedre til dig. Ellers kan du prøve at købe en endnu mere effektiv deodorant - sådan én kan du finde i Matas eller på apoteket.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tag testen: Har du problemer med sved?

Jeg sveder ret meget. Er det normalt?
Det er helt normalt at svede meget. Vask dig grundigt, og brug en ekstra effektiv deodorant. Hvis det ikke hjælper, så snak med skolesundhedsplejersken eller lægen om problemet.

Kan svedlugten skyldes noget, jeg spiser?
Faktisk siger man, at du kan risikere, at din sved kommer til at lugte, hvis du spiser for meget kød og for få kulhydrater. Så sørg for at få nok frugt og grønt, kartofler, brød, ris og pasta (og helst i de grove varianter). På samme måde kan krydderier som løg, hvidløg og karry og drikke med koffein få din sved til at lugte, så hold lidt igen med disse ting, hvis du har et problem med sved, der lugter. Husk altid at få nok vand at drikke i løbet af dagen.

Læs også: Pinligt - svedpletter under armene

Jeg synes altid, jeg kommer til at lugte af sved, når jeg har en bestemt bluse på. Hvad kan det skyldes?
Tøj af syntetiske materialer som akryl gør det sværere for din hud at ånde, og derfor kommer du nemmere til at lugte af sved, når du har din akrylbluse på. Gå efter bluser af bomuld eller andre naturlige materialer. Husk at skifte bluse hver dag - og husk, at svedlugten også kan sætte sig i din jakke, så den skal altså også vaskes ret tit, hvis du sveder meget.

Hvordan undgår jeg svedmærker i mine bluser?
Svedplamager ses stort set ikke i sort tøj - så en sort bluse er det sikre valg! En af de meget effektive deodoranter "suger" fugten op, så måske kan sådan én hjælpe dig - og ellers kan du også købe indlæg, du klistrer fast i din bluse, som opsamler sveden, inden den når at sætte sig i dit tøj. Smart!

Læs også: Hjælp, jeg lugter af sved!

Læs mere om

MestLæste