tøj
mode

What?! Du kan få tøj lavet af lort

Af Marie Søndergaard 7. april 2017
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du have noget af det her tøj, der er lavet af lort?

Tøj lavet af lort?! Det lyder superklamt, men det giver faktisk rigtig god mening at lave en kollektion af tøj, der er produceret af lort! H&M har en mission om, at de i 2040 vil være 100 procent bæredygtige, og derfor har firmaet oprettet en fond, der giver penge til forskellige projekter, der kan hjælpe dem på vej – blandt andet et projekt om, hvordan man laver tøj af lort, som designeren Jalila Essaidi har opfundet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tag testen: Hvad siger dit tøj om dig?

Tøjet er lavet af lort fra en ko, hvor man udskiller stoffet cellulose og laver det om til stof. Det skulle heldigvis ikke lugte, når man har tøjet på, og alt i alt er processen omkring at lave tøjet totalt bæredygtig – we like!

Læs også: Undgå svedlugt i dit tøj

Du kan se lidt om, hvordan man gør, i videoen herunder:

I galleriet kan du se, hvordan du får dit tøj til at holde i 100 år!

dittøjtilatholdei100år

Rod er ikke altid vasketøjNogle gang ophober tøjet sig på gulvet, og når du så skal rydde op, så ryger det hele til vask. Det er helt vildt dumt, for jo mindre du vasker dit tøj, jo længere holder det. Så ingen unødvendige vaske.
Foto: Shutterstock
VaskeposeHvis dit tøj har mange detaljer ala en lynlås, nitter eller palietter, skal tøjet puttes ned i en vaskepose inden vask. Hvis du ikke selv vasker dit tøj, kan du spørge din mor, om hun vil købe en bunke vaskeposer, som du selv kan lægge din jakke eller top ned i, når det skal til vask. Så får din mor ikke ekstra arbejde, og det river ikke alt det andet tøj i stykker i vaskemaskinen.
Foto: Shutterstock
JeansHusk altid at vende dine jeans på vrangen, når du smider dem til vask. Så holder de farven meget bedre. Og smid kun dine jeans til vask, hvis de er beskidte, ellers kan du nøjes med en luftning af dem. Du kan også lægge dine jeans i fryseren natten over. Så får de deres pasform igen uden en vask. Hver vask slider nemlig på farven.
Foto: Shutterstock
StrikPas på med at hænge dine striktrøjer på en knage. Strikken udvider sig, og der kommer et grimt mærke i nakken, som er vildt svært at få væk.
Foto: Shutterstock
PletterHvis du får en plet på trøjen, så husk at få den væk igen med det samme. Hvis du bare smider den til vask, kan det være, pletten ikke går af.
Foto: Shutterstock
HårnålHvis du kommer til at hive i din striktrøje, så der pludselig stikker en tråd ud af trøjen, så bare rolig. Du kan nemt få garnet til at stritte indvendig i stedet for udvendig. Snup en hårnål, og træk garnet ind på vrangen, så burde der ikke være noget at se på trøjen længere.
Foto: Shutterstock
Pas på lynlåsen Når du har jeans på, skal du passe på, at din lynlås ikke napper i din bluse. Det kan give små, irriterende huller, som du ikke kan lappe. Øv! Så vær forsigtig, når du har din top nede i bukserne.
Foto: Shutterstock

Læs mere om

MestLæste