Samfund

Vi Unge undersøger: Hvad vil det sige at være en 'Pick me girl'?

Af Karoline Mathilde Rasmussen 22. juli 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du nogensinde kendt en, der gjorde et stort nummer ud af, at hun i hvert fald ikke var ligesom andre piger? Så er du muligvis stødt ind i en såkaldt “Not like other girls”-girl. Vi zoomer ind på typen.

Hvis du lytter til Vi Unges podcast 'Throwback', har du måske hørt det afsnit, hvor influenceren Julia Sofia var i studiet som gæst. På et tidspunkt får hun stillet spørgsmålet: “Hvis der er en ting, folk skal stoppe med at sige, hvad skulle det så være?” Efter en tænkepause svarer hun:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Hvis der er et enkelt udtryk, jeg har det rigtig stramt med, så er det: “Jeg er ikke som de andre piger.” Eller hvis fyre siger: “Du er ikke som andre piger.” Jeg er sådan: Undskyld mig, hvad betyder det? Er man lige pludselig hævet over andre piger? Er der et eller andet pigehierarki, hvor man kan være “overpigen”, fordi man er sej og anderledes? Og hvad gør det ved resten?

Med det svar beskriver Julia Sofia rent faktisk et helt (og ret spændende!) fænomen. Et fænomen, der beskriver, når især piger og kvinder dyrker, at de i hvert fald ikke er ligesom alle de andre piger. På engelsk kaldes det “Not like other girls”, og det er den samme betegnelse, vi vil bruge her. Sæt dig godt til rette, tag en dyb indånding, og bliv klogere på, hvorfor man skal tænke sig om en ekstra gang, før man bruger sætningen: “Jeg er ikke som de andre piger.”

Not like other girls

Det er altid rart at blive bekræftet i, at man er dejlig, skøn og unik – og det kan især være dejligt at høre fra personer, man godt kan lide. For eksempel et crush, en god ven eller en kæreste.

Et eller andet sted vil man gerne høre, at man er speciel, fordi det indirekte kan betyde, at man måske er lidt bedre end andre … ikke? I mange tilfælde er der ikke noget galt i at få at vide – eller selv at sige – at man er helt speciel. Der hvor problemet kan opstå, er, hvis man gør det på en måde, hvor man på samme tid taler andre mennesker eller sit eget køn ned. Og det er det, der er kernen af fænomenet “Not like other girls”. Nemlig at man fremhæver sig selv som værende bedre end andre piger, fordi man ikke går op i de samme ting, som man typisk forbinder med noget feminint eller noget, mange piger og kvinder ofte gør.

“Og hvilke ting kan det så være?” Sidder du måske og tænker nu. Det er der ikke ét rigtigt svar på, men tit kan det være emner som makeup, mode, gossip, sundhed eller en bestemt form for humor.

Eksemplerne er selvfølgelig lidt sort-hvide, og i virkeligheden vil de nok blive sagt på en anden og mere ubemærket måde. Men de taler alle sammen ind i, at piger – altså de såkaldte “andre piger” – kun går op i makeup, kærester, kærlighed og sladder, mens de bruger timevis af meningsløs tid foran et spejl – og i øvrigt er elendige til sport. Men hende den anden specielle pige? Hun kan ikke lide at sladre, hun går ikke op i mode, og hun spiser burger og pomfritter med drengene, som er hendes eneste venner. Mest fordi hun ikke gider al den drama, der er “hos de andre piger”.

Forventninger til en “rigtig pige”

Mange af os er vokset op med nogle faste forestillinger om, hvordan man er en “rigtig” pige eller kvinde, og hvad det vil sige at være feminin: At man er lille, sød, artig, forfængelig og så videre. Du kan sikkert genkende det og tilføje endnu flere punkter til listen. Vi har også en tendens til at putte folk i kasser, hvor man enten kan være “den søde, artige pige” eller “den bad ass og cool pige”, og at man ikke kan være begge eller en blanding af de to – hvilket selvfølgelig er fuldstændig forkert!

De to stereotyper af piger er ofte dem, vi bliver mødt af i film, serier og medier, og det bliver vi fra en helt ung alder, hvor vi også er meget udsatte for at blive påvirket af dem. Derfor giver det også rigtig god mening, at vi meget tidligt begynder at se os selv som tilhørende én af de grupper.

Hvorfor være “not like other girls”?

Nu er vi endelig ved at nå frem til det vigtige spørgsmål: Hvordan er det blevet “en ting” at understrege, at man ikke er som “de andre piger”? En stor del af svaret skal findes i det, der kaldes “internaliseret misogyni”. Grundlæggende betyder det, at piger ser ned på piger, ligesom de ting, piger og kvinder tit interesserer sig for, tillægges en meget lav værdi.

På samme tid lærer vi, at mænd er overlegne, og at mænds interesser er vigtige og valide. Det betyder, at vi automatisk (og tit ubevidst) kommer til at tænke negativt om “girly stuff” og alt det, der er feminint. Tænk for eksempel på en pige, der elsker at læse modemagasiner, og som går meget op i beauty? Overfladisk. Men en dreng, der har en kæmpe sneakers- eller ursamling og læser mandemagasiner? Han er cool og lidt edgy, ikke?

Derfor giver det på mange måder også rigtig god mening, at man prøver at fjerne sig fra det, der bliver set som “piget”. Og det er netop det, der er det helt store problem ved at sige: “Du er ikke som de andre piger.” Nogle gange kan det ganske simpelt være et oprigtigt og uproblematisk kompliment, men i rigtig mange tilfælde betyder det i virkeligheden noget i retningen af: “Wow, du er hverken dramatisk, hysterisk, overfladisk.”

Kan du genkende noget?

Har du selv tænkt, at du ikke var som de andre piger? Har det måske endda været noget, du definerede dig selv som? Sådan har det været for rigtig mange af os. Nogle gange har det været helt harmløst og måske endda en forsvarsmekanisme, men andre gange har det måske været et udtryk for internaliseret misogyni. Altså at vi selv ser ned på andre piger og har fordomme om, hvad piger er og gør.

Men hvad er så pointen? At udskamme “Not like other girls”-girls? Overhovedet ikke. Der kan være flere gode grunde til, at man føler sig anderledes, eller at man ikke føler, at man passer ind. Nej, i stedet er det en opfordring til dig, der læser med, om at være opmærksom, hver gang du hører nogle (eller dig selv) bruge fænomenet eller snakke om “de andre piger”. For hvad ligger egentlig bag? Et reelt kompliment eller en afstandstagen fra det feminine?

Nårh ja, så er det også en påmindelse om, at vi alle er som de andre piger – med alt, hvad det indebærer. Og hvis vi bliver bedre til at minde hinanden om det, er vi allerede et skridt tættere på at nedbryde de skadelige forventninger, vi har til, hvad det vil sige at være “en rigtig pige” og “en rigtig dreng”.

Ordbog

Misogyni: Er betegnelsen for fordomme eller had rettet mod kvinder. Ordet stammer fra de græske ord for “had” (misos) og “kvinde” (gyne) – det kan altså oversættes til “kvindehad”.

Internaliseret misogyni: Er – meget simpelt fortalt – det kvindehad, der kan eksistere mellem piger og kvinder. Det findes ofte helt ubevidst, og uden vi helt selv er klar over det.

Patriarkat: Er det sociopolitiske og kulturelle system, hvor manden og hans værdier sættes over kvinder og kvinders værdier. Det er altså en samfundsstruktur, hvor mænd og det maskuline dominerer, og kvinder og det feminine er underordnet.

NLOG: Er forkortelsen for “Not like other girls”. Den kan du tit støde ind i på memes, TikTok og i Reddit-subs.

Pick me!: Er en gren af “Not like other girls”. En Pick me! vil typisk gøre alt for at få anerkendelse og bekræftelse fra mænd, også selv om det betyder, at hun skal ydmyge og nedgøre andre kvinder.

MestLæste