Vennegruppen, der i første omgang inviterede til privatfest i Rasmus Holmers have. Nu er de gået fra at være fire medarrangører til at være 17.

Vennegruppen, der i første omgang inviterede til privatfest i Rasmus Holmers have. Nu er de gået fra at være fire medarrangører til at være 17.

Samfund

Vennegruppe har startet festival i forældres baghave: -Mange tror bare, det er en stor havefest

Charlotte Stentebjerg 17. juli 2023
Foto: Martin Høien
Du har sikkert prøvet at være til en sjov havefest, men denne vennegruppe har lige taget havefesten to the next level. De har nemlig startet deres egen festival i en af deres forældres baghaver. Vi Unge har været et smut forbi Ødsted Festival for at høre mere om, hvordan idé blev til virkelighed.

Hvad tror du, dine forældre ville svare, hvis du spurgte, om du måtte få lov til at holde fest for cirka 300 mennesker i jeres have?

Det kræver i hvert fald nok nogle gode overtalelsesevner og en del mere plads, end de fleste lige har adgang til for at få et ja.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det havde denne vennegruppe dog ikke problemer med, da de for fire år siden startede Ødsted Festival. En festival, der i de sidste par år har holdt til i Rasmus Holmers forældres baghave i Vejle Ådal. Og som de i weekenden kunne afholde for tredje år i træk.

Det startede ellers bare som en private party for venner, som de havde inviteret til fest som en backup-plan til corona-aflyste Smukfest. Det viste sig at være en succes, og det blev startskuddet for Ødsted Festival.

Siden da har festivalen vokset sig endnu større. Men den bliver lige dér, hvor den startede. I Rasmus Holmers forældres baghave.

Om Ødsted Festival:

- Festivalen holder til i en have til en gård placeret i Vejle Ådal

- Der blev i år solgt 326 billetter

- Festivalen varer fire dage, hvor tre af dagene er musikdage. I år havde festivalen blandt andet Barselona, Kind mod Kind og Ung-Skab til at spille

- Man skal være mellem 18 og 30 år for at få lov til at være gæst på Ødsted Festival

- Ødsted Festival er både en festival og en forening, der er bygget op om værdierne bæredygtighed, fællesskab og vækstlagskunst

Havetelte bliver til scenetelte

Der er mange ting, der har ændret sig siden den første Ødsted Festival blev afholdt.

Det første år var det primært deres venner som kom og spillede musik på festivalen på en scene lavet af et par paller. Morgenmad og frokost blev lavet inde i huset sammen med forældre, og skulle man bade, skulle det foregå i bækken, der ligger i haven.

Vennegruppen, der i første omgang inviterede til privatfest i Rasmus Holmers have. Nu er de gået fra at være fire medarrangører til at være 17.
Foto: Martin Høien

I år deltog over 300 unge. De fleste var stadig nogen, der kendte nogen eller kendte nogen, der kendte nogen, der havde været med til at arrangere festivalen, men enkelte kom også på egen hånd fra andre steder end nabohusene.

Badeforholdene fik i år en opgradering fra et dyp i bækken til at man nu kunne tage en tur under en bruser og den årlige volley-turnering har fået sin helt egen Ødsted Festival vandrepokal.

Selvom det stadig ikke er Roskilde Festival, Jelling eller Smukfest, er det blevet en mere seriøs festival med flere scener og bands med store hits på playlisterne.

Men de ekstra gæster til festivalen har også betydet, at der ikke længere kan laves og serveres morgenmad eller frokost på sengen (eller luftmadrassen) af forældrene og vennegruppen, for når man køber en billet til Ødsted Festival, skriver man sig nemlig også op til at tage minimum en tjans på en af de fire dage festivalen forløber sig over. Og det kan være alt fra toilettjansen til barvagten eller at lave morgen- eller middagsmad til festivalgæsterne. På ægte høj- og efterskole manér.

- Ideen er, at alle skal føle, de tager del i festivalen og føle, at de bidrager til, at vi laver det her sammen i fællesskab, siger Gustav Henriksen, der er medarrangør på festivalen.

Og dem er de blevet flere af. Nogle af dem, der startede med at være gæster til den allerførste Ødsted Festival er i løbet af årene blevet til medarrangører, så de i år har været 17 hjerner om at få Ødsted Festival arrangeret.

Ødsted Festivals 17 arrangører.
Foto: Privat

- Vi er i virkeligheden alle sammen en gruppe nørder og venner, der virkelig er nørdet omkring én ting hver, så vi alle bidrager med noget til det store hele til festivalen, fordi vi ikke kan lade være. Det betyder, at vi har nogle, der for eksempel er sindssygt gode til at have styr på musikken, og som har skaffet os fede bands, nogle, der er gode til sociale medier og så videre, siger Ane Møller Hansen, der i første omgang startede som gæst, men som ret hurtigt hoppede med på arrangørholdet.

Om foreningen Ødsted Festival:

Ødsted Festival er ikke kun i gang fire dage i juli. Der ligger arbejde bag at få festivalen i gang hele året rundt.

For at få festivalen gjort professionel måtte vennegruppen fra Ødsted starte en forening, under samme navn som består af de 17 arrangører som bestyrelsesmedlemmer.

Udover at forberede festivalen, er foreningen også med til at arrangere skraldeindsamlinger i lokalområdet og nogle af bestyrelsesmedlemmerne har også holdt foredrag for andre om, hvordan man som ung kan få ideer ført ud i verden.

Det kan godt blive vildere!

I starten kunne vennegruppen bag Ødsted Festival godt føle, at de skulle kæmpe mere end andre for at få adgang til sponsorater og tilladelse.

- Mange tror bare, det er en stor havefest. Folk tester en af for, hvor seriøs man egentlig er, når man kommer som et event som det her og er et ungt menneske.

Siden er de blevet hyldet af deres egen kommune med en kulturpris og får en masse hjælp fra blandt andet Jelling Festival med at få udstyret på plads til at kunne holde en festival for 300 mennesker.

Men selvom Ødsted Festival allerede har bredt sig ud til at være meget mere end en privat havefest, så drømmer Rasmus Holmer, hvis forældre lægger have til festivalen om, at den netop breder sig ud til at være mere end en privat fest.

- Vi drømmer selvfølgelig om, at der kommer endnu flere gæster. Også dem, der ikke er fra Vejle.

Vi Unge har været et smut forbi Ødsted Festival. Kom med på rundvisning her:

@viunge Du har sikkert prøvet at være til havefest, men denne vennegruppe har taget det to the next level! 🤩🔥   Da Corona havde lukket de store festivaler ned i 2020, lavede denne vennegruppe bare deres egen private festival. Kom med til Ødsted Festival her 💫 #ødstedfestival #ødsted #festivalseason #festival2023 #iværksætteri ♬ original sound - Vi Unge

Læs mere om

MestLæste