Selma De Montgomery

Selma De Montgomery

Samfund

Selma De Montgomery om klimabekymring: "Jeg har omdannet min frygt til handling"

af Charlotte Stentebjerg 28. september 2023
Foto: Charlotte Stentebjerg
Frygten for fremtidens klima har altid ligget som en knude i maven på Selma De Montgomery. Men den har også vist hende en vej til håb, et fællesskab og fået hende til selv at handle for at få verden på rette kurs.

Hvis 18-årige Selma De Montgomery fik nøglerne til magten i morgen, ved hun godt, hvad hun ville ændre som det første:

Landet skal i undtagelsestilstand, og klimakrisen skal håndteres med lige så stort fokus på løsning og handling, som coronakrisen blev håndteret for nogle år siden.

Foto: Charlotte Stentebjerg

For siden 7. klasse har Selma De Montgomery været klimaretfærdighedsaktivist og brugt det meste af sin tid på at råbe politikere op med skolestrejke og klimamarch for at få klima sat på dagsordenen. Metoder, hun har taget i brug som et våben mod verdens klimaforandringer og mod den knude af klimabekymring, der altid har og stadig ligger i hendes mave.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Jeg har omdannet min frygt til handling, siger hun.

– Vi kan alle sammen handle på klimakrisen. Det kan være alt lige fra at lave en vegetarisk kantine på din folkeskole til at tage til en klimademonstration.

Du er ikke alene

Når Selma De Montgomery går ud og kæmper for en grønnere fremtid, gør hun det sjældent selv.

Det var nemlig først, da hun fandt fællesskaber, der kæmper for en grøn fremtid, at Selma De Montgomery turde at se sine egne klimabekymringer i øjnene. Ungdomsbevægelser og fællesskaber som Den Grønne Ungdomsbevægelse og Fridays For Future, der aktivistisk kæmper for at sætte fokus på klimaet, har givet hende et håb om, at hun kan være med til at rykke på klimakrisen. Men ikke alene.

– Det er rigtig svært at gøre noget helt selv. Jeg tror, det vigtigste, man kan gøre, er at søge mennesker omkring en, der også gerne vil handle. Hvis vi skal skabe forandring, så bliver vi nødt til at handle i flok.

Hvad er klimabekymringer?

Klimabekymringer er alle de følelser, man kan have i forbindelse med klimakrisen. Det kan være følelser som for eksempel angst, bekymringer, tristhed, frygt, skam, afmagt og utryghed omkring fremtiden.

Følelserne er ikke farlige, selv om de kan være ubehagelige. Det er helt naturligt at opleve den slags følelser som en reaktion på foruroligende nyheder.

En undersøgelse foretaget for UNICEF og Institut for menneskerettigheder viser, at over en tredjedel af elever mellem 12 og 16 år i folkeskolen bekymrer sig meget om klimaet i hverdagen.

Hvis du har brug for nogen at snakke med, kan du ringe anonymt til Børnetelefonen, der altid har en klar til at snakke på 116 111. Du kan også blive klogere på dine klimabekymringer her.

Kilde: Børns Vilkår, klimapsykolog Solveig Roepstorff

Når man bekymrer sig om klimaet, er der forskellige måder at reagere på. Og Selma De Montgomery forstår godt, hvis det ikke er alle, der har overskud til at bruge sine bekymringer som et redskab i klimakampen, som hun selv gør. Hun har dog alligevel en opfordring til andre unge, der har dårlige følelser forbundet med klimakrisen.

– Jeg forstår godt, hvis du er bange og går og får en knude i maven, men jeg tror, det er vigtigt, at vi bliver bedre til at tale højt om, hvordan vi går og har det, så vi kan finde hinanden.

Selma De Montgomery om de 3 største udfordringer i klimakrisen lige nu

1. Folk mangler følelsesmæssigt forbindelse til klimakrisen

Folk har ikke åbnet deres hjerter for realiteterne endnu. Det kan godt være, vi rationelt har forstået, at vi står i en krise. Men vi bliver også nødt til at kunne kigge indad og mærke efter for at give os selv plads til de følelser, der kommer med en krise, så vi lærer at rumme både de gode og dårlige følelser, der følger med.

2. Der mangler magthavere og politikere, der vil løfte et ansvar

Det er ikke kun os selv og vores handlinger, der skal redde planeten. Magthaverne og politikerne er i den grad også nødt til at handle, hvis vi skal få verden tilbage på rette kurs.

3. Der mangler platforme, hvor unge kan bruge deres stemme

Politiken handler om os unge, så derfor er det kun fair, hvis vi får lov til at påvirke den. Den unge stemme er vigtig i klimadebatten, for jeg tror også, at unge har en smuk naivitet, der gør, at vi har en mulighed for at forestille os et anderledes samfund, end det vi lever i nu.

Oplysning om klima er vigtigt

I løbet af de sidste par år er klimaet begyndt at fylde mere og mere i nyheder og i undervisningen. Og henover sommerferien opfodrede journalist hos DR Iben Marie Zeuthen til, at hendes egen arbejdsplads burde skrue op for at lave endnu flere nyheder og historier om klimaet.

Selma har siden hun var barn haft en frygt for de klimaforandringer, hun har kunnet læse og høre om i medierne, men det øgede fokus får ikke knuden i maven til at vokse mere denne her gang. Tværtimod ser hun på det øgede fokus på klimaet som endnu et redskab i klimakampen.

– Vi er nødt til at få viden, så vi kan handle efter dem, siger hun.

Og hun håber, det kan få flere unge til at stå sammen i klimakampen.

– Hvis du gerne vil gøre noget ved klimakrisen, så er et rigtig godt sted at starte at søge mod fællesskaber med andre unge mennesker, der også gerne vil handle, for det er ikke en kamp, du skal eller kan kæmpe alene, siger hun.

Klimafælleskaber for unge i Danmark

Vil du gerne være med i et klimafællesskab? Her er nogle af de klimafællesskaber, der kan findes rundt omkring i Danmark for unge

Se mere om Selmas kamp mod klimaet i videoen nedenfor.

@viunge Mød klimaretfærdighedsaktivist Selma De Montgomery, der giver gode råd til, hvordan du kan tage del i klimakampen 🙌🏼 #klima #klimaaktivisten #klimakamp #klimahandling #climatechange ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO

Læs mere om

MestLæste