Samfund

Sally Javadi: "Min profil på Instagram blev et bevis på, at man ikke behøver at se ud på en bestemt måde for at kunne tage sin plads i sneakersmiljøet"

af ARAM OSTADIAN-BINAI 31. januar 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvordan kan man få succes som sneakers-entusiast på sociale medier uden at vise sit ansigt? Det blev vejen, som Sally Javadi fra Aarhus valgte at tage, indtil hun i 2022 besluttede at afsløre sit ansigt på sine sociale medier. Nu står hun frem, og vil inspirere flere kvinder og unge minoriteter til at klæde sig så frit, som de vil.

Vi mødtes med Sally Javadi til en snak om hendes fascination af sneakers, hvordan hun har skabt en platform og følgerskare på 300.000 på Instagram med profilen @sallysneakers, og hvordan det er at være dansk-iransk kvinde i Danmark.

Til dem, som ikke kender til dig – hvem er Sally Javadi?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

"Jeg er en 27-årig dansk-iransk kvinde. Jeg er født af iranske forældre i Danmark og bosat i Aarhus. Jeg har en kandidat i psykologi, og jeg har brugt Instagram aktivt under profilen @sallyssneakers siden 2019. Jeg elsker sneakers og mode, men jeg er også politisk engageret og har en naturlig interesse for psykologi. Det gør mig lidt til en kamæleon på den måde, at jeg godt kan lide at bevæge mig rundt i forskellige verdener, som også afspejler den dualitet, jeg bærer som dansk-iransk kvinde i Danmark. Jeg lader mig ikke begrænse af stereotyper."

Foto: Liv Latricia Habel

Hvordan startede du med at samle på sneakers?

"Min kærlighed til sneakers startede, da jeg gik i 3.g på gymnasiet, og det tog for alvor fart, da jeg startede på universitet. Jeg tror, at det tog afsæt i et ønske om at skille sig ud. Aarhus er en dejlig og hyggelig by, men uden at shame den, så er der særligt blandt unge en tendens til at klæde sig meget homogent. Især da jeg var yngre.

Der er en ‘it-girl’-stil, som de fleste går efter, og mange ligner hinanden. For mig blev sneakers en måde, hvor jeg kunne skille mig ud og skabe min egen personlige stil. Sneakers blev ”prikken over i’et” til mine outfits. Jeg synes, at det var fedt at gå efter limited edition sneakers. På den måde var det begrænset, hvor mange der købte den samme model. Efterhånden som jeg begyndte at få flere og flere sko, blev interessen for alt det bagvedliggende større. Hvad er historierne bag skoene, hvorfor en given sko er vigtig, og hvilken fortælling specifikke sneakers bærer. Man kan sige, at det startede som en hobby, men udviklede sig til en livsstil og et arbejde."

I begyndelsen viste du ikke dit ansigt på Instagram – hvorfor?

"Jeg var et særligt sted i mit liv. Jeg var igang med min uddannelse, og inden Instagram-profilen @sallysneakers blev en ting, havde jeg en klar vision om, hvad jeg skulle i fremtiden. Jeg ville arbejde med børn og unge med anden etnisk baggrund. Jeg var 23 år og frygtede lidt, at en åben og offentlig Instagram-profil med mit ansigt ville blive en hæmsko for min fremtid som psykolog.

I samfundet er der en typisk forventning om, at en minoritets kvinde som mig vælger en boglig uddannelse, og at den kreative branche ikke er den rigtige vej at gå. Jeg havde ikke lyst til at blive dømt på baggrund af min interesse eller blive set ned på i mit fag, fordi jeg også var nu en 'blogger/instagrammer'. For mig var grunden til at skjule mit ansigt en blanding af de årsager. Det gav mig et kreativt frirum, at jeg ikke skulle vise mig offentligt. Jeg synes, at @sallysneakers (uden ansigt) blev et bevis på, at man ikke behøver se ud på en bestemt måde for at kunne bygge en platform eller tage sin plads i sneaker miljøet."

"I samfundet er der en typisk forventning om, at en minoritets kvinde som mig vælger en boglig uddannelse, og at den kreative branche ikke er den rigtige vej at gå"

Foto: Liv Latricia Habel

Hvornår vidste du, at det var tid til at afsløre, hvem Sally var for verden - og hvordan blev det taget imod?

"Jeg lovede mig selv, at når jeg blev afklaret med, at jeg gerne ville fokusere 100 procent på @sallysneakers, så ville jeg afsløre mit ansigt. Det blev den 8. marts 2022 på Kvindernes Internationale Kampdag, at jeg afslørede min identitet. Det var en milepæl, og jeg synes, at den 8. marts var den helt rigtige dato at gøre det på.

Mine følgere, familie og venner har generelt vist stor opbakning - og de havde måske endda lidt svært ved at forstå mit valg om at vente. Særligt mine veninder. De synes bare, at jeg skulle springe ud i det. Jeg er typen, der tænker enormt meget over mine beslutninger - måske endda lidt for meget.

At afsløre mit ansigt har klart været en stor befrielse og givet mig flere kreative muligheder. På samme tid tror jeg, at jeg havde opbygget selvtillid nok til at være ligeglad med, hvad folk potentielt ville tænke om mig, hvis jeg gik ud og søgte arbejde som psykolog. Jeg vil dog ikke lyve og sige, at det ikke har været udfordrende. For jeg har jo i et eller andet omfang skulle genfinde min identitet på sociale medier."

Er der noget vi kan se frem til, nu hvor du har taget din beslutning om at fokusere 100 procent på din Instagram-profil @sallysneakers?

"Jeg har i det sidste halvandet år arbejdet på at udvikle mit eget brand, og jeg har et brændende ønske om, at det afspejler min historie og kulturelle baggrund som iransk kvinde. Jeg glæder mig til at afsløre mere, når jeg er kommet længere i processen."

Foto: Liv Latricia Habel

Du afslører dit ansigt i 2022, hvilket er samme år, hvor en frihedskamp ledt af kvinder og unge bryder ud i Iran. Kan du sætte ord på, hvordan det var at genintroducere dig selv set i lyset af det?

"For mig har det altid været vigtigt at have mine iranske rødder med. Mange omtaler mig som danske @sallysneakers, men glemmer mit ophav. Jeg er dansk-iraner. Jeg er blevet opdraget til at være stolt af, hvor jeg kommer fra. Med det følger betydningen i ordet 'frihed'. En frihed min mor og far flygtede for. En frihed de kunne give til deres tre døtre. En frihed som mine medsøstre i Iran ikke har.

Da kampen i Iran startede, var der ingen tvivl om, at jeg ønskede at støtte den. Der skal ikke være nogen tvivl om, at kampen i Iran handler om meget mere end tørklædet. Sandheden er jo, at kvinderne i Iran ikke har friheden til at vælge. De har ikke friheden til at klæde sig, som de vil og derigennem udtrykke deres identitet. De bærer ikke det privilegium, som jeg eksempelvis gør. Derfor er det mit ansvar at udnytte min platform som talerør for dem, der ikke har en stemme, og at råbe op.

Jeg bruger min stemme i den offentlige debat, både til talks og så selvfølgelig online på min egen platform. Jeg deler indhold, som informerer mine følgere og forhåbentlig deres netværk om situationen i Iran."

Foto: Privat
Foto: Privat

Du er en inspiration for mange. Hvem inspirerer dig til at bruge din stemme?

"Stærke kvinder omkring mig: min mor, mine søstre, mine veninder. Kvinderne i Iran, deres mod, vilje og styrke giver mig evigt blod på tanden til at skabe og tale. Min mor har altid været min største rollemodel i at kræve min ret. Hun flygtede fra Iran som knap 22-årig, og hun har altid lært mine søstre og jeg, at vi ikke skal være bange for at sige vores mening og stå op for vores ret."

"Min mor har altid været min største rollemodel i at kræve min ret"

Hvad er dit håb for fremtiden?

"Der er en tendens til en negativ diskurs omkring kvinder i sneakers-miljøet generelt. Som om de ikke har nok viden eller en reel interesse for sneakers. Sneaker-kultur har været meget domineret af mænd. Mit håb er, at den her “gatekeeping-kultur” bliver opløst.

Grundet min Instagram-profil @sallyssneakers og et efterhånden stærkt netværk, har jeg mulighed for at få fat i de fleste sko. Men førhen har jeg utallige gange lagt 3 såle ned i en større størrelse sko blot for at “eje” dem og have dem i min samling. Jeg håber på at se flere kvindelige sneakers-collabs. Forhåbentligt en dag mit eget samarbejde med en af de store sneakers-brands. Jeg håber generelt på mere repræsentation af minoritetskvinder i sneaker- og streetwearindustrien. I dag fornemmer jeg heldigvis, at flere brands gør en større indsats for at være inkluderende, og jeg ser også flere kvinder tage over i branchen.

I det store billede ønsker jeg frihed for kvinder verden over. Hvis du spurgte mig lige nu, hvad min største drøm er, er det et frit Iran. Det at kunne rejse derover og dufte, mærke og røre mit fædreland og kramme mine familiemedlemmer. Jeg ønsker, at kvinder verden over har den samme frihed til at udtrykke sig, stille krav til deres omgivelser og være dem, de er."

Denne artikel er oprindeligt bragt på ELLE.dk.

Foto: Liv Latricia Habel

Læs mere om

MestLæste