Samfund

Sådan undgår du at blive hacket

Af Oliver Kokholm Ungermann 24. oktober 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvordan beskytter man sig selv, sine billeder og private oplysninger på nettet og mobilen? Få gode råd her!

Inden for de seneste måneder er både kendtes og almindelig menneskers private billeder blevet stjålet og delt med uvedkommende på nettet, og det er virkelig trist, synes vi! Derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du kan sikre dig på den bedst mulige måde, når du er online.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Så galt kan det gå på Snapchat

Brug kun officielle apps

For nyligt blev flere hundredetusinde brugere på Snapchat ramt af en supertrist sag - heriblandt mange unge danskere mellem 11 og 18 år - da app'en Snapsave blev hacket. Mange tusinde billeder og videoer blev delt ulovligt online, og der var desværre en del billeder imellem, hvor personerne ikke havde tøj på. Snapsave bruger man til at gemme Snapchat-billeder, så de kan ses i mere end ti sekunder, men appens dårlige sikkerhed var skyld i hele problemet.

Læs også: Søger du efter sex på nettet?

Lektien er derfor, at du altid skal huske kun at bruge de officielle apps fra store firmaer, da du som hovedregel bedre kan regne med deres sikkerhed end hos de små apps, som du ikke ved, hvem der står bag. Og så skal du selvfølgelig aldrig dele nøgenbilleder!

Beskyt din mobil og computer

Du skal altid sørge for at have et godt virusprogram installeret på din computer, telefon eller tablet, da det desværre er alt for let at få en virus, der både kan ødelægge din tablet eller computer - eller stjæle dine oplysninger. Klik aldrig på noget, du ikke ved, hvad er, og installer kun programmer, som du er helt sikker på, du kan stole på.

Svær kode

Det er vildt irriterende at skulle huske på en megasvær kode, men det er desværre også nødvendigt. Vi er nemlig mange, der bare laver vores navn og et par cifre - for eksempel marie123 - og tror, at det er nok. Det er det bare ikke, for det er altid det, andre vil starte med at gætte på, hvis de vil forsøge at få adgang til dine profiler. En god kode består af både bogstaver, tal og tegn - og der må hellere end gerne være både store og små bogstaver. Og hvis du har svært ved at huske det, så brug hellere en andens navn end dit eget, for eksempel din fars eller din mors, så koden eksempelvis bliver MetteErSej!321

Læs også: Mobning på nettet og mobilen

Beskyt dig selv

Det allerbedste tip til sikkerhed på nettet er at sikre dig, at du ikke har noget nævneværdigt, der kan blive stjålet. En god tommelfingerregel er at spørge dig selv, inden du deler noget i en privat samtale, om det er noget, du vil blive ked af, hvis andre så. Hvis svaret på det spørgsmål er ja, så er det nok en bedre idé at lade være med at dele det. Du kan nemlig aldrig vide dig sikker på, om stedet, du deler de private billeder eller oplysninger, rent faktisk er sikkert. Du kan heller ikke vide om den person, du sender billedet til, gemmer det og bruger det senere.

Har du haft oplevelser, hvor du har fået stjålet noget på nettet?

Undgåflirte-failsmobilen

Når I sender beskeder til hinanden på Snachat, så undgå at tage screenshots af hans billeder. Han får en notifikation, når du går det, og det kan godt virke lidt skræmmende for ham, at du vil gemme de billeder, det kun var meningen, du skulle have set i få sekunder.
Undgå at sende flere sms’er i træk, fordi ham den søde ikke lige svarer med det samme. Det kan hurtigt blive irriterende for ham, at du er utålmodig, fordi han lige har travlt med noget andet. Hav tålmodighed og vent på hans svar, inden du skriver igen.
Vi kan ikke sige det nok: PAS PÅ med, hvad du sender af billeder af dig selv til andre. Selvom Snapchat-billeder forsvinder efter få sekunder, så kan det være, at dit crush tager et screenshot eller har en app, der automatisk gemmer de billeder, du sender til ham. Billederne kan i sidste ende havne på nettet, og det er altså ret nederen.
Det er den fedeste følelse, når ens crush liker ens Instagram-billeder, facebook-statusser og links, men pas på med at lægge for stor betydning i hans likes. Selv om hans liker dit billede, er det ikke sikkert, at han flirter. Det kan være et helt almindeligt, venskabeligt like, så bliv ikke såret, hvis han ikke vil være mere end venner.
Yay, du og dine veninder sender altid de bedste beskeder proppet med søde og megasjove emoji-ikoner og smileys, og det fungerer fantastisk! Men det er ikke sikkert, at din udkårne synes, det er det sjoveste i verden. Derudover kan emojis let misforstås, så prøv for det meste at sige, hvad du vil sige med ord frem for ikoner. Men en smiley i ny og næ skader selvfølgelig ikke! ;)
Du havde ikke lyst til at se ham, så du sagde, du var syg. I stedet tager du i biografen med din BFF, og så er det bare no-go at tjekke ind på facebook eller Instagram for at flashe, at I skal se den nye med Channing Tatum. Det vil såre ham vildt meget, hvis han opdager, du har løjet for ham!
Når du sidder og scroller hans Instagram-feed igennem, så pas lige på, at du ikke ved et uheld kommer til at like billedet af ham og hans eks eller andre gamle billeder. Ellers er du totalt afsløret i at stalke, pinligt!
Nogle ting går bare ikke at tale om over sms. Hvis du for eksempel vil spørge, om I skal være kærester, eller hvis du vil slå op, så gem det til tidspunkter, hvor I ses ansigt til ansigt. På den måde undgår I at misforstå hinanden, og I kan få talt ud, mens I læser hinandens kropssprog og kan høre tonefald i stemmen. Meget federe!
Når du sms’er med dit crush og dine veninder samtidigt, kan du let komme til at sende den forkerte sms til den forkerte person. Ups! Dobbelttjek altid dine beskeder, inden du trykker send.
Undgå, at forholdet kun bliver på sms og chat – I skal selvfølgelig skrive en masse sammen, men det vigtigste er, at I har det godt sammen, når I ses. Og det kan I kun blive kloge på ved at hænge meget ud sammen i virkeligheden også.
Vær til stede, når I ses, og lad være med at kigge ned i mobilen hele tiden. Ellers lærer I ikke hinanden ordentligt at kende, og det kan også være sårende for ham, hvis du ikke giver ham din opmærksomhed, når I hænger ud.
Husk at variere dine beskeder på Snapchat, så han ikke kun får billeder af dit ansigt. Vis, hvad du oplever, så han kan se, at du har meget at byde på udover dit cute ansigt.
Uh, det er helt hjerteskærende, når man kan se, at folk skændes på sociale medier. Husk, at twitter, facebook og Instagram er offentlige steder, hvor jeres venner kan følge med i, hvordan I taler til hinanden. Det er både ubehageligt for jer og jeres venner, hvis det bliver for meget, så prøv at holde diskussionerne private.