Samfund

Nu bliver hormonbehandling forbudt for mindreårige transkønnede i en delstat i USA

Af Nanna Niemann 31. marts 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Jon Cherry/AFP/Ritzau Scanpix
I delstaten South Dakota har man forbudt hormonbehandling til mindreårige transkønnede. Det har store konsekvenser for de unge og deres familier. Loven er en del af en større tendens i USA.

I USA har man vedtaget en ny lov, der er en del af en bølge af lovgivning, der har skyllet over landet siden årsskiftet.

Den nye lov handler om transkønnede mindreåriges adgang til hormonbehandling.

For transkønnede teenagere, der er i gang med kønsskifte, er hormonerne strengt nødvendige.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hormonbehandlingen hjælper med at stoppe puberteten, og det har langsigtede konsekvenser, hvis adgangen til hormonbehandlingen indskrænkes.

Men det er virkeligheden for unge transpersoner i South Dakota, USA.

Transkønnede teenagere tvingers til at detransitionere i delstaten South Dakota. Detransitionere vil sige, at man vender tilbage til det køn man blev tildelt ved fødslen.

Loven forbyder gender-affirming care (på dansk: kønsbekræftende behandling) af mindreårige i delstaten. Det er én ud af fem anti-trans-love, USA har indført i år.

- Det var virkelig bare et slag i ansigtet, især da lovgivere blev præsenteret for fakta, og modstandere af lovforslaget var læger og medicinske organisationer. At lovgiverne alligevel vælger, at gå ekstremistiske veje, er faktisk ret skræmmende, sagde Elizabeth Broekemeier til VICE News få dage efter, at den republikanske guvernør Kristi Noem underskrev lovforslaget.

Hun er mor til en 13-årig søn, der har brugt pubertets-blokerende medicin i omkring et år. For at få adgang til behandlingen skal familien køre til en nabostat. Det betyder, at Broekemeier enten skal misse arbejde eller hendes søn skal misse skoletid.

Foto: Jon Cherry/AFP/Ritzau Scanpix.

En bølge af lovgivning

Transpersoner og deres familier er vrede og bange, mens republikanske lovgivere fejrer den nye lov.

- I dag er det meget mere en følelse af desperation, siger Broekemeier til Vice News to uger efter, at lovforslaget blev underskrevet.

- Det er klart, at jeg stadig er rigtig vred over, hvad der foregår, men nu er det blevet mere til panik og ​​'oh my god', hvad gør vi?

Loven er den femte af sin slags i år. Andre delstater har vedtaget love om at fjerne transrettigheder, forbyde dragshows og bøger om LGBTQ-spørgsmål og udelukke transpiger fra at spille på pigesportshold

- Vi har set en kontinuerlig eskalering af love rettet mod transsamfundet, og transunge i særdeleshed, fortalte transkønsforsker og aktivist Erin Reed til VICE News.

- I sidste ende vil forbuddet ikke få min søn til ikke at være transkønnet længere, sagde Broekemeier.

- Det vil bare gøre hans liv meget sværere, hans mentale helbred vil blive påvirket. Alle disse børn, deres mentale sundhed og livskvalitet vil blive påvirket.

Denne artikel blev første gang bragt på femina.dk. Dette er en redigeret version.

Læs mere om

MestLæste