Free the nipple
Samfund

Instagrams censur af brystvorter kan snart være fortid: Har 60 dage til at reagere på kritik

af Christoffer Mygind Juul 20. januar 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Christophe Gateau/AP/Ritzau Scanpix
I ti år har aktivister protesteret mod Instagram og Facebooks kønsdiskriminerende censurpolitik. Nu ser det endelig ud til, at selskabet bliver nødt til at imødekomme kritikken og opdatere deres retningslinjer.

Er du ciskønnet mand, kan du frit poste alle de billeder du vil af din bare brystkasse på Instagram, uden at være nervøs for, at billederne bliver taget ned eller at din profil bliver anmeldt.

Er du derimod kvinde eller har bryster, er det ikke lang tid, at dine barbrystede billeder får lov at blive i feedet, da de med meget stor sandsynlighed med det samme vil blive fjernet af Instagram for at overtræde platformens censurregler.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det har de sidste ti år affødt utallige debatter om, hvordan den diskriminerende politik er mere seksualiserende end brystvorterne i sig selv.

Det har blandt andet ført til bevægelsen #FreeTheNipple, der kræver, at Meta, der ejer Instagram og Facebook, revurderer deres retningslinjer og gør op med det stigma om kvinders brystvorter, de er med til at skabe og opretholde.

Og langt om længe ser det faktisk ud til, at Meta nu bliver nødt til at efterleve sine mange millioner brugers ønsker.

Free the nipple
Foto: Snapshot-Photography/Shutterstock/Ritzau Scanpix

For selskabets advisory board (en gruppe af eksperter, der rådgiver virksomheder, red.) har nu med en officiel udtalelse rådet Meta på det kraftigste om at opdatere deres måde at indholdsmodere på. Begrundelsen er, at Metas nuværende retningslinjer hæmmer retten til at udtrykke sig for kvinder, trans- og nonbinære personer.

I stedet skal selskabet opdatere deres retningslinjer om såkaldt seksuelt indhold og gøre dem mere inkluderende, således at spørgsmålet om, hvorvidt et post overtræder retningslinjerne, tages med langt større eftertanke på det enkelte tilfælde ud fra den givne kontekst.

Det skal blandt andet sikre, at beslutningerne altid stemmer overens med de internationale standarder for menneskerettigheder. Det skriver Oversight Board, der er Metas officielle advisory board, i en erklæring.

Opfordringen kommer i kølvandet på en sag, hvor Instagrams automatiske moderering af indhold har haft fjernet billeder af et par, der identificerer sig som transkønnet og nonbinær, og som poserer i bar overkrop. Parret og andre brugere har derfor appelleret til Meta, hvorefter billederne blev gendannet.

Ifølge boardet var beslutningen om at fjerne billederne i strid med både Instagrams egne værdier og ikke mindst med platformens sociale ansvar. Samtidig viser det fundamentale problemer med Meta politik, der skelner alt for binært mellem køn og derfor er krænkende for særligt LGBTQ+-personer.

Det erkender Meta også selv, der i en skriftligt udtalelse til ELLE forklarer, at man er enige med advisory boardet.

"Vi er enige med rådets beslutning i den her sag. Vi havde forud for beslutningen gendannet opslaget i erkendelsen af, at det netop ikke skulle have været fjernet. Vi evaluerer løbende vores retningslinjer for at sikre, at vores platforme er trygge for alle. Vi ved, at der kan gøres mere for at støtte LGBTQ+ grupperne, og det omfatter blandt andet et samarbejde med eksperter og LGBTQ+ fremmende organisationer om at adressere en række problemstillinger og produktforbedringer,” fortæller Meta.

Meta har nu 60 dage til at respondere på opfordringen fra boardet. Efterlever selskabet rådet, kan det måske være starten på en regulær seksuel frigørelse på sociale medier, der endelig kan free the nipple.

Artiklen blev første gang bragt på Elle.dk. Dette er en redigeret version.

MestLæste