"Barbie" European Premiere at Cineworld, London on 12 July 2023. 12 Jul 2023 Pictured: America Ferrera. Photo credit: CAMERA PRESS/Joanne Davidson / MEGA TheMegaAgency.com +1 888 505 6342 (Mega Agency TagID: MEGA1006844_008.jpg) [Photo via Mega Agency]
Samfund

Her er den virale scene fra 'Barbie': "Det er bogstaveligt talt umuligt at være kvinde"

Af Sigrid Glavind 27. juli 2023
Foto: MEGA / Joanne Davidson
'Glorias' monolog burde være på pensum i skolen, for den siger det, som mange kvinder føler, men ikke altid har ord for.

'Barbie'-filmen er både blevet kaldt gal og genial.

Gal, fordi den forsøger at gabe over mange opgaver: den vil både være feministisk, humoristisk, samfundskritisk – og for alt i verden – ikke blot en reklamefilm for Mattel, som står bag den succesfulde dukke.

Genial, fordi filmen er fyldt med ikoniske girl-boss scener. En af de nok mest omtalte scener i hele filmen, er hvor 'Gloria', som spilles af America Ferrera, har en lang empowering monolog overfor Barbie, som ikke føler sig god nok.

På sociale medier skriver flere og flere, at America Ferreras monolog har ændret deres syn på livet, og at monologen burde skrives ind i historiebøgerne.

Hele monologen er et slags manifest, som ja, på trods af banaliteter, får hårene til at rejse sig. For alle piger og kvinder kan relatere til de dilemmaer og de selvmodsigelser, det indebærer at være kvinde.

Det er som om, at America Ferreras karakter, Gloria, indkapsler alle de følelser, kvinder oplever hver evig eneste dag (måske) uden at være bevidst om det.

Glorias monolog

Det er bogstaveligt talt umuligt at være kvinde. Du er så smuk, og så klog, og det piner mig, at du ikke synes, du er god nok. Ligesom vi altid skal være ekstraordinære, men på en eller anden måde gør vi det altid forkert.

Du skal være tynd, men ikke for tynd. Og man må aldrig sige, at man gerne vil være tynd. Du skal sige, at du gerne vil være sund, men du skal også være tynd. Man skal have penge, men man må ikke bede om penge, for det er frastødende. Du skal være en ’boss’, men du må ikke være ond. Du skal være en leder, men du må ikke smadre andres idéer. Du skal elske at være mor, men du må ikke tale om dine børn hele tiden. Du skal være en karrierekvinde, men også altid tage dig af andre mennesker.

Du skal stå til ansvar for mænds dårlige opførsel, hvilket er sindssygt, men hvis du påpeger det, bliver du beskyldt for at brokke dig. Du skal holde dig smuk for mænd, men ikke så smuk, at du frister dem for meget, eller at du truer andre kvinder, for du bør være en del af søsterskabet.

Men skil dig altid ud og vær altid taknemmelig. Men glem aldrig, at systemet er korrupt. Så find en måde at anerkende det på, men vær også altid taknemmelig. Du må aldrig blive gammel, aldrig være uhøflig, aldrig vise dig frem, aldrig være egoistisk, aldrig falde, aldrig fejle, aldrig vise frygt, aldrig gå over grænsen.

Det er alt for svært! Det er for selvmodsigende, og ingen giver dig en medalje eller siger tak! Og det viser sig faktisk, at du ikke kun gør alting forkert, men også at alt er din skyld.

Jeg er bare så træt af at se jeg og alle andre kvinder holde sig selv i snor, så folk kan lide os. Og hvis alt dette også er sandt for en dukke, der blot repræsenterer kvinder, så ved jeg snart ikke …

"Barbie" European Premiere at Cineworld Leicester Square on July 12, 2023 in London, England. 12 Jul 2023 Pictured: America Ferrera and Margot Robbie. Photo credit: Fred Duval/MEGA TheMegaAgency.com +1 888 505 6342 (Mega Agency TagID: MEGA1006781_012.jpg) [Photo via Mega Agency]
Foto: Fred Duval/MEGA

America Ferrera og Margot Robbie til den europæiske premiere på 'Barbie'.

'Barbie' er skrevet af Greta Gerwig og havde premiere i biograferne den 20. juli 2023.

MestLæste