folkeskole
Samfund

Er din skole på listen? Flere folkeskoleelever får en times ekstra søvn

Af Sigrid Glavind 8. august 2023
Børn og unge sover ikke nok om natten, så nu lader flere folkeskoler eleverne sætte vækkeuret en time frem.

Har de ældste folkeskoleelever brug for mere søvn? Det mener i hvert fald 9 folkeskoler, hvor eleverne får lov at møde en time senere, end de plejer, ifølge DR.

Det er blandt andet på Islev Skole i Københavns Kommune, hvor 7.–9. klasse får lov at møde klokken 9 i stedet for klokken 8.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Eleverne skal møde en time senere for både at øge deres trivsel og deres faglighed, siger fungerende skoleleder på Islev Skole, Nis Vinæs Nielsen til DR.

På Islev skole har de nemlig har gode erfaringer med at lade elever møde senere.

– Eleverne er mere friske og mere motiverede, og der er færre konflikter, når de møder senere, siger Nis Vinæs Nielsen til DR.

Timerne forsvinder ikke

Eleverne får de fem ugentlige timer igen på andre måder. Et par af timerne bliver lagt om eftermiddagen, og resten bliver fleksible skoletimer, hvor elever kan lave lektier og andre faglige opgaver.

Kilde: DR

Ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed er det tre ud af fire 15-årige, som ikke får den søvn, som det anbefales af Sundhedsstyrelsen. Derudover viser rapporten også, at skærmbrug har negativ indvirkning på unges søvnmængde og søvnkvalitet.

Det er helt op til den enkelte folkeskole at beslutte, om eleverne møder klokken 8 eller 9. Eleverne i 7. til 9. klasse skal dog have mindst 35 timers undervisning, men så længe timerne placeres mellem 8 og 16, har skolerne frit spil.

Selv om der er delte meninger blandt skoleledere i landet, så mener skoleleder på Islev skole, at tiltaget kan imødekomme eleverne og give gladere unge og dygtigere elever.

– Senere mødetid skal ikke betyde en time mere på skærmen om aftenen, og forældrene har selvfølgelig også et ansvar for, at de kommer tids nok i seng. Men ønskescenariet er, at vi både øger trivslen og øger elevernes faglige færdigheder, fortæller han til DR.

Her møder eleverne senere efter sommerferien

DR har kendskab til følgende skoler, hvor eleverne møder klokken 9, efter sommerferien:

  • Islev Skole, Rødovre Kommune
  • Kildebjergskolen i Mørkøv, Holbæk Kommune
  • Vesterbro Ny Skole, Københavns Kommune
  • Novaskolen, Vejle Kommune.
  • 10. Klasse i Gentofte Kommune
  • Skolen på la Cours Vej, Frederiksberg Kommune
  • Ny Hollænderskolen, Frederiksberg Kommune
  • Taastrup Realskole, Høje-Taastrup Kommune
  • Privatskolen Th. Langs Skole, Silkeborg Kommune

Kilde: DR

Lyt til Vi Unges podcast ’Ægte’, hvor content creator og skuespiller Fredrik Trudslev og sexolog Lene Stavngaard tager dig med på seksualoplysningsrejse og forsøger at give dig svar på alt det, du burde have fået at vide til seksualundervisningen i skolen.